Készült: 2021.06.17.00:58:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2020.03.16.),  217-218. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:   215-216   217-218   219-220      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Ugyancsak napirend utáni felszólalásra jelentkezett Steinmetz Ádám képviselő úr, a Jobbik-képviselőcsoportból: „Mit tesz a Volán az utasok és a buszvezetők védelmében, a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?” címmel. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Napirend utáni felszólalásomat ott kezdeném, ahol Kocsis Máté frakcióvezető úr a napirend előtti felszólalást befejezte. Ha jól emlékszem, úgy fogalmazott: egyetlen célnak kell most megfelelnünk, a magyar polgárok megvédésének. Engem is ez a szándék vezetett arra, hogy szót kérjek, és elmondjam tapasztalataimat, azt, hogy az emberek között járva egyre inkább érzékelhető, hogy nő az aggodalom a világméreteket öltő koronavírussal kapcsolatban, illetőleg a vírus továbbterjedésével kapcsolatban.Magyarország Kormánya a környező országokhoz hasonlóan határozott és felelősségteljes lépéseket tett a vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Az indokolt korlátozások bevezetését, bár megnehezítik az emberek mindennapjait, mégis megértéssel vesszük tudomásul, mert nem akarunk megbetegedni. Országgyűlési képviselőként pedig kötelességem felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy további lépésekre van szükség azokon kívül is, amiket Orbán Viktor miniszterelnök úr ma megosztott velünk. És itt jutunk el ahhoz a ponthoz, amiről feltétlenül beszélnünk kell, a tömegközlekedéshez. A közösségi közlekedés kiemelt gócpont ugyanis a vírus továbbterjedésében, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

A Volán-buszokon napi szinten több ezer buszsofőr és több tízezer utas van veszélynek kitéve. Gondoljunk csak bele, amikor 40-50 ember órákon keresztül egy zárt légtérben utazik, hogy milyen mértékben van kitéve fertőzésnek, különösen olyan buszokon, amelyeken a rendszeres takarítás, fertőtlenítés a mai napig nem megoldott. Ez egyébként a Somogy megyében közlekedő járatokon abszolút tetten érhető, megfigyelhető.

A Volán vezetőinek nyilatkozatai pedig rendkívül ellentmondásosak. Egyik nap még azzal nyugtatják az utasokat, hogy a rendszeres takarítás megoldott, a másik nap pedig azt mondják, hogy nem tudják beszerezni az ehhez szükséges fertőtlenítőszereket. Most akkor mi az igazság? Február 28-án azt nyilatkozzák, rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a dolgozók és utasok érdekében a fokozott és napi rendszerességű fertőtlenítések formájában. Majd jóval később, március 9-én pedig, amikor a szakszervezeti vezető felvetette ezen intézkedések hiányát, a Volán arra hivatkozott, most tessék figyelni, hogy jelenleg a piacon képtelenek beszerezni ezeket a fertőtlenítőanyagokat. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez döbbenetes egy állami vállalat felső vezetésétől!

A folyamatos mellébeszélés és kifogáskeresés helyett ezért javaslom mielőbbi érdemi lépések bevezetését az utasok és a buszvezetők védelmének érdekében a következők szerint. Valósuljon meg valóban a napi szintű rendszeres takarítás és fertőtlenítés ezeken a járatokon, ez legyen adminisztrálva, legyen jegyzőkönyv vezetve is erről. A fertőtlenítés pedig különös tekintettel vonatkozzon az ablakokra is, amelyek rendszeresen még a mostani márciusi időben is bepárásodnak, a gyermekek pedig köztudottan szeretnek ezen rajzolni. Nem kell magyaráznom, hogy ez mennyire veszélyes.

Ezen túlmenően a nagyobb állomásokon, buszpályaudvarokon pedig szűrővizsgálatokkal ellenőrizzék az ott várakozó utasokat, még mielőtt fölszállnának az autóbuszra. A buszsofőrök védelmének érdekében pedig javaslom, hogy a helyközi járatokon minél kevesebbet kerüljenek interakcióba az utasokkal, lehetőség szerint ők a hátsó ajtón szálljanak föl, és a buszvezető fülkéje legyen hermetikusan vagy legalábbis kordonnal elzárva az utasok elől, amíg ez a járványügyi helyzet fennáll.

Végezetül tisztelettel kérem a kormányt és a Volán vezetőit, hogy ezeket az intézkedéseket mihamarabb hajtsák végre, különben félő, hogy a buszsofőrök nem fogják felvenni a munkát, és ezzel részben megbénulhat Magyarországon a tömegközlekedés. De ne így legyen, ezért kérem, cselekedjenek! Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzéki sorokból.)
Felszólalások:   215-216   217-218   219-220      Ülésnap adatai