Készült: 2019.10.14.11:26:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2012.12.03.), 221. felszólalás
Felszólaló Varju László (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előterjesztésben lakosságcseréről, dekrétumról, sok minden olyanról beszélünk, amellyel érintett volt családom, egyike azoknak, akiknek el kellett tűrni mindazt, ami akkor megszületett, és mindazt el kellett viselni, amit akkor az emberekre kimértek. A családom egyike azoknak, akiket állampolgárságuktól akkor megfosztottak, és közösségükből kizártak. Sokszor beszéltünk arról otthon, hogy amikor vonatra ültették őket, és kisgyerekként indították el őket sok száz kilométerrel arrébb, hogy otthont találjanak és ott új életet kezdjenek, egy idegen faluban, akkor az mit jelentett a család számára.

Ilyen háttérrel én mégis azt javaslom önöknek, hogy ne a régi sebeket akarják újra feltépni, hanem valóságos megoldásokat keressenek egy új környezetben, európai környezetben. Azt ajánlom önöknek, a Demokratikus Koalíció képviselői nevében is, hogy másként segítsék azokat, akik emlékezni kívánnak. Ne csak letudott emléknappal essenek ezen túl, hanem valóságos cselekedetekkel, a népek együttműködésének, együttélésének segítésével segítsenek, ne csak ezzel próbálkozzanak ezt letudni.

Ezért mindaddig, amíg önöktől igazán őszinte együttműködést és nem csak letudni tudó magatartást nem látunk, addig tartózkodással tudjuk támogatni és figyelni mindazt, amit önök tesznek.

Köszönöm szépen. (Taps a függetlenek soraiban.)
Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai