Készült: 2019.09.22.13:33:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.), 2. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Vannak dolgok, amelyek működnek az országban, és vannak dolgok, amelyek nem működnek. Nem működik  mert ezzel folytatnám  például a rendőrség. Nem működik a rendőrség, mert borzasztóan kevés a rendőr, nagyon nagy a fluktuáció, ennek következtében nagyon sokat kell a rendőröknek túlórázni, viszont a túlórájukat nem fizetik ki. (Kontrát Károly: Nem igaz!)

Nem működik az egészségügy, mert borzasztóan kevés az orvos, kevés az egészségügyi szakdolgozó. A napokban lehetett olvasni, hogy ma már Romániában kétszer-háromszor annyit keresnek (Németh Szilárd István: Ne beszélj már hülyeséget, kérlek szépen!) az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók, mint Magyarországon; ez előrevetíti azt a lehetőséget, hogy már nem Angliába és Németországba mennek el az orvosok dolgozni, hanem hamarosan Romániába. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy borzasztó nagy az orvoshiány az alapellátásban, a legfrissebb statisztikai adatok szerint 373 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon és 243 fogorvosi praxis. Gyakorlatilag a Duna-Tisza-közén alig van háziorvos már Magyarországon. Kedves Barátaim! Előre lehet jósolni, lehet látni, hogy egy-két év múlva egymillió embernek az országban nem lesz háziorvosa.

Nem működik az oktatás, hiszen borzasztóan kevés a tanár, borzasztóan kevés az óvodapedagógus, és borzasztóan kevés a fizetésük; természetes, hogy elhagyják a pályát, és nem is kívánnak a szakmájukban dolgozni. Terheli a rendszert az, hogy közel százezer gyerek hagyta úgy el az oktatást, hogy azt nem fejezte be, ezen túlmenően a legfrissebb adatok szerint 340 ezer olyan fiatal van, 18 és 35 év között, aki se nem tanul, se nem dolgozik, sem szakképzésben, gyakorlati képzésben nem vesz részt  ez a magyar fiataloknak a 20 százaléka.

Nem működik a tűzoltóság, mert a tűzoltóknak nem adnak fizetést, illetve amennyit adnak, azért nem hajlandók elvégezni a feladatukat. Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy tartson otthon legalább egy vödör vizet, ha probléma van, mert a tűzoltó biztos, hogy nem fog kiérni.

És nem működik a kormányhivatal, nem működnek az államigazgatás alrendszerei, mert egyszerűen az emberek nem kapnak elegendő fizetést, és otthagyták az állásukat, illetve egy részüket elbocsátották. Mondjanak, képviselőtársaim, egyetlenegy olyan területet, az államigazgatás bármelyik szegmensét, ahol működnek a dolgok!

Aztán persze beszélni kell arról, ahol működnek a dolgok: például a szennyvíziszap változatlanul jön az országba, tonnaszámra, 52 ezer tonna  a múlt héten itt említettem az interpellációk sorában  csak Horvátországból. Olyannyira jön ez az iszap, hogy kérem szépen, telephelybővítési engedélyért folyamodtak Székesfehérváron, és azt is elmondtam, hogy nem hallomásból tudom, én ott jártam, lefotóztam, lefilmeztem, kérem szépen, olyan híg fekáliát öntenek be az agyagbányába, közel a lakásokhoz, illetve a bevásárlóközponthoz, hogy jobban terül, mint a Padlopon aljzatkiegyenlítő. (Derültség a Jobbik soraiban.) Erre nekem ne mondja senki azt, hogy ez egy előkezelt, komposztált, lerakható szennyvíziszap lenne! És ugyanez a helyzet Pápán, ahova szintén nagy mennyiségben vittek szennyvíziszapot, és erre a forgalmazó cég, vagy aki ezt az egészet csinálja, azt mondja, hogy a bűz ellen úgy fognak védekezni, hogy sövényt fognak építeni. Hát, erre külön befizetek.

És itt van, kérem szépen, a kezemben az a kormányhivatali dokumentum, ahol öt oldalon keresztül sorolják, hogy Egerszalókon, ahol szintén ilyen szennyvíziszap-lerakót akarnak létesíteni, minek kell hogy megfeleljenek. A hivatal öt oldalon sorolja, hogy miket kell hogy bemutassanak. Kérdezem én: ki a Szűz Mária fogja engedélyezni, hogy 200 ezer tonna, Olaszországból származó szennyvíziszapot a borvidék kellős közepén elhelyezzenek, lerakjanak?

És kedves barátaim, ma már látható a Gyáli-patakba öntött szennyvíziszap, a Youtube-on fenn van, mindenki megnézhette, hogy szántóföldeket locsolnak a fekáliával fertőzött vízzel. Megkérdezem önöket, akár az elnök urat, akár a miniszter urakat, államtitkár urakat: önök vásárolnának abból a vecsési káposztasavanyúságból, amelyet a fekáliával fertőzött patak vizével öntöznek? Önök vennének olyan fejes káposztát a káposztás cvekedlihez, amelyet ilyen szennyezett vízzel locsolnak? Azt gondolom, hogy senki sem. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP, a DK és az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai