Irományok előző ciklusbeli adatai

Készült: 2020.11.24.18:59:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

39. ülésnap (1998.12.07.), 22. felszólalás
Felszólaló Horn Gyula (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORN GYULA (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiban.) Ha lecsendesednek, akkor tényleg elkezdek beszélni. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Halljuk!)

Nos, fél évvel ezelőtt kértem szót az Országgyűlésben, és mint leköszönő miniszterelnök, ismertettem, hogy milyen helyzetben adtuk át az országot, és mi vár az új kormányra. Nem minősítettem csodálatosnak az ország gazdasági helyzetét. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Nem is volt az! - Derültség ugyanott.) Az viszont azóta is tény, hogy a közép-kelet-európai térségben Magyarország teljesítménye a legjobb - a mi kormányzásunk alatt lett az. Ez teszi lehetővé, hogy Magyarország elsőként csatlakozhat a NATO-hoz és reményeink szerint az Európai Unióhoz. (Egy hang a Fidesz padsoraiból: Ha hagyjátok!) És, MIÉP-es képviselőtársam, Surányi Györgynek ebben nagyon fontos szerepe volt! (Taps az MSZP padsoraiban.)

Azt viszont joggal állapíthatom meg, hogy még önök sem mondhatják, hogy ezekhez az eredményekhez a Fidesznek bármi köze lett volna. El lehet mindent rontani; de szíves figyelmükbe ajánlom, hogy ha elrontják, az végzetes lehet az ország számára. (Moraj az MDF padsoraiban.) Tudniillik a fejlett Európa egyaránt figyel a demokrácia érvényesülésére és a kormányzási stílusra. (Sasvári Szilárd közbeszól.)

Nagyon könnyű elrontani mindazt, amit nagyon nehezen teremtettünk meg. (Kósa Lajos és még néhányan a Fidesz soraiból: Postabank!) Ez a kormány vissza akarja fordítani az országot az MDF-korszakba. (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban: Na és?!) Abba, amiről itt 1993 decemberében Orbán Viktor azt mondotta: "Az MDF-kormány országlása alatt sokakban az egész demokráciába vetett hit rendült meg."

Vajon a jobboldal vezérei miért csak a rosszat, a gyűlölködést öröklik egymástól? Miért van az, hogy amikor kormányra kerülnek, már köszönő viszonyban sincsenek korábbi ígéreteikkel?

 

(15.50)

 

Felteszem a kérdést a törvényhozás és az ország nyilvánossága előtt (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Demagógia!): miért titkolták el a választók elől, hogy érvényes szerződéseket, megállapodásokat kívánnak felrúgni (Dr. Dávid Ibolya: Mit csináltak '56-ban?) és folyamatban lévő beruházásokat abbahagyni? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Mátrai Erőmű!) Az a demokratikus gyakorlat, hogy az új kormány magára nézve kötelezőnek tartja elődjének vállalásait s a törvényeket. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Demagógia! - Világkiállítás!) Ezt tette Antall József 1994-ben, és ezt tettük mi, 1994... (Közbeszólások a Fidesz és az MDF padsoraiból, többek között: Világkiállítás! Expó!)

Önök arról sem szóltak, hogy a fogalmaik szerinti új rend a tömeges tisztogatással azonos. (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.) Önök páratlant alkottak: maguk jelölték ki a barátaikat és az ellenségeiket. (Dr. Illés Zoltán: Szilvásy György, Környezetvédelmi Minisztérium!) Miért hallgattak önök arról a választási kampányban, hogy megrövidítik majd a nyugdíjasokat (Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Bokros-csomag!), a közalkalmazottakat, egyáltalán a bérből és fizetésből élőket? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Fél százalék! - Rockenbauer Zoltán: 3,60-as kenyér!)

Az egykori ellenzéki, ma kormányzó Fidesz talán egyetlen kérdésben támogatott bennünket: a Postabank helyzetének rendbetételét szolgáló kormányzati lépéseinkben. (Sasvári Szilárd: Ehhez képest mást csináltatok!) Viszont szeretnénk most már tudni: mi mennyi, és mikor hagyják abba a bűvészkedést a számokkal? S vajon mi az igazi célja a bűvészmutatványnak? Miért nem jutott eszükbe, hogy az állami tulajdonú Postabank felügyelőbizottságát most már a hat parlamenti párt képviselőiből állítsák össze? (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) - hátha ezzel sikerül elterelni azt a gyanút, hogy a kormány kénye-kedve szerint (Sasvári Szilárd közbeszól.) manipulál az ügyben.

Nos, amit ma terveznek, azt később nem lehet meg nem történtté tenni. Ahogy a költő mondotta, három dolog soha nem tér vissza: a kilőtt nyíl, a kimondott szó és a tegnapi nap. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.)

Hölgyeim és Uraim! Bennünket fenyegetnek önök felelősségre vonással (Közbeszólás: Nem!), azok, aki még adósak a bizonyítással? Azok, akik sikert még nem, de feszültséget már hoztak az országra?! Persze az is lehet, hogy nem egyre gondolunk, amikor országról beszélünk. (Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Bizony ám!) Magyarországon nagyon sok ember ismét megtanult félni. (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.) De bízom abban, hogy Magyarország meg tudja védeni magát azoktól a vezetőktől, akik azt hiszik, hogy a történelem velük kezdődött. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Nem pufajkás!)

Köszönöm szépen. (Hosszan tartó taps az MSZP, szórványos taps az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai