Készült: 2021.06.17.00:47:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

114. ülésnap (2020.03.24.),  155-156. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:   153-154   155-156   157      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Steinmetz Ádám képviselő úr, Jobbik-képviselőcsoport: „Felkészülte a marcali kórház az esetleges tömeges koronavírusos megbetegedésekre, különösen most, hogy megtelt a Balaton-part?” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Halász János fideszes országgyűlési képviselő épp ma mondta el, idézem: „A vírus már bárhol, bárkiben ott lehet.” Ha ez valóban így van, akkor különösen elszomorító, hogy országos szinten az előírásoknak nem felel meg a védőeszköz-ellátottság. Ezt már Kincses Gyulától, a Magyar Orvosi Kamara elnökétől tudhatjuk. Legyünk reálisak: ezeknek az eszközöknek a gyártására a világ nem készült fel, tehát nem csupán Magyarországon nincsenek megfelelő mennyiségű és minőségű védőeszközök, hanem általában van belőlük hiány. Ez persze nem vigasztal sem minket, sem orvosainkat. Orbán Viktor miniszterelnök úr éppen a tegnapi nap mondta el, hogy Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka, Olaszországban pedig 10 százaléka fertőződött koronavírussal. Ezek megdöbbentő adatok. Ebből okulva indokolt tehát minden eszközzel megvédeni az egészségügyi dolgozóinkat, akik mindig, de az utóbbi hetekben különösen emberfeletti munkát végeznek.

És mi a helyzet a marcali kórházban? Az orvosok, ápolók sebészeti maszkot ugyan kaptak, de ezek nem védik meg őket a járványtól. Marcaliba csupán néhány darab, speciális védelmet biztosító FFP2-es, illetve FFP3-as maszk jutott. Ez rendkívül kevés, miközben védőszemüveg és védőköpeny osztása is indokolt lenne. Miért is? Mert a vírus már bárhol, bárkiben ott lehet.

Nehéz prognosztizálni, hogy mikor leszünk túl a járványon, az azonban valószínű, hogy a megbetegedések száma a közeli jövőben nőni fog. Mi lesz akkor az egészségügyi dolgozókkal?  kérdezem, amikor a kormány országszerte felfüggesztette a 65 évnél idősebb orvosok munkavégzését. Amúgy is nagy volt az orvoshiány, de most még őket is helyettesíteni kell.

És egy másik sarkalatos kérdés: mi lesz a betegekkel? Orbán Viktor miniszterelnök úr azt is elmondta, hogy ma Magyarországon összesen 2560 darab lélegeztetőgép van. És érdekes, amikor erről beszélt, akkor az a korábbi, általam rendkívül demagógnak tartott felvetés jutott eszembe, hogy a kormányzati költések helyett ezekből a pénzekből mennyi lélegeztetőgépet lehetett volna vásárolni. Hát, tisztelt képviselőtársaim, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd ennek a felvetésnek lehet realitása. Gyors fejszámolással tehát: a Magyarországon található lélegeztetőgépek számát tekintve csupán egyetlenegy darab jut durván 4 ezer emberre.

Marcaliban, úgy tudom, jelenleg négy darab lélegeztetőgép van, akkor, amikor a járásban 35 ezren élnek, és gyakorlatilag megtelt a Balaton-part, tömegek jelentek meg a Balaton délnyugati régiójában, akiket esetleg majd szintén itt kell ellátni. És, tisztelt képviselőtársaim, szeretnék emlékeztetni arra, hogy a marcali kórház korábban 60 ezer ember egészségügyi ellátását biztosította. Ezek után felteszem a kérdést: ha Marcali környékén ne adj’ isten, tömegessé válik a koronavírus-járvány, elég lesz a négy darab lélegeztetőgép a betegek életben tartására?

Mindezekre tekintettel kérjük a mielőbbi felelős intézkedések megtételét, egyúttal arra kérem honfitársaimat, hogy vigyázzunk egymásra, legyünk fegyelmezettek, különös figyelmet fordítsunk a higiéniára. A Balaton-partra nemrég külföldről és belföldről érkező honfitársaimat pedig tisztelettel megkérem, hogy mindannyiunk érdekében legalább néhány hét erejéig maradjanak otthon. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:   153-154   155-156   157      Ülésnap adatai