Készült: 2021.03.05.14:23:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.),  99-100. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:   97-98   99-100   101-102      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Valóban az a kérdés, hogy mit hozott 2020 nekünk, budai polgároknak. Nyilvánvalóan a fejlemények többsége kapcsán együtt sírtunk vagy nevettünk a budapestiekkel, a magyarokkal, az európaiakkal vagy a Föld bolygó lakóival, de van néhány olyan ügy, ami kapcsán mi különösen érintettek voltunk.Ilyen volt például az, hogy a Fidesz-kormány nekitámadt a saját polgárainak, nekitámadt a magyar önkormányzatoknak, ezen belül is elsősorban Budapestnek és a budai kerületeknek. Nekitámadt azzal, hogy megszorításokat hajtott végre ellenük, adóemeléseket vitt véghez, és jogköröket vont el a helyi közösségeket képviselő önkormányzatoktól. Megszorításokat, amikor a bevételeiket csökkentette éppen a járvány idején, amiben a kerületek és a főváros a védekezés első vonalát jelentették, és sokkal hatékonyabban és felelősebben jártak el, mint a kormány maga. Ekkor vont el olyan bevételeket, mint például a parkolási díjakból származó nagyon fontos bevételek, és ami duplán okozott károkat, hiszen nemcsak csökkentette az önkormányzatok mozgásterét, hanem rontotta a levegő minőségét, ezáltal mindannyiunk egészségét és a Covidban szenvedők tüneteit is súlyosbította.

Adóemeléseket hajtottak végre, amikor a budai kerületeket sújtó szolidaritási adót, közműadót három-négyszeresére emelték. Budapest és a budapesti kerületek ennek több tíz milliárddal lettek a kárvallottjai. És elvontak jogköröket, ezek közül legfontosabb talán az építéshatósági jogkörök elvonása, aminek az a következménye, hogy Buda egyre több zöldterületén törvénysértő vagy legalábbis a jóérzéssel szembemenő, természetkárosító beruházások valósulnak meg. Hogy, hogy nem, mindig Fidesz-közeli oligarchákat és bizniszmeneket támogatnak ebben a fideszes vezetésű kormányhivatalok, az Apáthy-szikla környékén, az Árpád-kilátónál, és olyan neveket lehet itt emelgetni, mint Szíjj László vagy éppen maga Orbán Viktor vejének egyik üzlettársa.

De ebben az évben zajlott le a merénylet a Radetzky-laktanya ellen, a II. kerületi Bem téren álló 180 éves műemlék épület 95 százalékát akarják elpusztítani, és ehhez megint csak a Fidesz-kormány adott segédkezet, teljesen törvénytelen, sőt alaptörvény-ellenes módon. Emiatt az Alkotmánybírósághoz is indítvánnyal fordulok, és köszönöm ellenzéki képviselőtársaimnak, akik ezt az aláírásukkal támogatták.

De szintén a kerületből származó egyik friss hír, hogy az OPNI helyén is valami luxusberuházás készül, valami olyasmi, amiből kizárják majd a kerületben élők többségét. Hiába örülhetnénk annak, hogy oktatási intézmény lesz, ha ez egyszer közpénzből épül, közpénzből támogatják, de magániskola lesz magas tandíjakkal, ráadásul úgy, hogy ennek érdekében az ott élő, szolgálati lakásban lakó embereket kilakoltatják, erőszakkal kiteszik a jogszerűen eddig használt lakásukból.

Ez szintén teljesen vállalhatatlan, felháborító, és ami mindezekben közös, hogy egyszer sem hallottuk, hogy a körzet országgyűlési képviselője, Varga Mihály, aki egyébként pénzügyminiszterként nagy befolyással bírna a kormányra, szót emelt volna a budai emberek, a budai értékek védelmében. Épp ellenkezőleg: sokszor ő volt a zászlóshajója ezeknek a budaiak ellen folytatott hadjáratoknak, és emellett arra volt persze ideje, figyelme, akarata, hogy a saját minisztériumának a Várban egy 55 milliárdos palotát építtessen közpénzből, vagy éppen hogy a Széllkapu-beruházást, ami sokéves késéssel és sokmilliárdos túlköltéssel valósult meg, az egyik korábbi kollégiumi szobatársára bízza rá, aki aztán a „90 százalék beton, 10 százalék zöld” elven újította meg az egyébként valóban korábban szégyenletes állapotban lévő teret.

Úgyhogy, hogy a 2008-as Varga Mihállyal éljek, a korrupciós ranglistán elfoglalt helyezés a pénzügyminiszter felelőssége. Ez esetben az, hogy már a 70. helyen vagyunk csak ezen a ranglistán, az az ő felelőssége, és ezért egy budai sem ejt könnyet, amikor bejelentette, hogy nem indul újra 2022-ben a választókerületében. Helyi képviselőként megbukott, és reméljük, hogy jobb jön a helyére.

Van egy jó hír az év végéről. Alakulóban van egy új politikai közösség Budai Zöld néven, amely nemcsak az online térben, de egyre inkább a fizikai valóságban is megmutatkozik, útjára indítottunk egy újságot is ilyen címmel, amelynek első számát a napokban kaphatják kézbe a kedves budai szomszédok, úgyhogy én a magam részéről ezzel is kívánok minden budai polgárnak békés, boldog, egészségben töltött, kellemes ünnepeket, és 2021-ben se felejtsétek: több zöld, kevesebb narancs! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. „Mi történik Újpesten?” címmel Varju László képviselő úr, Demokratikus Koalíció, parancsoljon!
Felszólalások:   97-98   99-100   101-102      Ülésnap adatai