Készült: 2020.02.29.08:40:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

184. ülésnap, 165. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:16

Felszólalások:  <<  165  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A gazdálkodó szervezeteknek a munkavállalókkal szemben fennálló kiegyenlítetlen bértartozásra a Munkaerő-piaci Alap bérgarancia alaprésze biztosít forrást. A támogatás visszatérítendő jellegű. A visszafizetés annak folyósításától számított 60. napon, illetve ha a felszámolási zárómérleg benyújtására a 60. napot megelőzően kerül sor, a felszámolási zárómérleg benyújtásának napját megelőző napon válik esedékessé.

A támogatás a gazdálkodó szervezeteknek a felszámolás körébe tartozó vagyonából meghatározott sorrend szerint kerül kielégítésre. Amennyiben a befolyó bevétel nem elegendő a hitelezők kielégítésére, akkor a rendelkezésre álló forrást követelésük arányában kell felosztani.

Tisztelt Képviselő Úr! Az említett vállalat, az átalakulást követően a GFP Mezőgyár Kft. felszámolója 2004. és 2005. években összesen hat kérelmet nyújtott be a Vas Megyei Munkaügyi Központhoz. Az igényelt támogatások a jogszabály által biztosított feltételeknek megfelelően, teljes összegben megítélésre kerültek. A felszámoló 2005 áprilisa óta újabb kérelmet nem nyújtott be. A kérelmekben az érintett létszám 145 fő, az összes bértartozás mintegy 125 millió forint volt. A megítélt támogatása, figyelemmel a jogszabályban meghatározott tárgyalási maximumokra is, összesen 69 millió forint volt. Egyéb, bérgarancia alaprészből történő kifizetést jogszabályi rendelkezés nem tesz lehetővé.

Tisztelt Képviselő Úr! A törökszentmiklósi Vogel & Noot Talajtechnikai Kft. ez évben kezdte meg tevékenységét, amelyhez a Munkaerő-piaci Alapból nem részesült támogatásban, és erre kérelmet sem nyújtott be. Ugyanakkor eredményesen indult a gazdasági operatív program pályázati kiírásán, amellyel mintegy 496 millió forint forráshoz jutott. A pályázat benyújtása és elbírálása a vonatkozó jogszabályok betartása mellett zajlott le. Az elbírálónak nem volt joga névhasonlóságból eredően (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a bírálatra.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmét. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  165  >>    Ülésnap adatai