Készült: 2021.06.17.22:17:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2020.03.16.),  95-98. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:   91-94   95-98   99-104      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Steinmetz Ádám képviselő úr, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miért nincs több CT a kórházainkban?” címmel. Tisztelt képviselő úr, Rétvári Bence államtitkár úr fog önnek válaszolni, és most öné a szó. Parancsoljon!

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon az Eurostat adatai szerint tízből nyolc 75 év alatti honfitársunk olyan betegségben hal meg, amely elkerülhető lehetett volna egy hatékony egészségügyi ellátással, többek között a komputertomográf által felállított helyes diagnózissal. Megdöbbentő ezért, hogy Magyarországon 1 millió lakosra néhány évvel ezelőtt csupán kilenc CT-készülék jutott, arányaiban a legkevesebb az Európai Unióban. S mint azt államtitkár úr is már pontosan tudja, a marcali kórházban sincs CT, pedig Móring József Attila fideszes képviselő már 2014-ben megígérte, hogy a marcali kórházból sürgősségi centrum lesz, megépül a mentőhelikopter-leszálló, és egy új CT-berendezés fogja segíteni a betegek gyógyítását. Nos, kedves képviselőtársaim, nem kell egészségügyi szakembernek lenni ahhoz, hogy világosan lássuk, ezek az ígéretek a mai napig nem valósultak meg, a Fidesz-kormány becsapott minket. S mindeközben Nagyatádon, egy Marcalinál kisebb lélekszámú településen vettek CT-készüléket. Ott nem ígérték meg, mégis megvették. Tisztelt Államtitkár Úr! Remélem, egyetértünk abban, hogy a CT-berendezés segíti a betegek gyógyítását, ezért tisztelettel kérdezem, miért nincs több CT a kórházainkban. Ahol pedig van, ott miért nem biztosítanak finanszírozást, mint például Nagyatádon, a járóbeteg-ellátásban kezelt betegek részére? A nagyatádi kórház CT-beszerzésére mennyi közpénzt fordítottak összegszerűen? Végezetül, immár sokadjára kérdezem önt, mert szeretnénk tudni a választ: mi az oka annak, hogy Móring József Attila korábbi ígéretei, a kórházfejlesztések és a CT-beszerzés egész egyszerűen nem valósulhatnak meg Marcaliban? Tisztelettel várjuk válaszát, és kérjük, hogy ezekre a feltett kérdésekre válaszoljon. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra Rétvári Bence államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban fontos, hogy a kórházak, egészségügyi intézmények minél inkább jó állapotúak és jól felszereltek legyenek. Ezért döntött úgy a kormány, hogy erre a lehető legtöbb forrást biztosítja, ezért sikerült 91 vidéki kórházat részben vagy egészben felújítani, 54 rendelőintézetet korszerűsíteni és 107 mentőállomást szintén felújítani. A CT-ellátás finanszírozása Magyarországon 30 milliárd forintból NEAK-finanszírozással történik meg. Ez az összeg már jóval nagyobb mértékben biztosítja a magyar betegek vagy a magyar kivizsgáltak számára a CT-hez való hozzájutást. Míg 2010-ben egy teljes évben 762 ezer CT-vizsgálatot végeztek, addig 2018-ban már 1252-t, ami azt jelenti, hogy ezer lakosra 2010-ben 76 vizsgálat jutott, míg 2018-ban 128 vizsgálat. Tehát 76 helyett 128 vizsgálat jut ezer lakosra. Tehát jóval több vizsgálatot végzünk el. Ennek egyik oka a finanszírozás emelkedése, mert jóval magasabb, nagyobb keretből lehet CT-vizsgálatokat végezni, a másik pedig az, hogy az elmúlt években számtalan CT beszerzésére került sor. Ha az állami kórházakat nézem, az elmúlt időszakban 55 CT és 25 MR beszerzésére került sor, de ha csak az elmúlt fél évet nézi, tisztelt képviselő úr, akkor Budapesten is 1 milliárd forint értékben több kórház is  akár a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, akár a Dél-pesti Centrum Kórház, akár a Szent Imre Kórház  újabb és újabb új, korszerű készülékekkel lett gazdagabb.

(14.40)

Akik a marcali kórház ellátási területén élnek, az ő számukra a Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban van lehetőség CT-ellátás igénybevételére, illetve ön is célzott arra (Az elnök csenget.), hogy a nagyatádi kórházban is beszerzésre került, ez 95 millió forint támogatásból valósult meg, és egy 16 szeletes CT áll így a betegek rendelkezésére, akik fekvőbeteg-ellátásban részesülnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   91-94   95-98   99-104      Ülésnap adatai