Készült: 2019.12.06.21:41:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.),  236-247. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:20


Felszólalások:   228-235   236-247   248-251      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezzel ezt a kérdést lezártuk. Most 17 óra 8 perc van, tehát Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „A kormány támogatja-e, hogy az önkormányzatok klímavészhelyzetet hirdessenek?” címmel. A miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes urat jelölte ki. Kérdezem képviselő asszonyt, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen a miniszterelnök úrtól kéri a választ.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Igen, köszönöm, elfogadom a válaszadót. Sajnos ez a technikai kis valami itt (Mutatja a kezében lévő mikrofont.) elveszett, úgyhogy így kell tartanom.

ELNÖK: Esetleg kölcsönkérhet képviselő asszony. Bármelyik képviselőtársunk tud egy másikat adni (Dr. Rétvári Bence: Adjunk egyet?), mert sokkal egyszerűbb lesz, és borzasztóan zajos így. (Szilágyi György Schmuck Erzsébethez lép és elkéri a mikrofont, majd igazít rajta.) Köszönöm, legyen kedves feltűzni!

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Sikerült megoldani, most már jól fog…

ELNÖK: Öné a szó.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): …igen, jól fog hangozni a kérdés.Miniszterelnök-helyettes úr, az LMP nem olyan régen kidolgozott egy olyan javaslatot, hogy önkormányzati szinteken klímavészhelyzetre vonatkozó javaslatokat kellene benyújtani önkormányzati képviselőknek, és mihamarabb az önkormányzatoknak egy ilyen javaslatot el kellene fogadni. Ennek nyilván komoly oka van. Most már az ENSZ legmagasabb szintjén is azt mondják, hogy klímakatasztrófa van, az ENSZ főtitkára most már arról nyilatkozik, hogy minden egyes hét számít, nagyon nagy a baj.

(17.10)

Talán ön is tudja, hogy az idei június volt a legmelegebb hónap, amit valaha mértek, és várhatóan ez az év is a legmelegebb év lesz. Tehát valóban, a klímaváltozás itt van, Magyarországot különösen sújtja. Nagyon komoly feladatok vannak az Országgyűlés szintjén, de nagyon komoly feladatok vannak a települési önkormányzatok szintjén is. Sajnos azt látjuk, hogy a kormány nem áll pozitívan ehhez a kérdéshez. Benyújtottunk már olyan klímavészhelyzetre vonatkozó határozati javaslatot, hogy itt az Országgyűlés is cselekedjen, a kormány cselekedjen, kezdjen neki a klímatörvény elkészítésének. Azt látjuk, hogy például Németországban az önkormányzatok egymás után kezdik el a klímavészhelyzetre vonatkozó cselekvési terveiket elkészíteni. És megint csak a német szövetségi kormányt hozom ide, megváltoztatta az álláspontját, azt mondja, hogy igen, kiáll a szigorú klímacélok mellett, klímatörvényt készítenek elő, és a legújabb bejelentés, hogy a kormány együtt az ellenzékkel, az emberekkel és a civilekkel közösen, összefogva akar lépni.

A kérdésem az, mivel a 2020. évi költségvetésben nincsen külön rovat klímafeladatok végrehajtására, hogy a kormány vajon hogyan és miképp fog neki az önkormányzatok ilyen típusú tevékenysége támogatásának. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrnak.

DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Köszönöm szépen a kérdést, képviselő asszony. A helyzet az, hogy a települési klímastratégiák tekintetében a kormány a szükséges támogatást megadta, készülnek a települési klímastratégiák, ehhez a KEHOP pályázati felhívás keretében 1,5 milliárd, tehát másfél milliárd forintot biztosít a kormány. A felhívásra, örömmel tájékoztathatom, hogy 238 darab támogatási kérelem be is érkezett, több mint 3 milliárd forint az igényelt összeg. Tehát a települések elkészítik a saját települési stratégiájukat, amelyeket, mint láthatja, ezekből az összegekből a kormány támogat. Az pedig, hogy a kormány nem cselekszik, tételesen nem így van, tekintve, hogy a 2020-as vállalások teljesítése tekintetében a kibocsátáscsökkentés terén az uniós és a tagállami cél 2020-ig 20 százalék. Ezt Magyarország már teljesítette, sőt olyan jól teljesítettünk e téren, hogy nagy számban tudunk túladni a feleslegessé vált kibocsátási kvótáinkon, amivel zöldgazdasági fejlesztésekhez biztosítunk forrást.

A ’30-as vállalások és az elérésükhöz szükséges lépések tekintetében pedig a kibocsátáscsökkentési vállalásunk 2030-ra 40 százalékos csökkentés 1990-hez képest, a megújuló energiák részaránya terén a vállalásunk 2030-ra 20 százalék, az energiahatékonyság terén pedig azt vállaljuk, hogy 2030-ban is legfeljebb a 2005-ös szintet éri el a végső energiafelhasználásunk, ezt 8-10 százalékos megtakarítással érjük el. Tehát azt gondolom, hogy mind országos szinten cselekedtünk, mind a települések esetében a pályázati forrást biztosítottuk, és láthatja, hogy az önkormányzatok és a települések éltek is ezzel a lehetőséggel. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszterelnök-helyettes úr válaszát. Képviselő asszony, öné a szó viszonválaszra egy percben.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Tisztelt miniszterelnök-helyettes úr, azt azért remélem, ön is belátja, hogy a másfél milliárd forint a települési klímavédelmi feladatokra szinte egyenlő a nullával. Az LMP a költségvetéshez egy olyan javaslatot tett, hogy 50 milliárd, ami még szintén nem lenne egyébként elegendő, de ezzel el lehetett volna kezdeni az önkormányzatok felkészülését. Azt viszont kénytelen vagyok vitatni, hogy a kormánynak elegendő és megfelelő a klímapolitikája; azt kell hogy mondjam, eléggé elégtelen. Elégtelen például az, hogy 2030-ra a kormány egy 20 százalékos megújulócélt tűz ki, aminek, jelzem, a jelentős része biomassza. A biomassza, bebizonyosodott, elveszi az életet például a természettől, tehát a biomassza-felhasználással eléggé káros a megújuló energiák témakörében dicsekedni. Én inkább szégyenkeznék, hogy eladjuk a szén-dioxid-kvótánkat, azért szégyenkeznék, mert Magyarország egy növekvő pályára állt át, 2014 óta évente (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) közel 6 százalékkal nő a szén-dioxid-kibocsátás. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg miniszterelnök-helyettes urat. Öné a szó.

DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Képviselő asszony, azt természetesen mindig lehet mondani, hogy kevés a pénz, de az a helyzet, hogy az LMP eddig a szép szóvirágokon kívül mással nem rukkolt elő, ehhez képest a magyar kormány mind a ’20-as, mind a ’30-as vállalások tekintetében teljesítette, amit vállalt, és mégiscsak ezt a több milliárdot biztosítottuk arra, hogy a települések elkészíthessék a saját programjukat. Azt gondolom, hogy ezért inkább dicséretet érdemlünk és nem lehordást. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   228-235   236-247   248-251      Ülésnap adatai