Irományok egyszerűsített lekérdezése

Vissza a teljes oldalra
Készült: 2022.01.23.06:32:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

24. ülésnap, 30. felszólalás
Felszólaló Dr. Apáti István (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:17

Felszólalások:  <<  30  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Gyakran halljuk önöktől, hogy Magyarország jobban teljesít, gyakran mondogatják ezt miniszterek, államtitkárok, sőt maga a miniszterelnök úr is. Ugyanakkor az önök magatartása abban foglalható össze, hogy úgy érzik, csak a sikerekhez van közük, ugyanis a gazdasági mutatók legkisebb javulását rögtön kisajátítják, saját érdemként tüntetik fel, ugyanakkor a forintgyengülésért, az üzemanyagok árának emelkedéséért vagy az egyre drasztikusabb munkaerőhiányért nem vállalják a felelősséget. Amikor erről kérdezzük önöket, akkor nemzetközi folyamatokra, Európai Unióra vagy éppen a magyar ellenzékre mutogatnak meglehetősen álságos módon.

(12.20)

Ráadásul egy olyan ágazatról beszélünk, ahol nagyon gyenge lábakon áll a szakképzés, a szakemberek utánpótlásával is komoly gondok vannak, ahol a fideszes oligarchák garázdálkodása egyre nagyobb károkat és problémákat okoz. Úgy néz ki, hogy a munkaerőhiány meg fogja fojtani a magyar vidéket, és tönkreteszi a még állva maradt kis és közepes családi gazdaságokat is, a kisgazdákat is, ha úgy tetszik.

Ha megnézzük Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkanélküliségi rátáját, akkor azt látjuk, hogy tavaly az országban itt volt a legnagyobb a munkanélküliség, 8,5 százalékkal, ugyanakkor Budapest és Borsod megye mellett Szabolcs megyében okozza a legnagyobb problémát a munkaerőhiány, amelynek egyik fő oka a közmunka nagyon rossz megszervezése, rossz gyakorlati lebonyolítása. Nem azt mondjuk, hogy nincs szükség közmunkára, közmunkára szükség van, még mielőtt félremagyaráznák a szavaimat, de azt sokkal profibb módon kellene megszervezni.

Itt arra gondolok, hogy több kötelező vagy kedvezményes elemet kellene belevinni a törvényi szabályozásba annak érdekében, hogy a közmunka és a mezőgazdasági idénymunka vagy általában a mezőgazdasági munka közötti átjárást meg tudjuk teremteni, ugyanis amíg közmunkások sokszor halált megvető bátorsággal vizet gereblyéznek, addig a parasztgazdának nincsen munkáskéz például a gyümölcsszüretek elvégzéséhez. Jól járna ezzel a közmunkás, mert sokkal többet keresne, mint a közmunkán; jól járna a kis és közepes családi gazdaságok tömege, hiszen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) akkor lenne munkáskéz; és jól járna az állam, mert nem közmunkán kellene tartani százezreket, csak önök ehhez eddig, szavazatmaximálási (Az elnök újból csenget.) okok miatt nem mertek meg nem akartak hozzányúlni. (Taps a Jobbik padsoraiból.) Várom tehát érdemi válaszát arra, mit kívánnak tenni ezzel a helyzettel. Köszönöm.

Felszólalások:  <<  30  >>    Ülésnap adatai