Készült: 2021.06.17.00:50:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2020.11.23.),  223-224. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:47


Felszólalások:   221-222   223-224   225      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! „Ki a profi, és ki az amatőr?” címmel, ugyancsak a Jobbik képviselőcsoportjából, Steinmetz Ádám képviselő úr jelentkezett napirend utáni felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! „Büszke nemzet! Köszönjük, srácok! Grazie Marco, Cosimo, Giovanni!” Ezt a molinót láthattuk a B-közép üres helyén, a Puskás Arénában, a nagy őszi menetelést lezáró, és végül a törököket is legyőző magyar labdarúgó-válogatott mérkőzése után. A magyar nemzeti 11 ezen az őszön kvalifikálta magát a részben Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra, valamint a Nemzetek Ligájában feljutott az A-ligába. És mint tudjuk, korábban a Ferencváros a Bajnokok Ligája főtáblájára került. Nos, ezek csodálatos eredmények, amelyekre így együtt régen volt példa Magyarországon. Büszkék lehetünk rájuk. Gratulálok ezért a játékosoknak, az edzőknek, a sportvezetőknek, a szurkolóknak, és mindenkinek, aki ehhez a sikerhez akár egy picit is hozzá tudott tenni.

(16.10)

Az öltözőben, uszodai szlengben, erre a teljesítményre szoktuk mondani: ez profi munka volt. Üröm az örömben, hogy a koronavírus okozta korlátozó intézkedések miatt nem láthattuk a lelátóról szurkolva ezt a teljesítményt, ezeket a sikereket. Pedig most bizonyára sokan kimentek volna figyelemmel követni a profi tájékosok profi teljesítményét.

Ha már szóba jöttek a korlátozó intézkedések és a profik, akkor engedjék meg, hogy beszéljünk az amatőrökről is. Miniszterelnök úr korábban azt mondta, az amatőr csapatsport tilos. Hogy jól van ez így vagy sem, azon lehet vitatkozni, de a kormányfő döntött, ezért a döntését betartjuk.

Majd nem sokkal később megjelent a Magyar Közlönyben a 484/2020. számú kormányrendelet, amely így szól: „Tilos a versenyszerűen sportolók számára tartott edzés és sportrendezvény kivételével a közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok gyakorlása.” Hogy jól van ez így vagy sem, azon lehet vitatkozni, de a kormány döntését betartjuk.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál közben fizetett kormányzati hirdetések keretében minden hullámhosszon képekkel illusztrálja, hogy a sportesemények zártkapusak, az amatőr csapatsport tilos. Hogy ez jól van így vagy sem, azon lehet vitatkozni, de a kormány döntését betartjuk.

Betartjuk, betartjuk, betartjuk. Na, de melyiket?  kérdezem én. A miniszterelnök úr által közöltet és a Győrfi Pál által hirdetettet, mely szerint az amatőr csapatsport tilos, vagy a kormányrendeletet, amely szerint viszont a versenyszerűen sportolók számára tartott edzés és sportrendezvény  függetlenül azok profi vagy amatőr státuszától  megengedett.

És akkor most felmerül a kérdés annak tükrében, hogy a magyar állampolgárok napi rutinjának nem része a Magyar Közlöny böngészése, ott a kormányrendeletek napi szintű figyelemmel követése. Létezik, hogy ma Magyarországon olyanok döntenek a sportról, és adnak tanácsot a miniszterelnöknek, akik összekeverik az amatőr sportot a szabadidős sporttevékenység keretében űzött csapatjátékokkal?

Tisztelt Képviselőtársaim! A sportszakma tudja, hogy az amatőr és a profi között a különbséget a státusz jelenti. A profi a sportolásából él, míg az amatőr nem kaphat fizetést a sporttevékenységért. Ha tehát az amatőrsport tilos, akkor nem folyhat küzdelem például az alsóbb osztályokban és az utánpótlás-bajnokságokban sem.

De ennek a tiltása volt a cél? Nyilvánvalóan nem. És ez a kormányrendeletből egyébként ki is derül. Az alsóbb osztályokban és az utánpótlásban sportoló amatőrök tehát a bejelentés óta is edzhetnek, versenyezhetnek.

De az amatőrnek viszont van egy másik, köznyelvi jelentése is: hozzá nem értő. Jó lenne, ha végre a sportról olyanok hoznának döntést, akik értenek is hozzá. A sportkedvelő magyarok ugyanis már nagyon régóta várják ezt a pillanatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)




Felszólalások:   221-222   223-224   225      Ülésnap adatai