Készült: 2019.10.24.00:25:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2012.11.13.), 326. felszólalás
Felszólaló Varju László (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (független): Köszönöm szépen a lehetőséget, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt percekben az önök részéről hazaáruló, sötétség, az indulatszavak azok, amelyek önökből kijöttek. Azt kell mondanom, arra kell kérnem önöket, nincs okuk a magyarázkodásra.

Önök szerint az sötétség, hogyha szembe kell nézni a valósággal? Önök szerint az sötétség, ha felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szimbolikus politizálásuk igazából szemfényvesztés, politikai haszonszerzés, ami csak arról szól a megoldások helyett, hogy egyébként néhány ember szimpátiáját elnyerjék? Ehelyett én azt javasolom önöknek, szembenézés, tisztességes múltelemzés, Magyarország cselekedeteinek pontos megítélése, európai megközelítés, és ebben a kontextusban kell akár például ennek a napirendi pontnak a kapcsán ezt a rendkívül igazságtalan intézkedést, amit egyébként Magyarországon 1945-ben kezdeményeztek...

Fel kell hívnom az önök figyelmét, hogy Magyarország a kitelepítettektől egyszer már bocsánatot kért. Ez a kezdeményezés különösen fontos volt akkor, amikor ez megtörtént, hiszen a magyar államnak felelőssége van. Az elhangzott, hogy ki volt az előterjesztő, de az már nem hangzott el a képviselő úr által, hogy mindezt egy kisgazda vezetésű koalíciós kormány kezdeményezte, magát a kitelepítést, tisztelt képviselő úr. Tehát egy jobboldali vezetésű kormány volt, aki ezt elkövette, és ez hozzátartozik a szembenézéshez.

Ugyanehhez tartozik, pontosan érzem és tudom azt, hogy Taksonyban, szűkebb hazámban korábban képviselőként, polgármesterként azok között az emberek között élve, akik egyébként a kitelepítéstől nagyon-nagyon sokat szenvedtek, családjaik ma is (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) együtt élnek, és ezek bizony olyan tapasztalatok, amelyeknek mindannyiunk számára mementóként ott kell maradniuk.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai