Készült: 2019.12.13.02:01:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

57. ülésnap (2019.03.04.),  101-110. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:43


Felszólalások:   99-100   101-110   111-118      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tájékoztatom önt, képviselő úr, hogy miniszterelnök úrnak a második soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia. Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszternek: „Mit tesz a kormány az energiaszegénység ellen?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Cseresnyés Péter államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszter úrtól kéri a választ.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Igen elfogadom.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő asszony.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon évente több mint száz ember hal meg azért, mert télen nem tud fűteni vagy meleg helyre jutni. Ez az elmúlt nyolc évben több mint ezer embert jelentett, egy magyar falu népességét, és akkor még nem beszéltünk azokról, akik abban a helyzetben vannak, hogy fűtünk, amivel tudunk, és ezzel komoly levegőszennyezést is okozva, tudjuk, hogy ennek a következménye szintén sok ezer halál. De az energiaszegénységtől szenvedők száma ennél jóval több. Körülbelül Magyarországon 4,4 millió hazai lakóingatlan 80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak. Bár az éves lakossági energiafogyasztás bőven meghaladja a közlekedési és az ipari energiafelhasználást, mégis közülük nagyon sokan fáznak, a lakosok közül, az emberek közül, főleg az idősek, egyedülállók és a sokgyerekesek, mert ma Magyarországon 2-3 millió ember lakásszegénységben él, olyan lakóingatlanokban, amelyek 1945 előtt épültek, és amelyeknek egy négyzetmétere kifűtéséhez legalább négyszer több energia szükséges, mint az új lakóparki lakásokban.

(16.10)

Őket kellene támogatni, és lett is volna miből, mert 2017-ig Magyarország több mint 11 000 milliárd forint EU-támogatást kapott. A kormány 2011-ben még 700 ezer lakás energetikai korszerűsítését tervezte a 2014-2020-as időszakra, viszont azt látjuk, hogy az „Otthon melege” programban 2017 végéig ennek csak az 5 százaléka valósult meg.

Államtitkár úr, azt kérdezem, hogyan tervezik behozni a 600 ezres lemaradást. Mit tesz a kormány az energiaszegénység csökkentése érdekében? Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az azonnali kérdésre Cseresnyés Péter államtitkár úr válaszol. Öné a szó, államtitkár úr.

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Meg kell állapítani, hogy a kormányzat nagyon sokat tett már az energiaszegénység ellen. Számos, egymással összefüggő energetikai intézkedéssel segítette eddig és segíti a jövőben is az energiaszegénység visszaszorítását Magyarországon. Talán a legfontosabbat érdemes ezek közül kiemelni: ez kétségkívül a 2012-ben megkezdett rezsicsökkentés. Pontosan az ellenkezőjét tette ez a kormány, mint az önök szövetségese, a Gyurcsány vezette szociálliberális kormányzat, amikor 2002-2010 között duplájára és háromszorosára emelte a villamos energia és a gáz árát. De visszatérve a kérdésére adott válaszra, a többlépcsős intézkedés a háztartások energiaszükségletét biztosító közművek valamennyi elemére, az áramra, a földgázra és a távhőszolgáltatásra is kiterjedt, a rezsicsökkentés mindhárom területet felölelte. A rezsicsökkentés az elmúlt hat évben összesen 1500 milliárd forintot hagyott a magyar családoknál, háztartásonként havi szinten több ezer forintos megtakarítást jelent ez. A lépés érdemben javította a magyar társadalom azon csoportjainak a helyzetét is, akik számára a baloldali kormányzás alatt egekbe emelkedő rezsiszámlák kifizetése nehézséget okozott. Idén januári adatok szerint ugyanis a közműtartozások összege mára mindössze fele a rezsicsökkentés előtti értéknek. Hasonló mértékben csökkent az elégtelen fűtéssel rendelkező háztartások száma is, a 6,6 százalékos mutató jobb az európai uniós átlagnál.

A kormány az energiaárak mérséklésében elért eredményeket, a villamos energia és a gáz piaci árának emelkedése és minden ellenzéki támadás és brüsszeli mozgolódás ellenére 2019-ben is fenntartja; és egy következő programelemről és programról majd a viszonválaszban szeretnék említést tenni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválaszra megadom a szót képviselő asszonynak. Parancsoljon!

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Államtitkár úr, nem tudom, hogy ön ismerie azt a jelentést, amelyet egy nemzetközi szervezet nemrégen jelentetett meg, mégpedig az EU-tagországokra vonatkozóan (Dr. Rétvári Bence: Egy nemzetközi szervezet. Egy.), az Eurostat adatai alapján az energiaszegénységről. E jelentés szerint Magyarország az utolsó előtti a sorban, és az utolsó Bulgária. Arra is utalni szeretnék, amit ez a jelentés megállapított, hogy általában, de Magyarországon különösen hiánycikk a politikai akarat ennek a megváltoztatására. Ezt mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy idén januárban önök benyújtották a nemzeti energia- és klímatervet az Európai Uniónak, ebben szinte egy sor sem szerepel arról, hogy ma Magyarországon önök hogyan akarják megszüntetni vagy csökkenteni legalább az energiaszegénységet. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Parancsoljon!

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Úgy látszik, ön nem figyelte a válaszomat, az első kétperces részben levő válaszomat. Mit lehet tenni legtöbbet az energiaszegény ellen, mint hogy csökkentjük az energia árát? (Schmuck Erzsébet: Utolsó előttiek vagyunk! Bulgária az utolsó!) Az önök szövetségesei pont az ellenkezőjét vallották, emelték folyamatosan, sokszorosára az energiaárakat, mi pedig csökkentettük, és mellette természetesen más olyan jellegű programokat és lehetőségeket is kínáltunk, ami az energiaszegénység csökkentését jelenti. Ha csak szociális alapon nézzük, a tűzifának, a téli tűzifának az átadását és biztosítását is meg kell említeni. De a családok energiafogyasztásának és a rezsicsökkentés mérséklését szolgáló lépéseknek egyik nagyon jó bizonyítéka az „Otthon melege” program, amely eddig 310 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá 36 milliárd forint értékben. És lehetne sorolni még további példákat, ha lenne idő. Kérem, képviselő asszony, hogy tájékozódjon a kormány ez irányú programjairól és tevékenységéről, és akkor nem tenne föl ilyen kérdéseket. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   99-100   101-110   111-118      Ülésnap adatai