Készült: 2021.02.25.11:34:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.),  101-102. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:   99-100   101-102   103-104      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az idei év utolsó ülésnapját szeretném arra kihasználni, hogy valóban egy érdekes, és azt gondolom, jó hírről szeretnék tájékoztatást adni, már csak azért is, mert összekapcsolódik az európai projekt, és az a lehetőség, hogy itthon nálunk, Újpesten mi az, amit igazából, azt hiszem, hogy a jövőben ilyen projektek során követni érdemes. „Újpest kapuja” néven egy térségmegújítási program, egy városrehabilitációs program indul el. A pályázat értelmében, amelyet korábban már elnyert a kerület, az önkormányzat az integrált településfejlesztési stratégia keretében, annak egyik elemeként valósítja meg. A képviselő-testület úgy döntött, hogy szorosan illeszkedik ez a város fejlesztéséhez, és ezért tulajdonképpen a kerületben, annak egyik részét kijelölve egy olyan akcióterületen valósít meg igazi fejlesztést, ami, azt gondolom, fontos a kerület számára.

Érdemi térségmegújításról van szó, ahol a lakosság, az ott lakók, az újpestiek életkörülményei változnak, javulnak, ezért is azt hiszem, hogy érdemes erre nagy figyelmet fordítani. Épül park, épül játszótér, de még fontosabb, hogy épül olyan bérlakás, ahova a nagyon rossz körülmények közül költözhetnek be emberek, ahol egy folyamatos, az önkormányzat által meghozott döntésnek megfelelően újabb bérlakások kerülhetnek az újpesti önkormányzat, azt követően a bérlők birtokába.

(15.40)

Az egész projektben egyébként nemcsak az önkormányzat, hanem civil szervezetek is közreműködnek, egyházi szervezetként is együttműködés alakult ki, és azt gondolom, hogy ez így nagyon fontos, és helyi kapcsolatainkat bővíti és fejleszti tovább.

Az első érdemi lépésre egyébként szeptemberben került sor, amikor is a projekt keretében elhelyezték mindegy 30 bérlakásból álló társasház alapkövét, amelyet néhány nappal ezelőtt egyébként polgármester úrral, Déri Tibor úrral közösen meg is látogattunk. Ez ott a Károlyi István utcában van. Ez az építkezés halad előre, bízom benne, hogy megfelelő ütemben eléri azt a helyzetet, hogy mint ennek a projektnek egyik fontos eleme, megvalósul, és emellett a többi ilyen hely is elindul.

Fontos hangsúlyozni, hogy a projekt nem kizárólag fizikai beruházásokat jelent, hanem az emberi viszonyokat, a társas kapcsolatokat segítő és egyidejűleg szemléletformáló rendezvényekkel, intenzív szociális munkával kapcsolódik össze, és így, azt hiszem, hogy a lakosságot különösen jól szolgálja.

Összességében véve tehát megállapítható, hogy az, ami most ebből a szempontból Újpesten épül, mindenképpen a fejlődést szolgálja, még akkor is, és olyan körülmények között is, amikor az újpesti önkormányzatot, az ott lakókat maga a kormány különösen nehéz helyzetbe hozza azzal, ha egy ilyen projekt indításához, illetve véghez viteléhez számos forrást elvon.

Éppen ezért azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a kormányzat gondolja végig még egyszer, és igen, az ehhez hasonló, de itt kifejezetten az újpesti projektet támogatni kívánja, azokat a bővülő lehetőségeket vagy pluszforrásokat az újpestiek igénylik, és várják, hogy ehhez továbbra is biztosítsa, és ha szükséges egészítse ki a megvalósításhoz szükséges forrásokat annak érdekében, hogy a Bocskai-Berda-tömb, ha ez bontásra kerül, utána nagyon szép park legyen, onnét nem messzire igazi bérházzal, lakható és felújított bérlakásokkal együtt szolgálhassa az újpestieket. Hiszem azt, hogy az önkormányzat vezetése mindehhez a szükséges feltételeket biztosítani tudja, és remélem, hogy a következő évben befejeződik és átadásra kerül.

Hogy ehhez legyen elég erőnk és elég lehetőségünk, ahhoz talán érdemes megállni egy pillanatra most, ebben az időszakban. Kívánom mindenkinek, aki ebben a projektben részt vesz, de ezen túlmenően természetesen mindenkinek békés boldog ünnepeket és sikert kívánok 2021-re is. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönjük szépen. Varga Zoltán képviselő úr, Demokratikus Koalíció: „Meddig lehet hazugságban tartani egy országot?” címmel. Parancsoljon!
Felszólalások:   99-100   101-102   103-104      Ülésnap adatai