Készült: 2019.09.16.19:16:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.),  59-60. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:   57-58   59-60   61-62      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! napirend utáni felszólalásra jelentkezett Steinmetz Ádám képviselő úr : „A Balatonboglári borvidék problémáit megoldó javaslatok” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a balatonboglári borvidék legsúlyosabb problémáját három szóban kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy az alacsony felvásárlási árak. Bőven kifejtve pedig a Balatonboglári Borgazdaság, közismert nevén a BB eladásából, majd leépítéséből adódó feldolgozókapacitás hiánya, miközben a piacot elárasztják az olcsó, jellemzően Olaszországból importált borok. Sok magyar termelő az egész éves fáradságos munkájának gyümölcsét nem tudja jövedelmezően értékesíteni. Mondom ezt úgy, hogy a borvidék területén kiváló minőségű szőlők teremnek és borok készülnek. De akkor menjünk is sorban! Lássuk az olasz borok kérdését! Csak az idei első negyedévben  és most tessék nagyon figyelni  77 eurócentnyi átlagáron közel 3 millió liter bort importáltunk Olaszországból. Értem én, hogy az Európai Unióban az áruk szabad mozgása az egyik alapelv, de mégis, számunkra például a szomszédos Ausztriában folyóbort értékesíteni szinte lehetetlen kategóriába tartozik. Ezért itt az ideje, hogy a kormány végre lépjen és fellépjen a bornak csak jóindulattal nevezhető folyadékok behozatalával szemben.

Továbbmegyek: a magyar borok népszerűsítésére hivatott Magyar Turisztikai Ügynökség az állami bormarketingre éves szinten mindössze 150 millió forintot fordíthat. Az ügynökség egyik vezetője szerint ennek az összegnek legalább a tízszeresére lenne szükség az érdemi munkavégzéshez.

És végül, de nem utolsósorban a BB kérdéséről. A borgazdaság elprivatizálása, majd leépítése 1600 család életét keserítette meg. Lehet persze hibáztatni Suchman Tamás exminiszter urat, aki a 90-es években bagóért játszotta át a BB-t külföldi kézre. Én most mégis kormánypárti képviselőtársaimhoz fordulok, és felteszem a kérdést: miért nem tetszettek visszavásárolni?

Kilenc éve önök kormányoznak! Pedig Móring József Attila, az önök képviselője már tíz évvel ezelőtt indítványozta  akkor még ellenzékből , hogy a BB-t vissza kell vásárolni. Érdekes módon az Agrárminisztérium helyettes államtitkára erről nem tud, és úgy fogalmazott, hogy ez a kérdés nincs is napirenden. Éppen ezért én a jövő évi költségvetéshez beadtam módosító javaslatként, hogy legyen megteremtve a költségvetésben fedezet a BB visszavásárlására, és most egyébként reális lehetőség is nyílik rá, hiszen az üzemnek egy 8 hektáros területe eladó.

Megdöbbenéssel vettem azonban tudomásul, hogy ezt a javaslatot önök és személy szerint Móring József Attila is elutasította. Felhívom a figyelmet, hogy a borvidéken a BB-re nem csupán a nosztalgia és a dicső múlt miatt mutatkozik igény. A 3200 hektáron megtermelt szőlő 70 százaléka feldolgozatlanul hagyja el a borvidéket. A feldolgozásból eredő haszon és az ebből keletkező jövedelem így nem a termelőket gazdagítja.

És ha már a BB-t nem akarják visszavásárolni, itt egy másik megoldási javaslat. Építsünk új szőlő- és gyümölcsfeldolgozó üzemet, és adjuk a helyi termelői csoportok kezébe, ami nem is kerülne egy stadion árába. Ezt az elképzelést egyébként a helyi szőlészek és borászok mellett maga Gombos Sándor, az Agrárkamara Somogy megyei elnöke is támogatja, támogatja továbbá és régóta javasolja Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Megdöbbentő módon a tárca erről sem tud  az Agrárminisztérium ezek szerint nem kommunikál a szakmával?

Tisztelt Képviselőtársaim! A balatonboglári borvidék problémáira találjunk közösen megoldást! Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne a gázolaj és a növényvédő szerek ára, hanem a szőlő felvásárlási ára emelkedjen! Ennek érdekében hatékony bormarketinggel segítsük a kiváló boraink piacra jutását! Lépjünk fel a hazánkba 70-150 forint/liter áron érkező olcsó olasz tömegborok ellen! Hozzunk létre egy modern szőlő- és gyümölcsfeldolgozó üzemet a borvidék területén!

Bízom az együttműködésükben. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:   57-58   59-60   61-62      Ülésnap adatai