Készült: 2021.03.06.02:32:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Simicskó István (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Advent van. Advent a várakozás időszaka, ilyenkor az emberi lélek feltöltődik hittel, reménnyel, örömmel és szeretettel. Ahogyan Márai Sándor fogalmaz: neveljük a lelkünket kérlelhetetlen igényérzetre. Ez az igényesség szerintem mindannyiunk számára fontos, különösen ilyen időszakban.

Mindig fontos az adventi időszak, de ebben az évben különösen fontos, hiszen egy világjárvány söpör végig sok-sok áldozattal az emberiség soraiban, sok-sok ezer ember életét vitte már el, és nagyon-nagyon sokan megbetegedtek.

Valóban azt látjuk, hogy az emberiség ismert történetében igen sok természeti katasztrófa, ipari katasztrófa volt már, igen sok járvány volt már, igen sok háború volt, és mindannyian tudjuk, akik már egy kicsit érettebbek vagyunk és kellő élettapasztalattal rendelkezünk, hogy nehéz időszakokban, tehát ilyenkor mérettetik meg az ember, az ember szíve, lelke és a képességei is, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz, hogyan viszonyulunk a helyzethez, alkalmazkodunk, elviseljük, vagy pedig megpróbáljuk orvosolni, megoldani, segíteni a bajbajutottakon, embertársainkon.

Tisztelt Képviselőtársaim! A gondolat maga Henri Dunant-tól származik, aki a Vöröskereszt alapító atyja volt, az 1859-es solferinói csata sebesültjeit és a szenvedéseket látva létrehozta a Vöröskeresztet, és ezen keresztül indult el gyakorlatilag nagyon komoly országokban, így Magyarországon is az a karitatív szolgálati tevékenység, létrejöttek azok a szervezetek, segélyszervezetek, humanitárius szervezetek jöttek létre, amelyek igenis egy jól működő és egy jól szervezett államban segítik a kormányzati védekezést, segítik az embereket, a bajbajutottakat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon jelen pillanatban számos karitatív szervezet működik, ezek közül a legnagyobbakat hadd említsem meg, mert most is áldozatos munkát végeznek az ott dolgozó munkatársak: a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt is. 2013-ban a magyar kormány létrehozott egy koordinációs testületet, pont azért, hogy ha baj van, akkor legyenek olyan emberek, olyan szervezetek és olyan együttműködés, hogy ennek a védekezésnek a hatékonyságát tudjuk növelni.

(10.00)

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács most is működik, Soltész államtitkár úr az elnöke. Ezúton is hadd köszönjem meg az ő munkáját, hadd köszönjem meg a tanács tagjainak a munkáját, azoknak az önkénteseknek, segítőknek, az adományozóknak és az egyéneknek, állampolgártársainknak, akik ebben a bajban, ebben a veszélyhelyzetben segítik a védekezést, és enyhítik az emberek szenvedését.

Tisztelt Képviselőtársaim! Van egy olyan fogalom, hogy reziliencia. Ez nem más, mint rugalmas ellenálló képesség.

Tudjuk azt, hogy egy országnak, az ország állampolgárainak is és különböző szervezeteknek is szüksége van olyan kompetenciákra, olyan képességekre, olyan tudásra, amivel a leghatékonyabban tudják elvégezni a munkájukat. A magyar oktatási rendszerben is gyakorta beszélünk kompetenciáról, képességekről, hogy gyermekeinket mire neveljük, mire oktassuk; ugyanígy szükséges a közösség képességeinek a megerősítése, a civil lakosság, a polgári lakosság védelme, megóvása a bajoktól.

Az elmúlt időszak arról is szólt, hogy valamennyi állam a járvány közepette komoly próbatétel alá esett, Magyarország is, de azt láthatjuk, hogy a magyar kormány, a magyar állam helytáll, kiváló munkát végez a magyar egészségügy. Köszönet ezúton is az egészségügyben dolgozóknak, orvosoknak, ápolóknak, és valóban köszönet azoknak, akik egyébként a civil világból jönnek, karitatív szervezetekben önkéntesként dolgoznak, és segítik az embereket, a rászorulókat, tisztelet kell hogy övezze a munkájukat.

Azt hiszem, érdemes azt a gondolatot magunk előtt tartani, különösen a kereszténydemokrata mozgalomnak, amit Kolping atya hagyott ránk, igenis, amit a Jóistentől kért, hogy ismerjük fel saját korunk nehézségeit, bajait, gondjait, és adjon nekünk a Jóisten egészséget és erőt, hogy orvosolni is tudjuk a bajokat. Ennek szellemében dolgozik a kormány, ennek szellemében dolgozik a magyar egészségügy és a karitatív szervezetek is.

Nagyon boldog karácsonyt, áldott karácsonyt kívánok ezúton is a humanitárius szervezeteknek, az ott dolgozó aktivistáknak, önkénteseknek, a segélyszervezeteknél, karitatív szervezeteknél dolgozóknak, és mindannyiuknak boldog karácsonyt kívánok! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai