Évfordulók – 125 éve kötöttek szerződést Scholtz Róberttel az Országház díszítőfestési és aranyozási munkálatainak második ütemére

Az Országház díszítőfestészeti alkotásai Scholtz Róbert és közel százfős műhelye megfeszített munkájának köszönhetők. Scholtz 1898. május 21-én írta alá a díszítőfestés és aranyozás második ütemére szóló szerződést.

A díszítőfestészeti munkálatok első ütemében – az országgyűlés 1896-os millenniumi díszüléséig – elkészültek a kupolacsarnokban, a főlépcsőházban, a kupolacsarnok körüli folyosón és annak előterében lévő alkotások.
 
A munkálatok két év szünet után, 1898-ban folytatódtak. A második ütemben került sor a főrendiházi és képviselőházi ülésterem és társalgók, a miniszteri folyosók, lépcsőházak, a Delegációs terem, a miniszteri lépcsőházak aranyozására és díszítőfestésére. Ekkor festették ki a kevésbé látványos, funkcionális helyiségeket is. A munkák végleges átadására az utólagos javítások után, 1903-ban került sor.

Az alkotások igen változatos képet mutatnak. Néhol a központi helyre rendezett falképeket szolgálják, vagy összekötik az egyes díszítéseket. Az alárendeltebb helyeken pedig szolidan meghúzódnak a falmezők szélén. Az ornamentális eszköztár gazdag aranyozással egészül ki, melyhez két különböző anyagot használtak: a lábazati, sérülékenyebb zónákat álarannyal, metálarannyal vonták be, a magasabban levő zónákban viszont valódi aranyat használtak. Ehhez az aranyozó egy megfelelően előkészített alapra aranyfüstöt vitt fel.

 Az északi miniszteri folyosó keresztboltozatának díszítőfestése gazdag figurális és növényi ornamentikával
​​​​​​​Az északi miniszteri folyosó keresztboltozatának díszítőfestése gazdag figurális és növényi ornamentikával
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum. Fotó: Bencze-Kovács György

A témát bővebben Az Országház díszítőfestészete című kötet ismerteti.

Az Évfordulók sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.