Készült: 2021.06.17.00:32:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2019.06.03.),  171-180. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:32


Felszólalások:   159-170   171-180   181-188      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Seszták Miklós, a KDNP képviselője… Bocsánat, Steinmetz Ádám képviselő úr következik, majd őt követi Seszták Miklós. Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője azonnali kérdést kíván feltenni a honvédelmi miniszter úrnak: „Laktanyából hadiüzem vagy migránsmunkásszálló?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Németh Szilárd államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Igen, természetesen elfogadom.

ELNÖK: Köszönöm. Steinmetz Ádám képviselő urat illeti a szó.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Országszerte tapasztaljuk, hogy a bevándorlásellenes kormányunk tízezrével telepíti be a migránsmunkásokat, ukránokat, törököket, mongolokat. Több száz olyan településről tudunk, ahol olcsó keleti munkásokat dolgoztatnak azért, hogy ne kelljen a magyaroknak magasabb bért fizetni.

(14.30)

Miközben önök szó szerint úton-útfélen azt hirdetik, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország, Tiszaújvárosban 12 milliárd forinttal támogatják, hogy 3 ezer muszlimnak épüljön munkásszálló, máshol pedig laktanyákat alakítanak át erre a célra.

Marcaliban, a híres katonavárosban 18 éve áll üresen egy laktanya. Bár Móring József Attila képviselőtársam korábban azt ígérte  idézem , ne migránsbázis, hanem honvédségi üzem legyen, tartunk tőle, hogy a kormánynak más célja van vele.

Tisztelettel kérdezem ezért az államtitkár urat: hogyan is lehetne a marcali laktanyából honvédségi üzem, amikor az nem is áll a honvédelmi tárca kezelésében? Mi célra kívánják akkor hasznosítani? Egyeztetett-e egyáltalán Móring József Attila a minisztériummal az ígéreteivel kapcsolatban? Mikor valósul meg az általa ígért 200-220 új munkahelyet teremtő honvédségi üzem?

Tisztelt Államtitkár Úr! Felhívom a figyelmét, hogy a kecskeméti, a kalocsai és a szentgotthárdi laktanyákból migránsmunkásszállót csináltak. Kérem, válaszában nyugtasson meg minket, hogy a marcali Petőfi Sándor laktanyából nem fognak. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Megadom a szót Németh Szilárd államtitkár úrnak.

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön már próbálkozott írásban két hónappal ezelőtt mindenfélét összezagyválni, és a magyar kormányt, illetve a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget rossz fényben feltüntetni. Én ezt a mai azonnali kérdést is ennek tudom be. Nem gondolta át, mit kérdez, és kitől, hiszen az ön által említett marcali laktanya  amiből egyébként kettő van, mert a volt Hunyadi és a volt Petőfi laktanyákról van szó  16 éve, 2003 óta sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a Magyar Honvédség tulajdonában, birtokában és kezelésében nem áll. Így a Honvédelmi Minisztériumnak, a honvédelmi miniszternek és az államtitkárának se illetékessége, se jogköre nincs, hogy erre a kérdésre bármilyen nyilatkozatot tegyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra van lehetősége a képviselő úrnak.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az összezagyválásról annyit, hogy a volt laktanya környezeti állapotáról tettem fel kérdéseket, ami rendkívül érdekli a lakosságot. Kiderült, és ön is megerősítette, hogy ez már hosszú-hosszú évek óta nem is áll a tárca kezelésében. Hogyan lehet akkor, egy olyan fideszes képviselő, aki nem mellesleg a Honvédelmi bizottság tagja, hogyan ígérhet olyat, hogy majd ebből az ingatlanból honvédelmi üzem lesz? Kérem szépen, azért ez mégiscsak vicces! Ha az önök kormánya nem veszi komolyan Móring József Attilát, akkor legalább a marcali polgárokat vegyék komolyan! Az, hogy az önök képviselője megint csak ígér, becsapja a választókat, ahogy tette ezt az önálló kórház esetében, ahogy tette ezt a sürgősségi centrummal, a CT-berendezéssel és a helikopterleszállóval kapcsolatban, azért az mégis felháborító. A marcali polgárok érdemi munkahelyeket szeretnének, érdemi béremelést, nem pedig migránsmunkásokat. Ne migránsbázis, hanem honvédségi üzem legyen a marcali laktanya! (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválaszra lehetősége van az államtitkár úrnak is.

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Ön, tudtommal, olvasni tud, nem is hall nagyot, de azért én még egyszer megismétlem, hogy a nevezett ingatlan sem tulajdonában, sem birtokában, sem kezelésében sem a honvédségnek, sem a minisztériumnak nem áll. Ön ráadásul jogászember. Jogászként kellene tudnia, hogy ilyenkor itt a parlamentben felelősen ebben a kérdésben sem a miniszternek, sem a megbízott államtitkárának nincs rá módja, hogy választ adjon önnek. Tehát mivel se illetékességünk, se hatáskörünk ebben a kérdésben nincsen, forduljon azokhoz, akiknek illetékessége és hatásköre van az ön által feltett kérdésben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   159-170   171-180   181-188      Ülésnap adatai