Készült: 2021.06.18.22:18:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

157. ülésnap (2020.10.20.),  169-170. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:53


Felszólalások:   155-168   169-170   171      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! A módosító javaslatok benyújtására csütörtökön 16 óráig van lehetőség. Tisztelt Képviselőtársaim! Mai napirendi pontjaink tárgyalásának végére értünk. Most a napirend utáni felszólalások következnek.

Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője: „”Hová tűnt Damon Hill?” És hová tűnt Takács Mihály, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia éléről?” címmel. Parancsoljon, jegyző úr!

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hová tűnt Damon Hill?  tette fel a kérdést Palik László 1997-ben. Bizonyára önök is emlékeznek, a Forma-1-es Magyar Nagydíjon egyszerűen ez a kiváló brit pilóta, aki végig vezette a futamot, eltűnt a kamerák szeme elől. Történt mindez azért, mert a járműve meghibásodott, és nem tudott a 74. kör után hármas fokozatnál följebb kapcsolni, és végül is ez lett a veszte.És hová tűnt Takács Mihály a felcsúti Labdarúgó Akadémia éléről? Ez is egy fontos kérdés, mert a hírek szerint ugyanis Takács Mihálynak Csáki István munkatársával együtt nem egy Forma-1-ben ismert felvezető autó kíséretében, hanem biztonsági őrök kíséretében kellett villámgyorsan távoznia, és információim szerint szűk harminc percet kapott arra, hogy felügyelettel összepakolja a holmiját, és úgy távozzon, hagyja el a felcsúti labdarúgóbázist. Hivatalosan csak annyit tudunk, hogy új vezetője lett az akadémiának Liszkai Dezső személyében. Ez egy szűkszavú tájékoztatás, indokolás pedig nincs. Pedig jó volna tudni, hogy valójában mi áll a háttérben, mi az oka annak, hogy a futballt mindennél jobban szerető és annak minden támogatást megadó miniszterelnökünk bizalmasát, egyébként korábbi személyi edzőjét ilyen méltatlan körülmények között, egyik pillanatról a másikra csak úgy elzavarják.

Ez a váltás egyébként több kérdést is felvet, és ha megengedik, akkor most ezek közül csak a sportszakmailag érdekeseket fogom felvetni. Rájöttek, hogy sportot csinálni egy önálló szakma, és nem elég hozzá egy személyi edző tudása? Az említett urak szakmai alkalmatlanságára derült fény netán a felcsúti akadémián? Az általuk egyébként nemrég megjelentetett és óriási nyilvánosságot kapott szakkönyvről derült ki, hogy az mégsem világraszóló tudásról tanúskodik?

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi lesz ezek után az állami akadémiákkal?  merül fel a kérdés, és már csak azért is, mert az említett urak találmányai ezek az akadémiák, és a kiválasztásuk különben nélkülözte a szakmaiságot, sőt a földrajzi logikát is, viszont annál inkább tartalmazott politikai szempontokat. Ugyanis nincsen közöttük, a tíz kiválasztott, államilag támogatott akadémia, labdarúgó-akadémia között nincsen ott Pécs, nincsen Kaposvár, nincsen Nyíregyháza, de például ott van az a Kisvárda vagy az a Ferencváros, akik az elmúlt kilenc évben a rengeteg taotámogatás ellenére sem tudtak kinevelni egyetlenegy olyan tehetséges magyar játékost, aki bevethető lenne az első csapatuk számára. És ha húzunk egy képzeletbeli vonalat átlósan Magyarországon, megláthatjuk azt, hogy a déli tartományba egyetlenegy állami akadémia sem került. Ráadásul, ki tudja milyen okból, még a pályáztatás is elmaradt erre a tíz helyre.

(20.30)

Így került kiutalásra 2019 második felében akadémiánként 247 millió és 1 milliárd 181 millió forint közötti összeg. A legkevesebbet a Vasas Kubala Akadémia kapta, míg a legtöbbet  ezt nem fogják kitalálni, ezért elmondom  a felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémia.

Tán ez verte ki a biztosítékot? Vagy kiderült, hogy a csapatsportágakban az állami akadémiák jelenléte szakmailag, gazdaságilag és egyébként a verseny szempontjából is indokolatlan?

Tisztelt Képviselőtársaim! Hová tűnt Damon Hill? Hát, ezt most már tudjuk. De hová tűnt Takács Mihály? Néhány napja ő vezetett mindent, ő volt a főnök, de most úgy tűnik, hogy egy szakmai, erkölcsi vagy akár gazdasági probléma miatt távozni kényszerült Felcsútról, és lehet, hogy a magyar labdarúgásból is. De miért kellett eltűnnie? Mi lesz így az államilag támogatott futballakadémiák sorsa? Leszneke egyáltalán? És ha lesznek, születike új, immár szakmai alapokon nyugvó döntés? Na, ezek azok a kérdések, amelyekre mihamarabb szeretnénk választ kapni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:   155-168   169-170   171      Ülésnap adatai