Készült: 2021.06.18.22:43:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

136. ülésnap (2020.06.08.),  116-125. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:11


Felszólalások:   108-115   116-125   126-133      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Steinmetz Ádám képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszternek: „Igen vagy nem?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Bodó Sándor államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszter úrtól kéri a választ.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Tisztelettel elfogadom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Steinmetz Ádám képviselő urat illeti a szó, parancsoljon!

(16.30)

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Itt van a nyár, és ahogy Somogyországban mondják, kijött a jó idő. Ahhoz, hogy a koronavírus-válságban a magyar gazdaságot talpra tudjuk állítani, kipihent és tettre kész emberekre van szükség. Ehhez pedig minimális feltétel, hogy amikor munka után hazaindulnak, vagy a Balatonra pihenni, ne kelljen órákon át gyűrődniük a gépjárműben. De ezt nem lesz könnyű elkerülni, mert a Magyar Közút adatai szerint hamarosan napi 90 ezer autós fogja használni az M7-est, és családok ezrei indulnak el a Balatonra gyakorlatilag enni egy jó lángost, élvezni a balatoni naplementét. És erre tessék, mit látunk? Már Martonvásár közelében kilométeres dugók, se előre, se hátra. Ugye ismerős? A hátsó ülésen a kisebbik gyerek ordít, a nagyobbik gyerek pedig percenként teszi fel a kérdést: mikor érünk oda?Tisztelt Államtitkár Úr! Évtizedek óta visszatérő probléma, hogy az M7-esen óriási dugók nehezítik meg az eljutást a Balatonra, illetőleg onnan vissza. Gyakorlatilag június elejétől augusztus végéig ez elmondható. A Budapest-Balatonlelle útvonalat nemritkán három óra alatt lehet megtenni, holott 130-cal haladva csupán egy óráig tartana az utazás, ha lehetne haladni  de nem lehet.

Tisztelettel kérdezem ezért, hogy a közeli jövőben, a közeli hetekben milyen konkrét intézkedéseket tesznek az M7-esen kialakuló dugók megelőzése érdekében. Hajlandóake végre az M7-est háromsávosra bővíteni, az autópályát rendszeresen használó több százezer magyar család érdekében? Hajlandóak erre, államtitkár úr, igen vagy nem? Várjuk a válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra Bodó Sándor államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

BODÓ SÁNDOR innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Képviselőtársaim! Talányos volt a kérdés feltevése az ön részéről, hogy igen vagy nem. Ebbe bármit belegondolhatunk, de az, hogy önnek az a legnagyobb problémája most, ebben a helyzetben, hogy dugó van az utakon, azért ez elgondolkodtató (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Nem csak az övé, államtitkár úr!) Természetesen nem csak az övé, értem én a hátsó bekiabálásokat, hiszen mindannyian közlekedünk, és ebben a helyzetben tényleg az a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban megérkezzen, illetve hazaérkezzen. Az, hogy egy-egy útszakasznak milyen a kihasználtsága, nyilván attól is függ, hogy hova vezet, milyen látogatottsággal, milyen intenzitással bír az a vidék, de nagyon-nagyon fontos, hogy az országban ne csak a Balaton, hanem más útszakaszok is fejlődjenek, és erre jó példákat is lát.A konkrét kérdésére vonatkozóan: amikor a felújítások, karbantartások elkezdődnek, akkor nyilvánvalóan ezeket a turisztikai időszakokat figyelemmel követik a kollégáink, és bizony abban az időszakban, amikor a legnagyobb terheltség van, akkor ezeket a munkálatokat lehetőleg nem, vagy csak olyan időpontban szabad végezni, amikor a legkevesebb kárt okoznak a közlekedésben. Természetesen erre nincs garancia, hiszen vannak olyan gyorsan kijavítandó hibák, amelyek nem tűrnek halasztást. Nem tudom önnek megígérni, hogy nem lesz dugó az M7-esen a nyári időszakban, sőt azt tudom inkább, hogy lesz, lesznek, hiszen látható (Derültség a Jobbik és a Párbeszéd soraiból.), hogy most, a következő időszakban azért nagyon sok honfitársunk választja azt, hogy Magyarországon tölti el a szabadságát. Ennek nyilván egyik kedvenc helye lehet a Balaton és környezete.

Azt tudom önnek mondani, hogy ha ebben a veszélyhelyzetben talán csak annyi áldozatot kell hoznunk, hogy egy kicsit többet kell várakoznunk az utakon, ez azért ne okozzon nagy fejtörést. Közlekedjünk óvatosan, biztonsággal, mindenki érkezzen meg! Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Steinmetz Ádám képviselő úré a szó. Parancsoljon!

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a válaszát, államtitkár úr. Én nem azt vártam öntől, hogy azt ígérje meg, hogy nem lesznek dugók a jövőben az M7-esen, hanem azt, hogy tegyenek érte. Sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben például nem látjuk a címzetten elkülönített támogatást arra, hogy ezek a fejlesztések megtörténjenek. De az értelmetlen látványberuházások helyett nem inkább az M7-es kiszélesítésére kellene költeni többek között? De mivel úgy tűnik, hogy erre önök nem hajlandóak, ezért javaslok egypár dolgot szakmabeliekkel egyeztetve. Időszakosan nyissuk meg a leállósávokat a forgalom előtt! Építsünk szakaszkiváltó gyorsforgalmi utat az M6-os és az M7-es között! Tegyük biztonságosabbá a közlekedést a már meglévő Véda-rendszer használatával! Továbbá népszerűsítsük a tömegközlekedést is (Taps a Jobbik és a Párbeszéd soraiból.) a családok számára olcsóbb busz- és vonatjegyekkel!

Tisztelt Államtitkár Úr! Legyen kedves, érdemben reagáljon ezekre a javaslataimra. Őszintén megmondom, hogy tíz év után, azt gondolom, már itt lenne az ideje annak, hogy tegyenek végre valamit az M7-esen kialakuló dugók elkerülése érdekében. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a Jobbik és a Párbeszéd padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Bodó Sándor államtitkár urat is. Parancsoljon!

BODÓ SÁNDOR innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Nyilván abban nincs közöttünk vita, hogy nem feltétlenül kell gépjárművel indulni a Balatonra. De én szívesen felteszem azt a kérdést önnek, hogy vajon ön mikor ment például vonattal vagy autóbusszal. (Dr. Brenner Koloman: Jó, hogy nem tud válaszolni! Elegáns!  Derültség a Jobbik soraiból.) Tehát nyilván ebben a helyzetben mérlegelnünk kell a lehetőségeket. (Zaj.  Az elnök csenget.) Az, hogy a leállósáv használata ön által felvetett lehetőség, én meg azt gondolom, hogy azt pontosan nem erre a célra kell használni, hiszen a KRESZ szabályai szerint is az veszélyhelyzet esetén megkülönböztetett járművek számára használható. Nem hiszem, hogy ezzel kísérletezni kellene néhány perc vagy akár egy fél óra késedelem miatt is. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   108-115   116-125   126-133      Ülésnap adatai