Készült: 2021.06.17.00:32:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

165. ülésnap (2020.11.10.),  94-95. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:   92-93   94-95   96-97      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető úr. „Minőségi oktatáshoz ideális körülményeket Somogyban!” címmel napirend utáni felszólalásra jelentkezett Steinmetz Ádám képviselő úr, a Jobbik-képviselőcsoportból. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A fiataloké a jövő, hallhatjuk ezt az örök érvényű igazságot, és gyorsan hozzáteszem, hogy a fiatalok jövője az oktatás minőségén nyugszik, konkrétan azon, hogy a gyermekeink, unokáink az iskolákban milyen szintű képzést kapnak, és milyen tudással vághatnak neki annak a bizonyos nagybetűs életnek. Napjainkban is sok vita folyik arról, hogy mit, milyen minőségben, hogyan tanítsunk a fiataloknak, de, tisztelt képviselőtársaim, abban talán egyetértünk, hogy a minőségi oktatáshoz minőségi körülményekre is szükség van, konkrétan XXI. századi infrastrukturális körülményekre és nem utolsósorban felkészült, elhivatott pedagógusokra, akik anyagilag és társadalmilag is meg vannak becsülve.És akkor lássuk, hogy mi történik Somogyországban a Siófoki Tankerületi Központban! A Balatonvilágostól Véséig terjedő óriási területen közel száz oktatási intézményben tanító pedagógusok kétharmada 45 évnél idősebb, és durván 314 ezer forint bruttóért tanítja sok esetben a halmozottan hátrányos helyzetű vagy a sajátos nevelési igényű gyermekeket. Köztudott, hogy ezeknek a gyerekeknek a képzéséhez nagyfokú tudás és tapasztalat szükséges. Az is látható, hogy a fiatalok körében a pedagógus szakma nem vonzó, nagy a fluktuáció, rengeteg a pályaelhagyó, és nem véletlen ezért, hogy több somogyi falusi iskolában az elmúlt években szünetel az oktatás, vagy akár meg is szűnt az oktatás, mivel a sorozatos pályáztatás ellenére sem sikerült a pedagógusellátást biztosítani.

És akkor nézzük meg az infrastrukturális feltételeket! A Siófoki Tankerületi Központ éves szinten durván 900 millió forintot tud arra fordítani, hogy az iskolák eszközbeszerzését biztosítsa, a felújításokat, a karbantartásokat, a fejlesztéseket biztosítsa. És hogy ez mire elég, vagy mire nem elég, engedjék meg, hogy idehozzak egy példát Marcaliból!

A Berzsenyi Dániel Gimnázium tetejének szigetelése a hírek szerint  ez egy örömteli hír különben  meg fog valósulni 80 millió forintból, de vélhetően idén sem lesz pénz a balesetveszélyes sportpálya felújítására vagy az ablakok cseréjére, és idén télvíz idején is valószínűleg a diákoknak a hidegben, a cúgos osztálytermekben kell hallgatniuk az órákat, illetőleg a pedagógusoknak a minőségi oktatást ilyen körülmények között kell megvalósítaniuk. Idehozhatom a Marcali Hétszínvirág Általános Iskolának a helyzetét is. Nem új keletű a probléma. Már három éve lezárták a tetőteret, mert a beázás miatt penészesek, és használhatatlanná váltak a tantermek, a tanári szobák, a mosdók is, az oktatás ily módon ellehetetlenült. Ehhez is rengeteg pénz kellene, ennek az épületnek a felújítására.

Tisztelt Képviselőtársaim! A tisztánlátás végett szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az épületek jellemzően az önkormányzatok tulajdonában vannak. A vagyonkezelő viszont a tankerületi központ, neki a feladata és egyben kötelessége az épületek rendszeres karbantartása, fejlesztése, felújítása, de erre nincsen pénz, vagy nincsen elég pénz. Éppen ezért én tisztelettel megkérem Magyarország Kormányát, hogy biztosítson forrást a somogyi iskolák fejlesztésére is. Különleges forrást  láthatjuk kormányhatározatban az elmúlt hetek eseményeiből is  Fejér megyei, Veszprém megyei iskolák kaptak, ez igazából csak a kormány döntése. Az igény megvolna rá.

Mi úgy érezzük, hogy igenis a Somogyban tanuló több ezer diáknak is illene biztosítani a minőségi oktatáshoz az ideális körülményeket, a XXI. századi körülményeket. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:   92-93   94-95   96-97      Ülésnap adatai