Készült: 2019.10.20.22:25:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2012.10.29.), 267. felszólalás
Felszólaló Varju László (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:22


Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (független): Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Erről a törvényjavaslatról kevés jót lehet elmondani, éppen ezért szeretném folytatni azt, hogy keressük meg annak az igazi okát, hogy mi lehetett, ami miatt ez benyújtásra került, merthogy az általában megállapítható, hogy ez a törvényjavaslat arról szól, hogy az orbáni állam étvágya csillapíthatatlan. Úgy viselkedik, olyan, mint egy kisgömböc, mindent fel akar falni, begyűjt maga alá, és ennek megfelelően az állami tulajdont tekinti az egyedüli hatékony formának az ellenőrzésben, amiről gondolkodik.

E törvényjavaslat szerint kizárólagos állami tulajdonba kívánják vonni a földgáztározókat. Ha a törvényalkotónak nem ez volt a szándéka, akkor mást kell beleírni.

Elővásárlási jogot kötnek ki az államnak a földgáztározók tulajdonrészeire, koncesszióköteles tevékenységgé minősítik a földgáztározást, és nyilvánvalóan azt hiszik, hogy ettől a földgáztározás biztonságosabbá válik.

Meg kell kérdeznem azt, hogy ugyan már, miből gondolják azt, hogy ez valóban bekövetkezik, hogy ha az államnál van ez a feladat, akkor ez biztonságosabb lesz, merthogy nem akárhol vagyunk, még Magyarországon is, de hogyha körbenézünk, nemzetközi tapasztalatok is még ennél kockázatosabb tevékenységet is sokkal színesebben vagy egészen másként oldanak meg.

Vegyünk egy példát, elég beszédes, jellemző, hogyha az állami tulajdon és a biztonság összefüggését vizsgáljuk. Ha ma valaki feltenné azt a kérdést, hogy állami tulajdonban legyen-e az atomerőmű, akkor a száz megkérdezettből biztos, hogy kilencvenkilenc azt fogja válaszolni, hogy igenis állami tulajdonban kell lennie. Nos, azonban vannak a világon atomerőművek állami tulajdonban és magántulajdonban üzemeltetettek egyaránt.

A fukusimai atomerőművet például magáncég működtette, és súlyos baleset történt. A csernobili atomerőmű viszont állami tulajdonban volt, és ott is történt súlyos baleset. A németországi atomerőmű magántulajdonú üzemeltetésben van, magánvállalkozás üzemelteti, és ott nem volt baleset.

Magyarországon abban a bizonyos elmúlt nyolc évben, amiről beszélünk, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején bővült a gáztározó-kapacitás. Ennek eredményeként Magyarország nem került nehéz helyzetbe még olyan kritikus időszakban sem, amikor egyébként az Ukrajna és Oroszország közötti vita miatt átmenetileg leállították a gázszállításokat. Sőt, a magyar tározókapacitás arra is elegendő volt, hogy kisegítsünk más országot, Szerbiát is.

Úgyhogy, képviselőtársaim, a magánvállalkozások, bármilyen hihetetlen is, arra szerveződnek, hogy jó szolgáltatásokat biztosítsanak akár közösségnek, akár pedig a magánszervezeteknek. Éppen ezért azt gondolom, hogy akár a MOL, akár más társaság, közöttük az E.ON vagy más társaságok is, nagyon nehezen viselnék azt, hogyha a számukra legfontosabb bizalomról egészen más hírek jelennének meg, és a nevüket bizonytalanságba taszítva Magyarországon a gázellátás fennakadásáról lehetne beszélni. Ez az egyik legnagyobb garancia arra, hogy biztos, hogy nem történne ilyen.

A magyar embereknek attól nem kell hogy fájjon a feje, hogy a gáztározók nem állami kézben vannak, hogy nem önök nevezik ki ezeknek a vezetőit. Nem lesz ettől sem rosszabb, sem olcsóbb, hogyha önök ezt az államosítást elvégzik, sőt ellenkezőleg, éppen az következik be, hogy az állam a számára fontos alaptevékenységek közül olyanokat kell hogy elhanyagoljon a korlátozott erőforrások miatt, amely az emberekhez, a családokhoz legalább ennyire közel áll, legyen az akár egészségügy, akár oktatás, és önök otthagyják az út mentén azokat az embereket, és ehelyett ezt a pénzt másra költik.

Ezért a Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy ezt a törvényt úgy vonják vissza, ahogy van. De ha nem, akkor szíveskedjenek néhány kérdést elmagyarázni, illetve ebben néhány kérdésre válaszolni, merthogy önök néhány éve még kifejezetten tiltakoztak az ellen, hogy legyen egyáltalán olyan kapacitás, ami ilyen lehetőséget biztosít az ország számára.

Itt az a kiadás, amely több mint 100 milliárd forintként jelenik meg, számos más dologra is lehetőséget ad. Ha államtitkár úr azt a kérdést tette fel, hogy "kit képvisel ön, képviselő úr", akkor azt a kérdést is fel kell tenni, hogy esetleg önök kit képviselnek: az azerbajdzsáni üzletelésük után nem azt a gázfogadó felületet készítik-e elő, ahonnét majd érkezik az, amire éppen önök üzletelnek teljesen erkölcstelen és morálisan vállalhatatlan módon? (Dr. Papcsák Ferenc közbeszól.) Önök-e azok esetleg, akik előkészítik azt, hogy az önökhöz nagyon közel álló, gázforgalmazással foglalkozó cég számára, amely bejelentkezett arra, hogy egyébként a vezetéken keresztül Magyarországra gázt juttasson el, a megfelelő üzleti lehetőséget biztosítsák?

(19.20)

Úgyhogy, tisztelt kormánypárti képviselő urak és tisztelt kormány, legyenek szívesek válaszolni, hogy kiket képviselnek önök igazából, amikor ilyen előterjesztéssel ideállnak, és teljesen felesleges kiadásként azért jönnek elő ezzel, hogy ebben a saját üzleti lehetőségeiket növeljék.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Dr. Józsa István tapsolva: Bizony, igaza volt!)
Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai