Készült: 2019.09.21.18:21:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.), 10. felszólalás
Felszólaló Jakab Péter (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Jobbik minden évben több száz módosító javaslatot nyújt be a költségvetéshez azért, hogy a kormány például ne plakátokra költsön évi ötvenmilliárdokat, hanem sokkal több pénz jusson kórházakra, iskolákra, bérekre vagy éppen nyugdíjakra.Idén 555 módosítót tettünk le az asztalra, ebből egyet személyesen Kövér László dobott vissza, mondván, hogy az sérti a Ház tekintélyét. Én ebben az indítványban azt javasoltam, hogy igenis építsünk fel Felcsúton egy Orbán-szobrot; azért, mert történelemtanárként is az a meggyőződésem, hogy minden diktátornak jár egy szobor, hogy a bukásakor legyen mit ledönteni. A költségek tekintetében mindösszesen 100 ezer forintot jelöltem meg, jelezve, hogy úgyis túl fogják majd árazni, úgyhogy a többit majd fizesse Mészáros Lőrinc.

Hogy ebben a javaslatban mi volt a sértő, az nem derült ki, az viszont kiderült, hogy egyrészt önöknek nincs semmi humorérzékük, másrészt kiderült az, hogy önök igenis elolvassák a Jobbik módosítóit, vagyis nem olvasatlanul, hanem nagyon is tudatosan mondanak nemet arra, hogy több pénz maradjon az embereknél. Sőt, nemhogy nem hagynak több pénzt az embereknél, de emlékszünk rá, önök elvették a lakáskasszát, elvették a kafetériát, és most épp a kedves vezető szándékának megfelelően el akarják vonni a fizetések egy részét is, mondván, hogy jön a válság.

Tisztelt képviselőtársak, mondjuk ki, önök itt a parlamentben nem az embereket képviselik, hanem a Fideszt  nekem meg déjà vu érzésem van. Én nyolc évig voltam önkormányzati képviselő egy olyan városban, amelyet 2010 óta ural a Fidesz. Ebben a városban 2010 óta nincs polgármester, csak egy fideszes helytartó van, aki nem a lakosságot képviseli a kormánynál, hanem a kormányt képviseli a lakosságnál. Helytartó. Úgy tűnik, hogy ma egy fideszes településvezetőnek ennyi a dolga: jó hűbérúrként  önökhöz hasonlóan  be kell szedni a jobbágyoktól az adót, és meg kell akadályozni a jobbágylázadást.

Csak az a baj, tudják, hogy ez a mentalitás, ez a feudális mentalitás kiterjed az élet minden területére. Ma nem az a jó intézményvezető ebben az országban, nem az a jó kórházigazgató, iskolaigazgató, aki képes jó szakmai döntéseket hozni, hanem az a jó intézményvezető, aki képes a kormányzati akaratot úgy lenyomni a dolgozók torkán, hogy a dolgozók ne lázadjanak fel. És ők persze nem fognak fellázadni, mert mindenki félti a munkahelyét; akinek meg nincs állása, az örül annak is, ha négy-öt évente kap önöktől némi adományt, de erről talán krumpliosztó Rétvári államtitkár többet tudna mesélni nekünk. (Derültség a Jobbik padsoraiban.  Dr. Rétvári Bence: És te mit adtál a választóknak?) Önök erre építik a hatalmukat, képviselőtársak: anyagilag kiszolgáltatott és megfélemlített emberekre építik a hatalmukat.

Ezért fontos, hogy az önkormányzati választásokon ne fideszes helytartókat válasszunk a települések élére, hanem helyi lokálpatriótákat (Nacsa Lőrinc: DK-sokat!), akik igenis kiharcolják azt, ami egy településnek jár, hogy jusson pénz munkahelyekre, bérekre, tömegközlekedésre vagy éppen városüzemeltetésre. Ősszel nekik kell majd megküzdeniük a Fidesszel, hiteles embereknek kell megküzdeniük egy hiteltelen párttal (Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenccel szövetkezel! Gyurcsány neked a hiteles?), és ebben a küzdelemben minden hiteles képviselőjelölt és minden hiteles polgármesterjelölt igenis számíthat a Jobbik támogatására (Folyamatos közbeszólások.  Az elnök csenget.), mert ennek a választásnak óriási a tétje: a tét az Orbán-rendszer lebontása.

Az önök rendszere az önkormányzatokban épült ki, ott is fogjuk lebontani. A magyar falvakban és a magyar városokban fogjuk először ledönteni azokat az Orbán-szobrokat, amelyeket önök, helyi kiskirályok felépítettek a fejekben (Dr. Rétvári Bence: Gyurcsánnyal közösen!), és amelyek mind a mai napig akadályozzák azt, hogy ez az ország fejlődésnek induljon. (Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány, előre!) Igenis véget fogunk vetni a kinyilatkoztatások korszakának, véget fogunk vetni annak (Dr. Völner Pál: Most kezded!), hogy ha a fideszes kiskirályok kitalálnak valami marhaságot, mondjuk, hogy építsünk az Alföldön biciklis kilátót, ahová gyalog lehet felmenni (Derültség az ellenzéki sorokban.)  elképesztő! , akkor megcsinálják (Az elnök csenget.), mert senki nem meri elmondani önöknek, hogy bocsánat, ez hülyeség.

Szóval, ősztől nem fideszes pártkatonákra (Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány Ferencre!), hanem szakemberekre kell bízni a települések irányítását, akik nem egy pártot, hanem a lakosságot képviselik annak minden sokszínűségével együtt. És képzeljék el, igen, baromi nehéz különböző világnézetű emberek között megtalálni a közös nevezőt, 2010 óta önök ettől elszoktak, csak tudják, ez a demokrácia. A demokrácia egy melós műfaj (Dr. Rétvári Bence: A demokrácia a Gyurcsány Ferenccel való együttműködés? Az a demokrata, aki Gyurcsány Ferenccel együttműködik?), csak mi ezt a munkát nem fogjuk megspórolni, mert Magyarország nem egy stróman, nem egy lókupec, nem egy párt hűbérbirtoka, hanem Magyarország a hazánk, a hazáját pedig megvédi az ember önöktől is és egyébként mindenkitől, aki az elmúlt 30 évben kifosztotta ezt az országot.

Igen, az elmúlt 30 év egyvalamire nagyon megtanított bennünket: megtanított bennünket arra, hogy ma az igazi különbség nem az ember és ember között, hogy ki a jobb- meg ki a baloldali  ez óvoda. Az igazi különbség, tudják, mi? Az, hogy ki a tisztességes és ki a tisztességtelen. (Moraj a kormánypárti oldalon.  Taps az ellenzéki oldalon.  Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány a tisztességes? )

(10.30)

Mi, jobbikosok a tisztességesnek szövetséget kínálunk (Dr. Brenner Koloman a kormánypárti képviselők felé: Szégyelljétek magatokat!), a tisztességtelennek meg börtönt. Mi, jobbikosok a tisztesség csendőrei leszünk minden egyes magyar önkormányzatban (Derültség a kormánypártok soraiban.), mi leszünk a garancia arra (Dr. Rétvári Bence: Gyurcsánnyal, tényleg?!  Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), hogy többé ezt az országot következmények nélkül kifosztani ne lehessen. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Az elnök csenget.) Úgyhogy, ha valaki azért indul el az önkormányzati választáson, mert azt gondolja, hogy majd polgármesterként vagy képviselőként felprédálhatja a magyar vidéket, a falvakat meg a városokat (Dr. Brenner Koloman közbeszól.), annak azt üzenem, hogy már most tegye a le a fegyvert, mert mi, jobbikosok nem fogunk szemet hunyni egyetlenegy lopás felett sem. (Dr. Rétvári Bence: Csak a Gyurcsányé felett, ugye?! Csak a Gyurcsányé felett!  Az elnök csenget.)

Erre én vagyok a garancia. Isten engem úgy segéljen! (Taps az ellenzék soraiban.  Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai