Készült: 2019.09.21.22:35:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.),  312-313. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:   310-311   312-313   314      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Rig Lajos jobbikos képviselő úr: „A svájci út margójára” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenki tudja a teremben, hogy az eddigi kormányok legnehezebb feladata mindig is az egészségügy és a szociális szféra rendbetétele volt, azon belül is az egészségügyi és a szociális ellátás rendbetétele. Magyarországról tudni kell, és ezt sajnos a statisztikai adatok is alátámasztják, hogy elöregedő társadalmunk van, és nem működik az a családmodell, amely az elmúlt pár évtizedben jellemző volt Magyarországra, amikor is több generáció élt egy házban, kezdve az unokákon, a nagyszülőkön keresztül a szülőkig, így a családtagok be tudtak egymásnak segíteni, és ha már a nagyszülő ápolásra szorult, akkor a gyermeke ezt a feladatot el tudta végezni. De sajnos ma Magyarországon ez egyre nehezebb, hiszen a fiataloknak dolgozniuk kell, vagy, mondjuk, az unokák már külföldön találták meg a számításukat. Egyre kevesebb az a szociális ellátó intézet vagy idősek otthona, amely be tudja fogadni ezeket az időseket, akik már a nap 24 órájában ápolásra szorulnak.

Látjuk, hogy ma Magyarországon a kormány egyre kevesebb ilyen férőhelyet biztosít az elöregedő társadalomnak és az idős embereknek. Ezért az önkormányzatoknak maguknak kell dönteni arról, hogy önerőből vagy akár csekély állami támogatásból létrehozzanak idősek otthonát. Bükkszenterzsébet mert nagyot álmodni és mert nagyot lépni, egy 33 férőhelyes idősek otthonába fogott bele, egy épületet alakítottak át. Igen ám, csak mivel állami támogatás nem volt, és a szűkös anyagi kereteik megszabták azokat a határokat, ameddig nyújtózkodhattak, a belső berendezésre már nem jutott önkormányzati forrás.

(19.00)

Ezért egy közös ismerősünk kapcsán megkerestek, és mivel látták azt, hogy több alkalommal hoztunk már Magyarországra egészségügyi bútorokat, tehát betegágyakat, illetve éjjeliszekrényeket, kérték a segítségünket.

A Jóisten gondoskodó keze azért Bükkszenterzsébet önkormányzata felett is megtalálta a lehető legjobb utat, és egy zürichi kapcsolat révén  és nevezzük is meg itt azt a segítő személyt, aki önzetlen segítségével próbált segíteni Bükkszenterzsébet önkormányzatának, Fekete Szegeti Erikának köszönhetően  az első körben (Taps a Jobbik padsoraiból.) tizenöt darab ilyen ágyat és egyéb felszerelést sikerült Bükkszenterzsébetnek szerezni. Majd, amikor Erika látta azt, hogy nagy szükség van ezekre az ágyakra, egy újabb kapcsolat révén, ami Forchból érkezett, egy idősek otthonából, újabb huszonhét darab elektromos ágy tudja a mindennapjait biztosítani az odaérkező és az ellátásban részt vevő időseknek.

Azt gondolom, hogy ha a politika nem is tud változni, akkor az embereknek kell változni. Ha a politika nem képes változni, akkor a segítő embereknek a segítő szándékára szorulnak ezek az intézmények, hiszen hogyha végigjárjuk az országot, akkor megláthatjuk az áldatlan állapotokat, hiszen hiába kap állami finanszírozást egy ilyen szociális intézmény, a benne lévő bútorzatot éveken keresztül nem tudja lecserélni.

Ezért is van szükség ilyen adományokra, ezért is szeretnénk a svájciaknak megköszönni, és nem csak Erikának, hiszen Svájcban most már egy olyan folyamat indult el, amely, azt gondolom, hogy megállíthatatlan, és nem is szabad megállítani ezt a folyamatot, hiszen a Máltai Lovagrend is felajánlotta a segítségét. Az elkövetkezendő időkben egyre több szociális intézményen fogunk segíteni, fog segíteni a Jobbik, fog segíteni az összes országgyűlési képviselő az adott körzetében, hiszen hogyha a kormánynak már mostohagyermeke az egészségügy és a szociális ellátórendszer, akkor mi próbáljunk meg ezen a politikán változtatni, próbáljuk meg a segítő szándékot előtérbe helyezni, próbáljuk megváltoztatni a szemléletet, és a szemléletváltoztatás által próbáljuk megváltoztatni a politikát.

Még egyszer, de nem utolsósorban köszönjük meg azoknak az intézményvezetőknek, akik felajánlották ezt az adományt, köszönjük meg még egyszer Erikának és azoknak az önkéntes segítőknek, akik több ezer kilométert átutazva ezeket az adományokat ide, Magyarországra szállították. Köszönet érte innen, Magyarországról. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:   310-311   312-313   314      Ülésnap adatai