Készült: 2019.10.23.16:56:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2013.06.03.), 60. felszólalás
Felszólaló Varju László (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (független): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Pályafutásuk talán legszembetűnőbb lenyúlását a köznyelv immár visszavonhatatlanul trafikmutyinak nevezi. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Egy évi 500 milliárdos forgalmat lebonyolító ágazatból kizsuppolták a korábbi jogos tulajdonosokat, pályázatnak álcázva a vállalkozás jogát, szétosztották csókosok között, majd törvényi úton 10 százalékos haszonkulcsot garantálva évi 10 millió forintot juttattak nekik trafikonként húsz éven át.

Bizonyítékok tanúskodnak arról, hogy önök a pályázatok elbírálása során csaltak, hogy a Fidesz helyi emberei döntő befolyást gyakoroltak a benyújtott pályázatok elbírálására, és hogy ennek során az egyetlen szempont a Fideszhez való kötődés volt. A gyanút, hogy ez volt az ügyek normális menete, alátámasztja, hogy önök sebtében törvényt módosítottak, nehogy a pályázati dokumentáció nyilvánosságát peres úton lehessen kikényszeríteni, sőt sajtóértesülések szerint önök a pályázati anyagok megsemmisítésére készülnek.

A mutyit igazolja az a korábbi kijelentés is, hogy százas nagyságrendben nyertek baloldali pályázók - idézet bezárva. Ha ez nem blöff, akkor ez arra utal, hogy a pályázat során utánanéztek a pályázók politikai hovatartozásának. Ugyan miért tették volna (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), ha az elbírálás során nem lett volna szempont a politikai kötődés? Hiába szedett össze a Magyar Nemzet 30 állítólagosan baloldali nyertes pályázót, köztük a nagyobb (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hazudsz!) hitelesség kedvéért három jobbikos aktivistát is, meg egy olyat, akinek a baloldali kötődését az bizonyítaná, hogy a rendszerváltás előtt párttitkár volt; mintha bizony a Fidesz-frakcióban nem ülnének korábbi párttitkárok.

Az internetes sajtó gyűjtésében (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ne hazudj!) már jóval ezer felett jár azoknak a nyertes pályázóknak a száma, akik esetében szoros Fidesz-kötődést sikerült kimutatni. Néhány hete mintegy 300 fideszes politikusnak küldtünk meg egy nyilatkozatot azzal a kéréssel, hogy írják alá: büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy semmilyen szerepe nem volt a trafikpályázatok elbírálásában.

Tisztelt Államtitkár Úr! Egyetlen címzett volt hajlandó ezt kijelenteni: Bús Balázs képviselő úr. Ugyan miért tagadták meg a többiek, ha semmi közük nem volt a mutyihoz? Csak nem azért, hogy így védjék meg a többieket, akik oda valók? Kérdezem ezért az államtitkár urat: hajlandó-e nyilvánosságra hozni a pályázati dokumentációt, hajlandó-e személyes garanciát vállalni, hogy a pályázati anyagokat nem semmisítik meg, hajlandó-e nyilvánosságra hozni a pályázatok elbírálásával megbízott személyek névsorát?

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a független képviselők soraiban.)

(14.50)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai