Készült: 2021.03.06.15:16:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.), 93. felszólalás
Felszólaló Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:52


Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is, szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik a járvány kezelésében részt vettek vagy részt vesznek most is. Továbbá szeretném együttérzésemet kifejezni azon honfitársaim családjainak, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el hozzátartozóikat. Az első hullám megjelenésekor már láthattuk, hogy óriási bajban van a magyar társadalom. Amikor megérkezett a járvány, akkor azzal szembesültek, hogy megtakarítások nélkül állnak a járvány előtt, és elvesztették munkahelyüket, és további olyan egészségügyi kockázatoknak voltak kitéve, amelyek az első hullámnál már láthatók voltak.

Közben az Orbán-kormány egy kapkodó, átláthatatlan intézkedéssorozattal vágott neki az első hullám kezelésének. Én még emlékszem azokra a februári-márciusi napokra, amikor hazánkban önkéntesek ezrei varrták a maszkokat, mert a kormányzat nem biztosította a megfelelő védőfelszereléseket. És látható volt, hogy ezek az intézkedések nem segítik a magyar társadalmat. Emlékszem még arra is, amikor egymással összekapaszkodva, segítséget nyújtva a rászorulókhoz mentek magyar emberek ezrei, ugyanis a kormányzat az út szélén hagyott százezreket.

És különösen a szegregátumokban, a cigány közösségekben egy olyan probléma ütötte fel a fejét, hogy nemcsak tisztítószerekből volt óriási hiány, hanem a digitális oktatás egyik napról a másikra történő bevezetésekor az emberek gyakorlatilag nem tudták, hogyan oldják meg. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy a cigány gyermekeknek az egyetlen kitörési pontja az oktatási rendszerben való megmaradás és az ott való támogatás  ez elmaradt.

(15.20)

Láthattuk azt is, hogy az első hullám lecsengése után, nyáron nem azzal foglalkoztak az Orbán-kormány tagjai, hogy felkészüljenek az akkor már köztudottan, láthatóan érkező második hullámra, hanem gyakorlatilag elengedték a magyar emberek kezét, és elengedték magát a vírust is. Mivel foglalkoztak nyáron? A Balaton kizsákmányolásával például, vitorláskikötőket, part menti ingatlanokat és egyéb kempingeket gyakorlatilag elengedtek, és kiárusították a Balatont. Mi, ellenzéki képviselők mindig is kiálltunk azért, hogy a Balaton mindenkié, és a kormányváltás után felül fogjuk vizsgálni ezeket a part menti építkezéseket, és természetesen gátat fogunk szabni az oligarchák terjeszkedésének.

A nyár még miről szólt? Ugye, kellett volna egy olyan felkészülés, hogy amikor majd a második hullám elérkezik, akkor az egészségügyi veszélyhelyzet és válság mellett a gazdasági válságot is lehessen kezelni. De mi történt? Az egyik legnagyobb vesztesei a gazdasági válságnak maguk az önkormányzatok. Míg Európában, a szomszédos országokban segítő kezet nyújtottak az önkormányzatoknak, és támogatták őket, addig az Orbán-kormány elvonásokkal, kivéreztetéssel és ellehetetlenítéssel hagyta az önkormányzatokat, hogy kezeljék a járványt, és kezeljék azokat a helyzeteket, amelyekre ott helyben a helyhatóságoknak a legnagyobb lehetősége van. Az önkormányzatok példásan helytálltak, innen is köszönet érte.

Köszönet mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a második hullámnak itt a tetőzése környékén odáig jutottunk, hogy a védőfelszerelések most már biztosítottak és elérhetőek mindenki számára. De nem nyugodhatunk meg, nagyon sok még a tennivaló, és ezekben a helyzetekben kell most igazán összekapaszkodnunk, és igazán oda eljutnunk, hogy egymást segítsük és figyeljünk egymásra. A 2020. év nehézségei után tudjuk, hogy 2021-ben is óriási feladat vár ránk: le kell küzdenünk ezt a láthatatlan vírust, és segíteni egymásnak  nem győzöm hangsúlyozni.

Ez az utolsó felszólalásom ebben az évben itt, a magyar Országgyűlés, a Parlament falai között. Kívánok önöknek, mindenkinek áldott karácsonyt, de talán ami legeslegfontosabb: nagyon jó egészséget, és tényleg figyeljünk egymásra, mert csak együtt, közösen tudunk győzni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki sorokból.)
Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai