Készült: 2021.08.01.15:31:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

64. ülésnap (2019.04.01.),  320-323. felszólalás
Felszólalás oka Bizottsági jelentések vitája
Felszólalás ideje 11:12


Felszólalások:   312-319   320-323   324-333      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, képviselő úr. A határozathozatalokra a holnapi ülésnapon kerül sor.Soron következik a Televíziós Film Mecenatúra 2019. évi költségvetéséről szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentés vitája. A Költségvetési bizottság által benyújtott T/5220. számú előterjesztés és az ahhoz érkezett bizottsági nem önálló irományok a parlamenti informatikai hálózaton elérhetőek.

Elsőként megkérdezem az előterjesztőt, V. Németh Zsolt képviselő urat, hogy kíván-e most hozzászólni. (Jelzésre:) Jelzi, hogy nem. A kormány képviselője jelezte, hogy nem kívánja az álláspontját ismertetni a vita során.

A kijelölt Kulturális bizottság sem állított előadót, így most a képviselői felszólalások következnek. Megadom a szót Varga-Damm Andrea képviselő asszonynak.

DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Igazából a Film Mecenatúra költségvetési keretszámának meghatározásáról szól ez a törvényjavaslat. Már önmagában akkor, amikor a kormány létrehozta ezt az új televíziós filmkészítő grémiumot, azért körülbelül volt az ellenzéknek sejtése arról, hogy ez egy újabb kifizetőhely lesz. Aztán, amikor megérkezett ez a pár soros, költségvetési keretet meghatározó javaslat, akkor azért úgy nem csalódtunk ebben sem.Azt mondta dr. Karas Mónika a Költségvetési bizottságban, amikor ezt a kérdést elénk terjesztette, hogy a hasonló jellegű intézmények költségvetési keretszámából indultak ki, tekintettel arra, hogy bár vannak filmtervek és elképzelések, de a szervezetnek még sem személyzete, sem semmifajta olyan szervezeti adottsága nincs, amiből megalapozottan tudtak volna következtetni a szükséges költségvetési források mértékére.

Hogy őszinte legyek, nekem ez komolytalan volt. 7 milliárd forintról beszélünk, nem 100 millióról, bár az sem kevés, azt sem sokan láttak itt a teremben egyben. De azért 7 milliárd forinthoz azt írni, hogy 6,5 milliárd forint az egyéb kiadás  mi az az egyéb? Azt mondták, hogy ez a szervezet azt szolgálja, hogy televíziós filmeket fog csinálni az ő menedzselése alatt azért, hogy majd olyan nézettsége legyen még harminc év múlva is, mint az Abigélnek vagy a Tüskevárnak vagy az ilyen jellegű régi filmsorozatoknak. Na de azért, amikor már költségvetést csinálunk, akkor az az egyéb, azt mire költjük? Merthogy a film mint fő feladat, az nem lehet egyéb kiadás; merthogy a szervezet költése, alapköltése a filmekre fog történni. Az biztosan nem egyéb kiadás.

Egyéb kiadás a vállalatoknál mindaz, amit a fő tevékenységre nem tud elkönyvelni, mert vannak olyan egyéb kiadások, amelyek a tevékenység megvalósításához szükségesek, de nem a gerincét, nem az alaptevékenységét finanszírozzák vele. Van ugyan ebben a javaslatban 100 milliós beruházás, 245 milliós dologi kiadás, 145 milliós személyi kiadás úgy egyébként, hogy hangsúlyozom, még személyzete sincs, és akkor itt van ez a 6 milliárd 500 millió forint egyéb kiadás.

Természetesen mi mindannyian azt szeretnénk, ha minőségi filmek készülnének, mert addig, amíg a minőségi filmeket vetítik, addig például az a sok ellenzéket lejárató hazugság esetleg a köztévében nem hangzik el. Tehát azt gondolom, mi minden pénzt szívesen rászánunk arra, hogy inkább történelmi és tanulságokat tartalmazó filmeket lássanak honfitársaink, és nem éppen valamelyik ellenzéki képviselőnek például lakásmaffiázásról szóló múltbéli feltételezéseit vagy akár bármelyik képviselőtársamnak 15 évvel ezelőtt elmondott egy-egy szavát poentírozzák ki naponta akár nyolcszor-tízszer is. Tehát mi minden olyan tevékenységet támogatunk, ami értékeket közvetít a magyar társadalom számára, mert sem a félelemkeltés, sem a hazudozás, amely pillanatnyilag a köztévéből árad, ezt nem szolgálja.

De azért ha egy költségvetési javaslatot ideterjesztenek elénk, azért úgy érzem, hogy alá lehetett volna ezt adatokkal támasztani. Tehát ha képes a pénzügyi kormányzat igen gyakran a költségvetést különböző stádiumokban elénk tárni, akár az éves költségvetést, akár a költségvetési törvény módosítását, ott mindig ezek a javaslatok tartalmaznak bizonyosfajta iránymutató részszámokat, hogy egy parlamenti képviselő el tudja dönteni, hogy tényleg lesz itt annyi film, ami 6,5 milliárdba kerül, de ha nem a film költsége a 6,5 milliárd, hanem egy egyébnek, akkor az mi lesz. Nagyon szeretném azt, és szerintem minden képviselő, ellenzéki, kormánypárti ebben a teremben…  ha ilyen keretszámokat meghatározunk, és azt mondja a szervezet vezetője, hogy ő csak becsülni tudott, kvázi a hasára ütött, és azt mondta a kormányzatnak, hogy legyen 7 milliárd.

(20.20)

De ennyi erővel 20 milliárd is lehetne, vagy csak 1 milliárd, mert nem tudjuk, hogy egyébként hány filmet vagy filmsorozatot fognak csinálni, mikor kezdődik az elkészítése. Tehát hogy egyáltalán a ’19-es költségvetési évben elkezdődik-e egy darab film gyártása, például azt sem tudjuk, merthogy ezt mi ’19-re határozzuk meg, ez egy ’19-es költségvetési keretszám. Majd a következő költségvetési törvényben, a ’20-asban bizonyára már látni fogjuk egy bizonyos soron ugyanezt.

Na de ’19-ben látunk mi valami olyan számot, olyan kimutatást, olyan részletezést? Fogjuk, hasunkra csapunk, nyomunk egy igen gombot, ennek a mecenatúrának az idei évre legyen 7 milliárdja! De mire fogják elkölteni? De most tényleg! Még most csak arról beszélünk, hogy megkapja a 7 milliárdot az idénre. Na de már március, nem, már április 1-je van, bocsánat. Lehet, hogy ez április 1-jei tréfa? (Derültség.) Tehát az a lényeg, hogy április 1-jén még csak a bizottsági jelentések végét tárgyaljuk, egyszer majd, vélhetőleg holnap megszavazzuk, de holnapután biztos nem kezdenek el filmeket forgatni. Tehát azt gondolom, hogy nyár vége körül  hiszen tudjuk jól, a művészvilágban nyáron a fű se nő , olyan augusztus-szeptemberben majd valaki biztos ezen a mecenatúrán elkezd érdemben dolgozni. De mire adtunk nekik 7 milliárdot erre az évre? Nincs valami kezdőév? Vagy ilyen bevezető összeg? Tudják, mi az érdekes? Hogy majd amikor ezt nem költik el, akkor azt fogja mondani a kormányzat, hogy mennyit spórolt! Aha, persze! Spórolt abból, amiből nem tudjuk, hogy erre szükség lett volna-e.

Ne haragudjanak, de én most azért beszélek ezekről a kérdésekről, merthogy a Fidesznél minden a pénzről szól, gyakorlatilag számolatlanul röpködnek a milliárdok, költögetünk erre, arra, amarra, csak kapkodjuk a fejünket, hogy kik nem kapnak pénzt a magyar adófizetők pénzből. De hát azért attól, hogy esetleg egy jó szándékú kezdeményezés volt ennek a mecenatúrának a létrehozatala, a társadalom valóban igényli a minőségi magyar filmeket, filmsorozatokat, különösen a történelmieket, hiszen számtalan korszakunk reálisan még mindig nincs földolgozva, de ez nem azt jelenti, hogy akkor minden parlamenti képviselő behunyja a szemét, nem is nézi meg, hogy milyen összegeket adunk erre az idén úgy, hogy nincsen aládolgozott kimutatás, hogy majd ezt mire fogják költeni, mi az egyéb, és miért éppen 145 millió a személyi jellegű kiadás, és miért pont 100 milliós még az idei beruházás. Esetleg, mondjuk, a részletes indokolásban írhattak volna arról, hogy már elkezdtünk valami épületet építeni, vagy elkezdtünk egy olyan informatikai beszerzést, vagy elkezdtük olyan, a filmkészítéshez szükséges eszközállomány beszerzését azért, hogy, mondjuk, a modern technikával tudjuk ezeket megcsinálni, tehát úgy valamit.

Idehozzák, itt vannak a parlamenti képviselők, azt mondják rá: 7 milliárd? 7 milliárd! Kerül, amibe kerül! Nekünk annyi pénzünk van! Ez az ország költségvetési szempontból a Krőzus maga! Ugyan már, 30 000 milliárd forint az államadósságunk, a költségvetési hiányról nem is beszélve.

Tehát én csak azt szerettem volna ezzel mondani, hogy nagy tisztelettel, ha mindenki mástól elvárnak fegyelmezettséget, pontosságot, szakmaiságot, odaadást, alázatosságot, akkor tegyék már meg, hogy hozzák olyan helyzetbe az ellenzéki képviselőket is, meg szerintem egyébként a kormánypárti képviselőket is, hogy egy ilyenfajta szám ne hasraütésszerű legyen, és azt mondja valaki, hogy hát, az ilyen jellegű szervezetek szükséges költségeiből indultunk ki, de már láttunk is forgatókönyvet; ilyen is elhangzott, hogy már láttunk forgatókönyvet. Na de hát attól, hogy láttak forgatókönyvet április 1-jén, miért kell az idei évben 7 milliárdot odaadni? Ugye, ez a nagy kérdés?

Úgyhogy meg kell mondjam, hogy bár azt mondtuk korábban, hogy szívesen támogatunk minden ilyen jellegű kezdeményezést, de hogy őszinte legyek, ha a komolyságunkat akarjuk igazolni, akkor én azt fogom mondani a frakciómnak, hogy tartózkodjunk, mert nem tudjuk, hogy ez a szám elég-e, sok-e, kevés-e, és mire fogják az idén elkölteni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönjük, képviselő asszony. Kérdezem, kíván-e még valaki hozzászólni a vitához. (Nincs jelzés.) Nem látok jelentkezőt, így a vitát lezárom. Megkérdezem V. Németh Zsolt képviselőtársamat, kíván-e hozzászólni. (Jelzésre:) Jelzi, hogy igen. Öné a szó.

V. NÉMETH ZSOLT, a Költségvetési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Televíziós Film Mecenatúra 2019. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz nem érkezett módosító indítvány. A vita ezen szakaszában ezekről a módosító indítványokról kellene vitatkoznunk, szólnunk. Ilyen nem történt, úgyhogy az összegzés is okafogyott, nem kívánok hozzászólni ehhez.A bizottsági ülés során egyébként 13 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a bizottság, és döntött a benyújtásról. Képviselő asszonynak minden bizonnyal be kellett volna nyújtani módosító javaslatot, hogy itt legyen miről vitatkoznunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)




Felszólalások:   312-319   320-323   324-333      Ülésnap adatai