Készült: 2019.12.06.11:39:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap (2019.03.25.),  127-130. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:   123-126   127-130   131-146      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Schmuck Erzsébet képviselő asszony zárja a mai „kérdések” sort, ő pedig „Milyen munkálatok folynak a Paksi Atomerőmű 1-4. számú blokkjai leszerelésének előkészítése érdekében? Mi a menetrend, milyen költségek várhatók és azt mi fogja fedezni?” címmel kérdez. Parancsoljon!

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Még 2005-ben országgyűlési határozat rendelkezett a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjának 20 évvel történő meghosszabbításáról. Azóta 14 év telt el, és a hosszabbítások végdátuma közeledik. Az egyes blokkok esetében ez 2032, ’34, ’36 és ’37. Ezért feltételezem, hogy önök is jogosnak tartják a kérdést, miért esik kevés szó arról, hogy milyen előkészületek folynak az ezen blokkok üzemidejének lejártát követő időszakra, hiszen az ilyen létesítményeknek nemcsak a tervezése, építése és üzemeltetése nagy és felelősségteljes feladat, de a működésük lejárta után is sok a teendő. Ráadásul azt is tudjuk, hogy egy-egy blokk kivezetésének, leszerelésének a költségei óriásira rúgnak. Vannak szakértők, akik a leszerelés költségeit összességében a létesítés költségeihez közelítik. A Központi Nukleáris Alapban pedig a várható költségekhez viszonyítva kevés az eddig befizetett összeg.

Sok kérdés merül fel a kivezetéssel kapcsolatban, de talán a legfontosabb, hogy hogyan áll, milyen ütemterv és eljárásrend szerint folyik a felkészülés Paks négy blokkja működésének leállítására és a villamosenergia-rendszerből való kivezetésére. Mi lesz a különböző kategóriákba sorolt hulladékokkal, így különösen a nagy aktivitású hulladékkal? A jelenlegi fejlesztések elegendő kapacitást nyújtanak-e majd a kis és közepes radioaktivitású hulladék biztonságos elhelyezéséhez? És nem utolsósorban: mennyi lesz e blokkok leszerelésének, a hulladékok elhelyezésének a költsége? Van erre aktuális költségterv? És mi lesz a munkálatok fedezete? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm én is. Cseresnyés Péter államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Igen, van terv, ugyanis nem tanulmányozza megfelelő módon szerintem az ezzel kapcsolatos dokumentációt, vagy nem jó helyen teszi fel a kérdéseket. Paks kapcsán egyebet sem hallunk egyébként az önök részéről, csak folyamatos, alternatívát fel nem mutató, terméketlen kritikát, időnként ál- és rémhírterjesztést, valamint súlyos csúsztatásokat, amelyekkel megkísérlik megkérdőjelezni az erőmű létjogosultságát. Ezek a híresztelések természetesen egytől egyig kacsának bizonyulnak.

Ebbe a sorba illeszkedik az iménti felszólalás is, miszerint a blokkok leszerelésére nem áll rendelkezésre fedezet, amely tévedést ismételten helyesbíteni kell. Magyarország az uniós irányelvnek megfelelően nemzeti programmal rendelkezik a kiégett üzemanyag- és radioaktív hulladék kezelésére. A Paksi Atomerőmű üzemeltetése és majdani leszerelése során keletkező kis és közepes aktivitású hulladékokat a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló fogadja. Ennek a létesítménynek a megfelelő bővítésével kell a szükséges tárolókapacitásokat megteremteni. A nagy aktivitású és hosszú élettartamú radioaktív hulladékok, valamint a kiégett üzemanyag végleges elhelyezését egy stabil mélységi geológiai tárolóban kell megoldani. Az erre irányuló tervek és feladatok ütemezését a nemzeti program részletesen ismerteti.

A Paksi Atomerőmű radioaktív hulladékának és kiégett üzemanyagának kezelésével, valamint a létesítmény leszerelésével összefüggő feladatok végrehajtása kapcsán felmerülő költségek fedezetére a Paksi Atomerőműnek az üzemidő végéig évente egyenletesen elosztva befizetést kell teljesíteni a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba, amely tízmilliárdos nagyságrendet jelent évente. A befizetési kötelezettségi megállapításnak fontos alapelve, hogy ne hagyjunk indokolatlan terheket a jövő generációira. Ezért a befizetés (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mértékét úgy határozták meg, hogy teljes mértékben fedezze az atomerőmű üzemideje alatt és a végleges leszereléskor keletkező radioaktív hulladék végleges elhelyezésével, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásával és a nukleáris üzemanyagciklus lezárásával járó összes költséget. Elnézést, elnök úr, a kis időtúllépésért. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   123-126   127-130   131-146      Ülésnap adatai