Készült: 2021.06.17.03:37:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2020.09.28.),  167-174. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:08


Felszólalások:   159-166   167-174   175-182      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Steinmetz Ádám képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az agrárminiszternek: „Igen vagy nem?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Tájékoztatom önt, hogy miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Farkas Sándor államtitkár urat jogosította föl. Steinmetz Ádám képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Magyarország Kormánya júliusban döntött arról, hogy MotoGP-pályát építtet Hajdúnánáson. A pálya helyszínének kijelölése során bizonyára számos szempontot mérlegeltek, de vajon felmerülteke természetvédelmi és mezőgazdasági szempontok is? Igen vagy nem?Nagy István agrárminiszter úr felhívtae a kollégái figyelmét arra, hogy az építkezés során több száz futballpályányi termőföldet kell véglegesen kivonni a művelés alól? Igen vagy nem?

Tudtake önök arról, hogy korábban Sávolyon 195 hektáron valósult meg a MotoGP-pálya nyomvonalának kialakítása 4 ezer tonna kő bedolgozásával? Ezen a területen soha többé nem lehet már mezőgazdálkodni. És most ugyanez a sors vár a hajdúnánási földekre is, melyek jelentős része egyébként védett, Natura 2000-besorolású.

Miközben minden egyes hektár szántóföld termelésből kivonása átlagos kukoricaterméssel számolva évi 400 ezer forint bevételkiesést jelent a gazdáknak, tisztelettel kérdezem ezért miniszterhelyettes urat mint a hazai agrárium és környezetvédelem második számú vezetőjét, MotoGP-pálya építésére ön szerint a mezőgazdasági művelésre alkalmatlanná vált sávolyi terület vagy a Hajdúnánás határában fekvő több száz hektárnyi termőföld leaszfaltozása jelent észszerű megoldást. Tisztelettel várjuk válaszát. (Z. Kárpát Dániel: Nehéz kérdés!  Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Farkas Sándor államtitkár úrtól, miniszterhelyettestől fogjuk hallani. Parancsoljon!

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által felvetett kérdést, gondolom, úgy is feltette mint korábbi sportember, aki a sportért elkötelezett ember. Akkor, amikor egy sávolyi pályáról beszélünk, sajnos el kell mondani, hogy ez 2008-ban került megtervezésre, és azóta ennek a versenynek a helyszíne akár vonalvezetésben, akár kiépítésben, infrastruktúrában már nem felel meg a mai kor feltételeinek, követelményeinek. Éppen ezért az a döntés született, hogy valóban, a Hajdúságban egy másik pálya kijelölése fog megtörténni.

Ennek a pályának a kijelölését három nagyváros, szeretném pontosan mondani, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza volt, amely egyértelműen támogatta.

Úgy gondolom, akkor, amikor a Forma-1-es versenyautózásról beszélünk, akkor a motorsportban egy újabb lehetőség, a térség felzárkóztatásában, a térség infrastrukturális fejlesztésében, nem utolsósorban sportban, nézőközönségben, odalátogatók szempontjából egy komoly helyszín lehet ennek a pályának a kialakítása.

Az ön által feltett kérdésnél környezetvédelem, földtörvény s a többi kérdésre vonatkoztatva el kell hogy mondjam, hogy ez a terület valóban kivonásra fog kerülni a termőföldalapból. De ha megnézzük azt  és tudom, hogy ön ezt így nem fogja elfogadni , hogy a rendszerváltás óta hány hektár került ki mezőgazdasági művelésből, akkor ez ezredeknek az ezrede (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), mert körülbelül egymillió hektár került kivonásra az elmúlt harminc évben a mezőgazdasági művelésből. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Sajnos!) Sajnos. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy nemcsak hogy sajnos, hanem ezek a területek valóban akár új utakat, autópályákat, új ipari létesítményeket, ipari parkokat eredményeztek, most legújabban természetesen pedig azokat a naperőműveket, amelyek jelentős részben nem termőföldkivonást jelentenek, de mégis átalakulást. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Steinmetz Ádám képviselő úré a szó. Parancsoljon!

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Igen tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Móring József Attila után, most komolyan, ön is Sávoly ellen kampányol?És nem válaszolt, újra megkérdezem: felhívták a figyelmet a környezetkárosításra?

Engedje meg, hogy átadjam somogyi honfitársaink üzenetét: ha a BMW tesztpályát akar Kelet-Magyarországon, akkor építsen magának! Ne önök építsenek tesztpályát a BMW-nek a mi adóforintjainkból egy válság idején több száz milliárdért! Ez mégiscsak nonszensz!

És ön szerint rendben van az, hogy elveszik a gazdák megélhetését, elveszik a földművesek földjét, és szemrebbenés nélkül leaszfaltozzák azt? Miközben lenne más megoldás is, ha MotoGP-versenyeket akarunk. A sávolyi pályát kell befejezni, sokkal kevesebb pénzből és környezetkárosítás nélkül. Tisztelettel várjuk válaszát. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Így van!  Taps a Jobbik padsoraiból.)

(14.10)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra Farkas Sándor urat illeti a szó. Parancsoljon, államtitkár úr!

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Akkor ön ezek szerint a sávolyi autópálya mellett kampányol?  most visszakérdezek. Mert engem azzal bizonyít (sic!), hogy egyáltalán ki kampányol, hogy én mi mellett kampányolok. Én egyetlenegy dolog mellett kampányolok, amellett, hogy azok a beruházások, amelyek elkészülnek, ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy a Dunántúlon vagy Kelet-Magyarországon, de mégse mindegy, mert azért Kelet-Magyarország fejlettsége jóval hátrébb van, mint a nyugat-magyarországi fejlettség, éppen ezért, ha egy ilyen beruházás odakerül, akkor egyértelműen ennek a térségnek a gazdasági fejlődése fog megerősödni. És az, hogy most 300 hektárt leaszfaltoznak? Tisztelt Képviselő Úr! Ön is tudja, hogy ez nem valós szám. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   159-166   167-174   175-182      Ülésnap adatai