Készült: 2021.06.17.03:33:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

146. ülésnap (2020.07.03.),  9-10. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:07


Felszólalások:   5-8   9-10   11-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Napirend utáni felszólalásra jelentkezett a Jobbik képviselőcsoportjából Steinmetz Ádám képviselő úr. Parancsoljon, képviselő úr! Öné a szó.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hónapok eseményei sok családot taszítottak létbizonytalanságba. Sok honfitársunk mindennapi megélhetését biztosító jövedelme szűnt meg vagy csökkent drasztikusan, egyik napról a másikra. A KSH adatai szerint 200 ezer fővel csökkent a munkahelyeken alkalmazásban állók száma tavalyhoz képest. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint pedig 363 ezer regisztrált álláskereső van Magyarországon. Eközben a Fidesz-kormány GDP-arányosan a válság alatt nem költött szinte semmit a munkahelyek megvédésére. Ez utóbbit a Magyar Nemzeti Bank állítja. Tisztelt Képviselőtársaim! Somogyországból jöttem, amely tavaly a megyei átlagkeresetek terén a 15. helyen végzett. Itt rengeteg ember él minimálbérből, és próbálja százvalahányezer forintból eltartani a családját. De mi lesz most azokkal, akiknek ez a minimális bevételi forrása is megszűnt? Csak hogy konkrét helyi példát is hozzak, egy Marcaliban gyárat üzemeltető, német tulajdonban lévő vállalat tavaly év vége óta közel 400 dolgozójától vált meg. Ukrajnába viszik a gyártást. S mit gondolnak, miért? Mert a béreket terhelő magas járulékköltségek miatt nem éri meg nekik itthon termelni.

Tisztelt fideszes Képviselőtársaim! Amíg önök milliárdokból hirdetik, hogy megvédik a gazdaságot, százezrek veszítik el állásukat. Ezt nevezik önök családbarát politikának? Önök azt üzenik a magyar embereknek, hogy ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozunk létre. De milyen munkahelyet? Önök komolyan azt akarják, hogy menjenek a most elbocsátott emberek, köztük sok kisgyermekes családanya, közmunkásnak vagy katonának? Marcali híres katonaváros, na de kérem!

És ha már itt tartunk, Móring József Attila képviselő úr azt ígérte, hogy 200-220 embert foglalkoztató honvédségi üzem lesz az üresen álló marcali laktanyából, de sajnos neki ezt még eddig nem sikerült elérnie a kormánynál. Hát, akkor tessék! Vágjunk bele most! Vagy bármi másba, ami érdemi munkahelyeket teremt! Például a BB visszavásárlásába, és egy közösségi szőlőfeldolgozó üzem létrehozásába, vagy a sávolyi MotoGP-pálya befejezésébe, ami valóban sok embernek hozhatna megélhetést. A közmunka ugyanis ennyi pénzért nem megoldás a XXI. században.

Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, a társadalmi jólét megteremtése szakmai alapon folyó viták közös eredménye kell hogy legyen. Az eddig elmondottakon kívül ezért javasoljuk, hogy az Unióban egyenlő munkáért egyenlő bér járjon, Magyarországon pedig a minimálbér legyen adómentes, a férfiak is tudjanak nyugdíjba menni 40 ledolgozott év után, és teremtsük meg a munkahelyvédelmi alapot, ami a kieső bérek 80 százalékát biztosítaná a bajbajutottaknak, amihez a multiknak és az elmúlt években mesésen meggazdagodóknak is hozzá kell járulniuk. Ezeket a kérdéseket kell mielőbb megvitatni, a pénzt pedig nem butító propagandára költeni!

Tisztelt Országgyűlés! Így, a tavaszi ülésszak végén kívánok önöknek szép nyarat, és egyúttal várok minden képviselőt, kormánytagot, minisztert és államtitkárt, hogy látogasson el hozzánk Somogyországba, nézze meg, hogyan élünk mi az ország e csodálatos, gyönyörű szegletén, ahol az emberek igazán szeretik a nemzetüket, és szeretnének mindennap azért dolgozni, hogy a családjuk és ez az ország felemelkedhessen. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

(12.40)
Felszólalások:   5-8   9-10   11-12      Ülésnap adatai