Készült: 2020.10.20.10:24:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (2019.10.21.), 6. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a képviselőtársaimnak a segítséget, a jövőben is számítok rá. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.)Ami az Európai Unió Tanácsának döntéseit illeti, ott a következőket mondhatom. Sikerült olyan elnököt választani az Európai Unió Bizottságának élére, aki képes lehet kijavítani az előző évek hibáit a gazdaságban és a migráció területén. Kötelességemnek éreztem, hogy megakadályozzam olyan elnök megválasztását, aki tiszteletlenül beszélt és viselkedett a magyarokról, illetve a magyarokkal szemben, és azokét is, akik a bevándorlás kérdésében a magyarok akaratával ellentétes terveket akartak végrehajtani. Az ehhez szükséges háttér-megállapodásokat megkötöttük és célunkat elértük.

Tájékoztatom önöket, hogy a múlt héten megállapodást kötöttünk Nagy-Britanniával az Unióból történő távozásukról. (Arató Gergely: A mienkről vagy az övékről?  Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Mindig is azt tartottam helyesnek, ha tiszteletben tartjuk a britek döntését, és tisztességes, korrekt megállapodást kötünk a távozásukról. Ez most megtörtént. Olyan megállapodáshoz járultam hozzá, amely védi az Angliában dolgozó magyarok érdekeit és jó a magyar gazdaságnak is.

Tisztelt Ház! Ezek voltak a jó hírek. A rossz hír, hogy a Miniszterelnökök Tanácsa pénteken nemet mondott a Macedónia és Albánia európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdésére.

(13.30)

Ez rossz döntés, de remélem, nem tragikus. Tragikus az lett volna, illetve az lenne, ha bármilyen okból megakadna Szerbia felvétele. A mi térségünk és stabilitásunk kulcskérdése és kulcsországa Szerbia. Szerbia az európai uniós tagsága nélkül nem képes a Balkánt stabilizálni. Ezért Magyarország továbbra is minden balkáni ország, de különösen Szerbia és Montenegró gyors felvételét támogatja. (Gréczy Zsolt: Meg a kipcsakokét. – Zaj, derültség.)

Tisztelt Ház! A Miniszterelnökök Tanácsa megkezdte az Unió következő hétéves költségvetésének a tárgyalását is. Az álláspontok minden fontos kérdésben messze vannak egymástól. Nincs konszenzus még a következő hétéves költségvetés alapkérdéseiben sem.

A költségvetés részeként a klímapolitika kérdéseiről is tárgyaltunk. Magyarország rendelkezik egy céllal és egy ahhoz rendelt tervvel, amellyel elérjük, hogy a Magyarországon megtermelt energia 90 százalékáig szén-dioxid-kibocsátás-mentes legyen 2030-ra. Az európai miniszterelnökök azonban most arról is tárgyalnak, hogy elérhető-e, és ha igen, hogyan és milyen áron, hogy az Európai Unió 2050-ra összességében klímasemleges gazdasággal rendelkezzen. A magyar álláspont szerint ez Magyarország esetében elérhető, de csak radikális és mély gazdaságátalakító programok segítségével. Az erről szóló tervek elkészítését megkezdtük, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi igényeinket az Európai Uniónak múlt héten be is jelentettem. Ahhoz, hogy a három nagy területen, vagyis hogy teljességgel karbonsemleges villamosenergia-termeléssel rendelkezzünk, hogy a földgázfelhasználást teljes egészében kiválthassuk és a közlekedést sikerüljön teljeskörűen elektromos alapra helyezni, magyar pénzben számolva 50 200 milliárd forintra lehet szükségünk. Ez euróban számolva 150 milliárd euró, ami nem lehetetlen, de az Európai Unió komoly hozzájárulása nélkül nem fog menni. Erre igényt is tartunk. (Dr. Vadai Ágnes: Nem kell ellopni!)

Végezetül tájékoztatom önöket, hogy a kormány október 24-i ülésén véglegesítjük az önök elé benyújtandó törvényjavaslataink listáját.

Figyelmüket köszönöm, az őszi ülésszak munkájához sok sikert és gyümölcsöző vitákat, valamint jó döntéseket kívánok. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai