Készült: 2021.06.20.11:20:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2020.02.24.),  114-120. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 10:40


Felszólalások:   108-113   114-120   121      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint hallhattuk, tisztelt képviselőtársaim, képviselő úr elfogadta az államtitkári választ. Tisztelt Országgyűlés! Steinmetz Ádám képviselő úr, a Jobbik képviselője, interpellációt nyújtott be az emberi erőforrások miniszteréhez: „Ha Önnek baja lenne a látásával, várna tizenöt hónapot egy szemvizsgálatra?” címmel. Tisztelt képviselő úr, tájékoztatom, hogy a választ Rétvári Bence államtitkár úrtól fogja hallani. Parancsoljon, öné a szó.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! 2021. május. Ma Marcaliban ezt az időpontot mondják azoknak a betegeknek, akik szemorvoshoz szeretnének menni. Államtitkár úr, ön várna tizenöt hónapot egy szemvizsgálatra, ha baja lenne a látásával? A marcali járásban élők hosszú évek óta a térség legsúlyosabb problémájának a marcali kórház helyzetét tekintik. Tudja, ez az a kórház, aminek korábban Móring József Attila fideszes képviselő CT-t és helikopter-leszállót ígért, valamint a tavalyi év elejétől a kórház önállóságát is. Azelőtt sürgősségi centrum, újabban országos mintaprojektként szemléletváltással egybekötött egészségközpont megteremtését tűzte ki célul. Államtitkár úr pedig korábban úgy fogalmazott, hogy a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást kívánják biztosítani Magyarország lakosságának.

Hát, lássuk akkor a fideszes szemléletváltást és a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást a gyakorlatban! Marcaliban az adófizető dolgozóknak és az egész életüket ledolgozó nyugdíjasoknak heteket kell várniuk egy laborvizsgálatra, hónapokat bőrgyógyászatra, urológiára, és ahogy már említettem, egy szemészeti szakrendelésre tizenöt hónapot kell várni. Megdöbbentő, ugye? Gondoljunk csak azokra a cukorbetegséggel vagy zöldhályoggal küszködő honfitársainkra, akik az állandó kontroll hiányában akár meg is vakulhatnak.

Államtitkár úr, az állandó kontroll heti egy szakrendeléssel Marcaliban nem megoldható, ezért is érthetetlen, hogy önök mégsem szerződnek további szemorvosokkal, bár lennének rá jelentkezők. Az pedig már mindennek a teteje, hogy ugyanabban a rendelőben tartják a szemészeti és az urológiai vizsgálatokat. A steril műtőből kitolt, frissen operált embereket pedig a folyosón várakozó fertőző betegek tömegein keresztül tolják át a sebészeti osztályra. Ez lenne a Fidesz szerint az országos mintaprojekt?

Tisztelettel kérdezem továbbá államtitkár úrtól, hogy mikor fognak megvalósulni Móring József Attila korábbi ígéretei: a sürgősségi centrum CT-berendezéssel, a helikopter-leszálló, az önálló kórház. Hogyan fordulhat az elő, hogy a tb-járulékot rendszeresen fizető magyarok nem jutnak időben egészségügyi ellátáshoz? És ismételten kérem, mondja meg őszintén: ha önnek baja lenne a látásával, várna tizenöt hónapot egy szemvizsgálatra? Legyen kedves ezekre a kérdésekre válaszolni! (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint említettem, képviselő úr interpellációs kérdésére Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A különbség a 2010 előtti és a 2010 utáni időszak között, hogy 2010 előtt arról beszélhettünk, hogy hol hány kórházat zárnak be, hol hány kórházi ágyat számolnak föl és mennyi dolgozót tesznek az utcára, 2010 óta pedig arról beszélhetünk, hogy 91 vidéki kórházat részben vagy egészben felújítottunk, 54 rendelőintézetet korszerűsítettünk, 107 mentőállomás már korszerű technikával rendelkezik, 23 teljesen új rendelőintézet jött létre, és 34 teljesen új mentőállomás segít abban, hogy 15 perc alatt mindenhova kiérkezzen a mentőautó. Hogy mik történtek a marcali kórházban, arról ön több tájékoztatást is kapott a tavalyi évben, márciusban, áprilisban és szeptemberben egyaránt. Az a célunk, hogy azok az ellátások, amelyeknél az a legfontosabb szempont, hogy minél közelebb legyenek a betegekhez, a lakosokhoz, helyben, a marcali kórházban kell hogy megvalósuljanak, ahol viszont magasabb szintű felkészültségre van szükség, azoknak kell a kaposvári intézményben rendelkezésre állniuk. Ez a betegbiztonság szempontjából a legoptimálisabb felosztás.

2017-ben a marcali kórház 37 millió forint értékben új digitális röntgent kapott, majd a következőkben, ha összeszámolom, összesen 453 millió forintnyi fejlesztése volt ennek a kórháznak. Hangsúlyozom, 2010 előtt a bezárás, nem bezárás volt a téma, most pedig arról beszélhetünk, hogy hány száz millió forintos fejlesztés történt. Dohányzásleszokást támogató pontok kialakítására a tüdőgondozó intézet bázisán 3,4 millió forint, a dolgozók szakképzésére és továbbképzésére 79 millió forint, infrastrukturális fejlesztésre 280 millió forint, egészségfejlesztési iroda kialakítására 90 millió forint, diagnosztikai és orvosi laboratóriumi infrastrukturális fejlesztésre 4 millió forint, pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztésére 1,9 millió forint többlettámogatást kapott. Így működik az intézményben jelenleg is általános belgyógyászati osztály, ápolási, hospice, krónikus belgyógyászati, sebészeti, sürgősségi betegellátó osztály, valamint járóbeteg-ellátás is.

Marcaliban összesen 43 szakmában történik a betegek ellátása, és 507 szakorvosi és 144 nem szakorvosi órában valósul ez meg. A szemészeti szakrendelés, amit ön is mondott, heti 16 órában, bőrgyógyászati szakrendelés heti 6 órában, urológiai szakrendelés heti 6 órában valósul meg. Ahol pedig sürgős eset van, akut beavatkozásra van szükség, azokat természetesen Kaposváron soron kívül ellátják, tisztelt képviselő úr.

A betegeket teljesen más eszközökkel és időben elkülönítve látják el, még ha ugyanabban a kezelőben is, de más-más napokon. Az egyik típusú betegség, a szemészet esetében hétfőn, az urológia esetében pedig, amit ön mondott, szerdán, és nem az valósul meg, mint a budaörsi rendelőben, ahol az alapvető higiéniás előírásokat sem tartották be. A műtő a második emeleten van, tisztelt képviselő úr, s a földszinti sebészeti osztály és a műtő között egy külön steril liftben tolják át a betegeket. Tehát az sem valós, amit erről mondott.

A fekvőbeteg-ellátás során sikerült a várólistákat csökkentenünk. Míg egy szürkehályogműtétre 2012-ben 90 napot kellett várni, addig ma már csak 35 napot, egy csípőprotézis-műtétre 180 napot kellett várni, most 74-et, egy térdprotézisműtétre 241 napot kellett várni, most 121 napot kell várni. És ha megnézi, hogy mennyien szerepelnek a várólistán, mennyien várakoznak: szürkehályogműtétre 28 680-an várakoztak 2012-ben, most 8052-en, csípőprotézisre 11 ezren várakoztak, most 3200-an, térdprotézisre 10 ezernél is többen vártak, most 5 ezren várnak, összességében pedig 70 ezer ember helyett 19 511 ember szerepel a várólistákon. Ezt a fajta várólista-javítást  amely a fekvőbeteg-ellátásban jellemző  kell a járóbeteg-ellátásban is minél inkább megvalósítanunk a következő években. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadjae az államtitkári választ. Parancsoljon!

(16.30)

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Elnök úr, elfogadhatatlan, hogy a Fidesz a választások előtt mindig mindent megígér a marcaliaknak, majd a választásokat követően ezek az ígéretek nem teljesülnek. S amikor én felállok itt az Országgyűlésben, és megkérdezem önöktől, hogy hogyan létezik mindez, akkor önök már sokadjára nem adnak választ, mint ahogy ez ma sem történt meg. S elfogadhatatlan az is, hogy bár a papírról jól hangzanak ezek a fejlesztések, de az emberek nem ezt tapasztalják. Ami a műtőt illeti, lifttel hozzák le a pácienst, és utána a betegirányítás előtt várakozókon tolják keresztül a szerencsétlen embert egy lepedővel letakarva, államtitkár úr. Jó lenne, ha utánanézne és tájékozódna a marcali ügyekben.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy önök nem szerződnek elegendő szakorvossal, és ezzel hosszú várólisták alakulnak ki, elüldözik a betegeket Marcaliból. Ők nem akarnak elmenni sem Kaposvárra, sem sehová, fizetik a tb-járulékot, ott szeretnének ellátásban részesülni, ahol laknak, és ahol megszokták.

Ha önökön múlna, ha önökön múlik (Az elnök csenget.), akkor sem orvos, sem beteg és lassan kórház sem lesz Marcaliban  de mi ezt nem fogjuk hagyni. Nem tudom elfogadni a választ. (Taps az ellenzék soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mint hallhattuk, a képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem ezért önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 109 igen szavazattal, 33 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Most van lehetőség arra, hogy megadjam a szót Balczó Zoltán képviselő úrnak, aki ügyrendben jelentkezett. Parancsoljon, képviselő úr!
Felszólalások:   108-113   114-120   121      Ülésnap adatai