Készült: 2022.07.03.19:26:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap, 92. felszólalás
Felszólaló Novák Katalin (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:07

Felszólalások:  <<  92  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Valóban, sok szó esett ma már a demográfiai kérdésekről, a demográfiai kihívásokról, illetve az ebben elért eredményekről is és az előttünk álló kihívásokról is. Talán érdemes éppen ezért visszatekintenünk arra, hogy milyen örökséget kaptunk és hogy milyen rossz döntések következménye is volt az a demográfiai helyzet, amelyet mi 2010-ben megörököltünk. Emlékeztessünk arra, hogy 2006. január 1-jével megszűnt a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, megszűnt az egy- és kétgyermekes családok adókedvezménye. A három- és többgyermekesek adókedvezménye is lecsökkent, gondoljanak bele abba, hogy ma egy háromgyermekes család havonta százezer forintot tud megtakarítani adókedvezmény formájában, és ne felejtsük el azt, hogy ez akkor négyezer forint volt ugyanígy havonta gyermekenként, tehát ez az összeg gyakorlatilag adókedvezménynek sem igazán nevezhető. Eltörölték a harmadik évi gyest, ami például még egy parlamenti képviselőnek sem tette volna lehetővé azt, hogy akár három évig távol maradjon és a gyermekére koncentrálhasson, amit ma már nyugodtan megtehet minden édesanya Magyarországon, ahogy választhatja egyébként azt is, hogy a gyermeke nevelése mellett munkát vállaljon akár féléves korától. Egyes esetekben a gyed időtartamát még két évre is csökkentették, sőt a szocpolt is eltörölték, tehát csupa olyan döntés született a 2010-et megelőző időszakban, amelyek a családok ellen szóltak és a családtámogatásokat lerombolták.

Ehhez képest 2010-ben mi egy családbarát fordulatot hirdettünk meg, és 2010 óta minden döntésünk a családok érdekeit szolgálja. Ezt mutatja az is, hogy a családok támogatására fordított előirányzat GDP-arányosan 3,5 százalékról 4,7 százalékra növekedett, de ha ezt nominálisan fejezném ki, akkor 1000 milliárd forintról 2000 milliárd forintra, tehát duplájára tudtuk emelni a családoknak nyújtott támogatásokat.

Visszaállítottuk a gyes harmadik évét, a családi adókedvezményt visszaállítottuk, sőt emeltük, bevezettük a gyed extrát, tehát ma már lehet a gyermekvállalás mellett akár 8 órában is dolgozni, a frissdiplomások vagy az egyetemi hallgatók is gyermeket vállalhatnak és gyedre mehetnek. Munkahelyvédelmi akciót is bevezettünk, az első házasok adókedvezményét, ingyenes étkezést vezettünk be a gyermekek számára. Két és félszer annyian étkeznek ma ingyenesen, mint korábban. Az ingyenes tankönyvet az első kilenc évfolyamra kiterjesztettük. Ez több mint egymillió gyermeket érint Magyarországon, illetve a bölcsődei rendszert is fejlesztettük, aminek köszönhetően soha még arányaiban annyi bölcsődei férőhely nem volt Magyarországon, amennyi most van.

2018 pedig a családok éve. A családok éve azt jelenti, hogy még több figyelem irányul a családokra, még több támogatás és rengeteg olyan program, amely kifejezetten a generációk összefogásáról szól, a pici gyerekektől a nagyszülőkig megszólítja az egész családot. Az idei év eredménye az is, hogy emeltük ismételten a kétgyermekesek családi adókedvezményét, most már 35 ezer forintot takaríthatnak meg havonta. Jövőre ez ismételten emelkedik 40 ezer forintra, illetve a diákhitel esetében lehetővé tettük azt, hogy ha az édesanyának van diákhitele, akkor a gyermekvárás esetén felfüggesztjük, részben vagy teljesen elengedjük a diákhitel törlesztését. Ugyanez igaz a jelzáloghitelekre is. Harmadik gyermek érkezése esetén a jelzáloghiteleket 1-1 millió forinttal gyermekenként elengedjük a nagycsaládoknál.

Az otthonteremtési programot is bővítettük, ma már még több ember számára hozzáférhető az otthonteremtési program. A feltételeket is egyszerűsítettük, illetve kiemelnék még ma, a nemzeti összetartozás napján egy fontos elemet, ez a Köldökzsinór-program, amely arról szól, hogy azokat a gyermekeket is anyasági támogatásban, illetve babakötvényben részesítjük, akik a határainkon kívül születnek. Ezt fogjuk folytatni 2018 második felében és 2019-ben is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hiszen a célunk egy családbarát ország megteremtése. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  92  >>    Ülésnap adatai