Készült: 2019.09.19.22:17:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.),  15-20. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:06


Felszólalások:   9-14   15-20   21-26      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr! Tisztelt Országgyűlés! Még mindig az a célravezető, ha a parlamentáris formát megtartjuk. Erre kérem önöket, még akkor is, ha ez az utolsó ülésnapunk ebben a ciklusban. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett… (Közbeszólások.) Képviselő úr! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Tordai Bence képviselő úr, Párbeszéd-képviselőcsoport: „Aktuális kérdésekről” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Becsüljük meg ezt a mai napot, becsüljük meg, mert a következő három hónapban nem fog ülésezni az Országgyűlés, Kövér László ugyanis úgy döntött, hogy elszabotálják a parlamenti munkát. (Dr. Rétvári Bence: Ti szoktátok elszabotálni december 12-én!) Mi, ellenzékiek természetesen dolgozni fogunk, ha nem is itt a parlamentben, akkor az önkormányzati kampányban, hiszen most az a cél, hogy minél több várost és falut, országrészt visszavegyünk önöktől, visszavegyük a hatalom embereitől az emberek hatalma számára (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), hogy megszüntessük ezt a mohó harácsolás politikáját (sic!), hogy megszüntessük a hatalmi önkény politikáját, hogy helyből építkezve felszámoljuk a Fidesz rendszerét. (Dr. Rétvári Bence: Műanyag dossziéval a kezedben!  Font Sándor közbeszól.) Képviselő úr, hallgasson, legyen szíves! (Derültség az ellenzék soraiban  Font Sándor közbeszól.)Idézem Kövér Lászlót… (Közbeszólások.) idézem Kövér Lászlót, csak hogy értsük, hogy miért nem lesz parlamenti ülés a következő három hónapban, miközben a fideszesek felveszik azért a fizetésüket teljes lelki nyugalommal. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Te nem veszed fel?!) Szóval, azt mondja a házelnök: nem engedjük át a parlamenti színteret kampánypódiumnak semmilyen politikai erő számára; látható volt az elmúlt hetekben, hogy különösen a Párbeszéd képviselői, de néha a szocialisták is úgy gondolták (Dr. Rétvári Bence közbeszól.  Ungár Péter közbeszól.), hogy a parlament, az Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt kampányszínpada, és ott elmondták a kortesbeszédeiket napról napra, hétről hétre; kár lenne, hogyha a parlamenti munkát ilyen szintre süllyesztenénk le a kampány előtt, úgyhogy jobb, ha nem ülésezünk, csak a választások után. (Németh Szilárd István: Igaza van, így igaz!)

Hát, úgy látszik, hogy az urak reszketni méltóztatnak, úgy látszik, hogy nagyon megijedtek attól, hogy elveszítik a főváros feletti uralmat, nagyon megijedtek attól, hogy a Fidesz helytartóját, Tarlós Istvánt az emberek Karácsony Gergelyre fogják lecserélni. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

És az, hogy hova süllyed a parlamenti vita… Hát, nézzék, ha az, hogy politikai vitát folytatunk, az, hogyha bemutatjuk az önökétől eltérő politikai programunkat, hogyha az egy méltatlan színvonal, az önöket minősíti. Mi itt arról beszéltünk, hogy hogyan lesz élő és élhető a város, hogyan lehet egy fideszes helytartót lecserélni egy, az emberek érdekét, a választók közösségét szolgáló főpolgármesterre, miért lesz Karácsony Gergely jobb vezetője Budapestnek, mint amilyen az önök embere… (Varju László: Úgy van!) Valóban ezt csináltuk, és nem csak mi csináltuk, mert egészen szánalmas és nevetséges volt, amikor ott a fideszes képviselők egymást kérdezték, hogy miért nagyon gonosz ember Karácsony Gergely (Dr. Rétvári Bence: Azt nem gondoljuk, csak hogy alkalmatlan!), és ugyan már, az államtitkár úr volna olyan kedves, és mondana róla valami rosszat! Szánalmas volt! Ha valami a parlament méltóságát egészen lealacsonyította, akkor az ez volt. (Font Sándor: Az te vagy!)

De menjünk tovább, mert ma szavazunk a költségvetésről is, és itt az a nagy helyzet, hogy az ellenzék 800 módosító indítványából önök egyet sem voltak hajlandóak támogatni, önök mindent lesöpörtek a napirendről, miközben azon háborognak, hogy miért nem szavazzuk meg az önök pozitív javaslatait. Jelzem, hogy néhány esetben, amikor kivételesen nem a Fidesz pártérdekét szolgálták, hanem az emberek érdekét szolgálták ezek a javaslatok, szavaztunk már igennel ebben az Országgyűlésben. Önök képtelenek a legminimálisabb önmérsékletre és méltányosságra, nem képesek befogadni ellenzéki módosítókat.

(10.40)

De van olyan, amit értem, hogy nem fogadnak be. Tállai András külön beszélt a szerinte legveszélyesebb ellenzéki elképzeléscsomagról. Idézem őt: „A Párbeszéd a jelek szerint ragaszkodik az alapjövedelem koncepciójához, amire több mint 3000 milliárd forintot fordítottak volna.” Ez így is van, a Párbeszéd zöld baloldali pártként hisz az egyenlőségben, hisz az emberi méltóságban, hisz abban, hogy mindenkinek jár a megélhetés biztonsága. Folytatom az államtitkár szövegét: „Ez óriási összeg.” Valóban; akkor, mondjuk, önöket nem zavarják az óriási összegek, ha ellopni kell. (Kunhalmi Ágnes: Magánnyugdíjpénztárak!) Egyébként viszont egy teljesíthető ígéret, hiszen ez a GDP-nek mindössze a 6,8 százaléka, és a források ott vannak a módosító csomagunkban.

Azt mondja az államtitkár: „Nem csoda, hogy csak úgy lehetne előteremteni, ha radikálisan átalakítanák a családtámogatásokat, és adót is emelnének.” Való igaz, megszüntetnénk azt, hogy a gazdagok gyerekeit jobban támogatja az állam, és valóban adót emelnénk  de kinek? A milliárdosoknak, a milliós fizetésűeknek, a nagyvállalatoknak, a környezetszennyezőknek. Ezeket az adókat valóban megemelnénk, egy zöld baloldali pártnak ez a dolga.

Az államtitkár nem érti, hogy miért növekedne a jövedéki adó és az áfabevétel. Elmondom: mert az embereknek több pénze lenne, és több pénzt költhetnének el fogyasztásra. Értem, hogy önöknek ez nem célja (Dr. Rétvári Bence: 60 hónap óta nő a fogyasztás, haver!), értem, hogy önök a saját NER-lovagjaik gazdagodását szolgálják kizárólag, de engedjék meg, hogy mi az emberek érdekét is költségvetési módosító formájában, az alapjövedelem módosító csomagjában a Ház elé terjesszük. (Dr. Rétvári Bence: Zuglóban mi van az alapjövedelemmel?)

Azt mondják, hogy állítólag a gazdagokat adóztatnák meg. Nos, igen, pontosan, ilyen például a Tiborcz-adó, amit Budapesten Karácsony Gergely győzelme után be fogunk vezetni, ami a félmilliárdos palotáikra és az annál is drágább, elképesztő luxusvilláikra lesz kivetve. (Fónagy János: Szerencsétlen!  Boldog István: Szegény Gyurcsány Ferenc…  Szászfalvi László: Mit szól a Gyurcsány?) Úgyhogy készüljenek az őszre! Megértem, hogy nem akarnak itt dolgozni, mi azért dolgozni fogunk. (Dr. Rétvári Bence: Reméljük, Bangóné is dolgozni fog!) Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Azt értem, hogy ön szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy Karácsony Gergely az önök jelöltje, meg is értem ezt a törekvést, mégiscsak egy pártszédelgőről van szó: dolgozott, ugye, az SZDSZ-nek, utána a Gyurcsány-kormánynak, aztán LMP, utána Együtt-PM, az Együtt levált, majd lett Együtt, hogy aztán visszatérjenek Gyurcsány Ferenc ölelésébe. (Kunhalmi Ágnes: De unalmas! Ki volt a Liberális Internacionáléban?) És az a helyzet, hogy ahol megfordult Karácsony Gergely… (Kunhalmi Ágnes: Mi volt a liberálisoknál?), ott politikai értelemben előbb-utóbb (Kunhalmi Ágnes: Mi volt a liberálisoknál?  Az elnök csenget.) megindult a bomlás.

Most örülök annak, hogy felhozta a költségvetési vitát, illetve a módosítókat. Mindenféle javaslatokat tesznek önök, mindenféle homályos javaslatokat, de most a legfontosabb javaslataikat írásba is adták egy módosító indítványban, abból világosan látszik a baloldal egész alakos gazdaságpolitikája: ha tehetnék, egy masszív adóemelési csomagot raknának a magyarok nyakába.

Javaslom minden egyes képviselőtársamnak, hogy nézze meg a Párbeszéd módosító indítványát (Kunhalmi Ágnes: A multik meg a te nyakadba!), ott van benne minden, ami a baloldali politika veleje: adóemelés, adóemeléssel körítve, leöntve az egész egy kis adóemeléssel. Kezdjük a részletekkel, konkrétumokkal. Az van a javaslatban, hogy újra többkulcsossá tennék a jövedelemadót. Tehát a mostani 15 százalékos helyett lenne egy magasabb adókulcs. (Kunhalmi Ágnes: Ne hazudj, nem ezt mondtuk!)

Tudjuk jól, hogy ez mit jelent, mert a baloldali kormányzás idején 36 százalékos adókulcs is volt (Tordai Bence: Matolcsy 5 milliós fizetésére? Igen!), ezt akarják visszahozni. (Tordai Bence: A miniszteri fizetésre több adót? Igen!) De ha a korábbi baloldali javaslatokat nézem (Tordai Bence: Neked adóemelést! Neked!), akkor abból egyértelmű, hogy az alsó kulcsot is megemelnék. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Nem emelnénk meg az alsó kulcsot, hazudsz!) Tehát teljesen egyértelmű, hogy mindenki (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Hazudsz!), aki dolgozik ebben az országban, az többet adózna.

Aztán  ez a második  megemelnék a társasági adót is, ez is benne van a javaslatban. (Kunhalmi Ágnes: Mekkora az áfa?) Korábban is beszéltek már erről. Egyetlen tollvonással vennének el…

ELNÖK: Bocsásson, meg, államtitkár úr…

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: …százmilliárdokat a vállalkozásoktól, így aztán annyi is lenne a béremeléseknek. (Kunhalmi Ágnes: Mekkora az áfa?  Az elnök csenget.  Kunhalmi Ágnes: 5 százalékot emeltetek rajta!  Fónagy János: Háp, háp, háp.  Szabó Timea: Államtitkár úr, én is csináljam, hogy háp, háp, háp? Mert én is tudom csinálni!  Dr. Rétvári Bence: Inkább, mint a Szürkefarkasok!) Nem mellékesen Magyarország versenyképessége is csorbulna, ami visszavetné a befektetéseket is. Nagyon nem oké! (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Hazudsz, az áfabevételek növekednek!) Tisztelt Kunhalmi Képviselő Asszony! Tisztelt kiabáló Kunhalmi Képviselő Asszony! Tisztelt Kunhalmi Képviselő Asszony! Ön az áfát említette, szeretném önt arról tájékoztatni, hogy ebben a javaslatban áfaemelés is szerepel, ha önt egyébként érdekelné.

Ha valaki azt gondolja, hogy csupán a már meglévő adónemeket emelnék, akkor téved, mert karbonadót is akarnak. Mekkorát? Hát, igen nagyot, több mint 200 milliárdos karbonadót. És hogy mit adóztatnának (Szabó Timea: Önöket!): a vállalatokat és a közlekedést. (Szabó Timea: Így van! Környezetszennyező vállalatokat!)

Idézzük itt Karácsony Gergelyt: „A vállalati szféra, a szállítás és a közlekedés kell legyen az alanya egy széles körű szénadónak.” (Szabó Timea: Csak ti nem szavaztátok meg a műanyag betiltását az Unióban, szégyen!) Itt a baloldali politika újabb gyöngyszeme: megadóztatni az autósokat. Csúnya egy történet. Más országokban egyébként van már ilyen karbonadó, többek között Franciaországban. (Kunhalmi Ágnes: Szerinted nincs is klímaváltozás, erről beszélj! Beszéld meg Áderrel!) És a tapasztalatokkal kapcsolatban egy dolgot elmondhatunk: az ilyen adók folyamatosan emelkednek, és megdrágítják a közlekedést.

Többek között ezért robbantak ki zavargások Franciaországban, amit a francia elnök csak erőszak alkalmazásával tudott csillapítani. Franciaországban egyébként, tisztelt képviselő úr, a karbonadó mértéke a kezdeti érték hatszorosára emelkedett (Folyamatos közbeszólások az ellenzéki padsorokból.  Dr. Rétvári Bence Tordai Bencéhez: Például nem műanyag mappából beszél, mint te!  Szabó Timea: És klímaváltozás viszont nincs!  Az elnök csenget.)

És nem áll meg itt a megszorítási gőzhenger, az is benne van a javaslatban, hogy eltörölnék a jelenlegi formájában a családi adókedvezményt, még egyszer meghúznák azt, amit a Medgyessy-kormány egyszer már meghúzott (Szabó Timea: Erre nem kapnának kevesebb pénzt, hazudtok! Többet kapnának!), felszántanának egy jól működő családtámogatási rendszert.

De még itt sincs vége a történetnek. Azért nincs, mert ingatlanadót is akarnak. Azt állítják, hogy ez a gazdagokra vonatkozna (Kunhalmi Ágnes: Milliárdosokra!), miközben egyszer már szavaztak erről. Hol volt az összeghatár? (Tordai Bence: Mi közünk nekünk ehhez?) 30 millió forintnál volt az összeghatár (Tordai Bence: Luxusvillákra!  Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: 30 millió? Félmilliárd! Ne hazudjál!), ami azt jelenti, hogy a mostani árakat figyelembe véve a legtöbb budapesti lakás tárgya lenne egy ilyen új adónak, önök is nagyon jól tudják. (Dr. Harangozó Tamás: Elnök úr, folyamatosan hazudik!  Szabó Timea: Azt hiszitek, hogy vég nélkül lophattok?)

Szóval, tisztelt Ház, amit itt ismertettem, az nem más, mint Karácsony Gergely adóemelési csomagja. Mindent meg akarnak adóztatni, ami mozog, és leginkább azokat, akik úgy gondolják, hogy munkával lehet előrejutni ebben az életben. Ebből Budapest biztosan nem kér, és azt gondolom, hogy Magyarország sem kér. Ilyen borzasztó tervek alapján egyáltalán nem véletlen, hogy Karácsony Gergely pártja nem tud felülemelkedni az 1 százalékos küszöbön. (Szabó Timea: Most annyi a támogatása, mint Tarlósnak!)

Egy dolgot szeretnék önöknek elmondani, bármilyen hangosan is kiabálnak, bármennyien is kiabálnak: amíg ez a kormány van hivatalban, és amíg Tarlós István a főpolgármester, addig a Karácsony-féle adóemelési csomagból nem lesz semmi, abban biztosak lehetnek. Képviselő úr úgy fogalmazott (Kunhalmi Ágnes: Ön is kapott egy új autót vagy egy várbeli lakást?), hogy lesöpörte a kormánytöbbség az önök adóemelési javaslatát. Az a helyzet, hogy igen, leszavaztuk, nem akarunk adóemelést. És, tudja, mit? Büszkék vagyunk arra, hogy leszavaztuk. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   9-14   15-20   21-26      Ülésnap adatai