Készült: 2020.10.21.04:10:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

34. ülésnap (2002.11.18.), 286. felszólalás
Felszólaló Molnár Oszkár (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:01


Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR OSZKÁR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tavasszal a választási kampányban az ország polgárai megismerhették a Fidesz-Magyar Polgári Párt egyik jelmondatát, amely így hangzott: a tett első, a szó második. Én most az új kormány esetében változtatok ezen, és azt mondom: más a szó és más a tett. Hogy miért mondom ezt, mindjárt megértik, tisztelt képviselő hölgyek és urak.

Az MSZP-SZDSZ-kormány által beterjesztett 2003. évi költségvetési törvényjavaslat ugyanis köszönő viszonyban sincs az MSZP és az SZDSZ kampányában elhangzott ígéreteivel. Ha a minőség ilyen törvényjavaslatot tud produkálni, Toller képviselő úr, akkor nem tudom, hogy egy gyengébb minőség mit produkálna önöknél. (Dr. Vojnik Mária: A gyenge költségvetéseknél látszott!) Természetesen mi, azok a képviselők, akik most kisebbségben ülünk itt a parlamentben, Medgyessy Péter miniszterelnöki programbeszéde óta ezen egyáltalán nem csodálkozunk. Biztosan emlékszik rá a tisztelt Ház, Medgyessy Péter a programbeszédében elmondta, hogy szegénységpárti. A költségvetési törvény benyújtása óta viszont már azt is tudjuk, hogy nemcsak a miniszterelnök, hanem az egész kormány szegénységpárti: nem emelik a minimálbért, viszont a duplájára emelik a saját miniszteri és miniszterelnöki fizetéseiket.

Számtalanszor hallottuk a kampányban, hogy kormányra kerülésük esetén mindent megtesznek majd például az elmaradott kistérségek felzárkóztatásáért is. És mi a szomorú valóság, tisztelt képviselők? A törvénytervezet 57. §-ából, amely a hét legelmaradottabb megyére vonatkozik, nem derül ki például az egyes megyékre jutó többlettámogatás konkrét összege. Ha a jelen költségvetési törvény fejezeti számaiból kalkulálunk, akkor kevesebb, vagy még a legjobb esetben is csak ugyanannyi forrásra számíthatnak a legelmaradottabb megyék, ezáltal természetesen a legelmaradottabb kistérségek, mint az előző években - a TEKI- és CÉDA-támogatásokról van szó elsősorban. Szó sincs tehát a korábbiakhoz képest jelentős forrásnövekedésről, az elmaradott térségek számára sem.

Nem vigasz ezen térségek számára az a 2 milliárd forint, amelyet a kormány a negyven legelmaradottabb kistérség pályázati önerő-kiegészítésére szán. Ez kistérségenként a jövő esztendőben 50 millió forintot jelent. Ha figyelembe vesszük, hogy például az edelényi kistérséghez - amely az ország 150 kistérsége közül a százötvenedik helyet foglalja el, tehát a legelmaradottabb - 46 település tartozik, máris láthatjuk, hogy bizony ez a támogatás körülbelül annyi, mint halottnak a csók.

Valószínűnek tartom, hogy a Medgyessy-kormány tagjainak fogalma sincs arról, mi az elmaradott térség, mit jelent ilyen településen élni. Úgy gondolom, azt sem tudják, hogy az ilyen településeken nincs saját bevétel, és azt sem tudják, hogy az ilyen települések többségében az egyedüli munkaadó az önkormányzat. És valószínűleg azt sem tudják a kormány tisztelt tagjai, hogy ezekben a térségekben a munkanélküliségi mutató sokszor 30 százalék körüli vagy fölötti. Én ezt a kormány tudatlanságának tulajdonítom, hogy jövőre ezeknek az önkormányzatoknak kevesebb forrás jut majd többek között közhasznú vagy közcélú foglalkoztatásra.

Egyszerűen érthetetlen, miért maradt ki a költségvetés tervezetéből két olyan FVM-előirányzat, amelyek az elmúlt hét esztendőben minden alkalommal szerepeltek benne, mégpedig az agrárberuházások támogatása, illetve az erdőtelepítés, az erdőszerkezet átalakítása. Valószínűleg azt sem tudja a kormány, hogy a hét legelmaradottabb megyéből öt kifejezetten agrár jellegű megye.

Beszélhetnék arról is, hogy az önkormányzatok jövő évi finanszírozásának tervezete egyszerűen arcátlanság, támadás az önkormányzatok ellen. Ajánlom a kormány és a tisztelt kormánypárti képviselőtársaim figyelmébe az Állami Számvevőszék véleményét, amelyből az előbb egy kiragadott gondolatot két percben már elmondtam, de lehetne nagyon sokat idézni a Számvevőszék véleményéből.

Beszélhetnék arról is, hogy az elmaradott térségek felzárkóztatásával nagyon szorosan összefügg például a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése - és mi ebben a valóság? A kampányban elhangzott szocialista ígéretek és a jövő évi törvénytervezetben a gyorsforgalmi úthálózatra betervezett források, hát, nem nagyon állnak közel egymáshoz. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a 2003-ban indítandó útépítési munkák között Borsod megye még terv szinten sem szerepel, pedig az ország talán legelmaradottabb megyéje.

Rövidesen megtörténik viszont az M3-as Füzesabony-Polgár közötti szakaszának műszaki átadása, amelyet az Orbán-kormány épített, és önök most befejezik. Lehet, hogy ez az oka annak, hogy Medgyessy Péter a műszaki átadás után csak két-három héttel később méltóztatik elfáradni az új szakasz átadására? Mivel a miniszterelnök úr nincs a teremben, megkérem kormánypárti képviselőtársaimat, talán éppen Keller képviselő urat, ha itt van, hiszen ő köztudottan szakértője az M3-as autópályának, hogy tolmácsolja a miniszterelnök úr részére Észak-Kelet-Magyarország polgárainak kérését, miszerint ha nincs ideje átadni az M3-ast, akkor egyszerűen engedjék rá a forgalmat. (Derültség és taps a Fidesz padsoraiból.) Az elmaradott térségeknek nemhogy a hetek, a napok is számítanak, tisztelt képviselőtársaim.

Engedjék meg, hogy saját választókörzetemből egy tavaszi választási kiadványból idézzek egy-két gondolatot, és szintén szeretném megkérni, mondjuk, a pénzügyminiszter urat arra, hogy tolmácsolja a miniszterelnök úr részére, aki itt a hátsó oldalon szerepel (Felmutatja a kiadványt.), és azt írja, hogy: "a Vargáné Kerékgyártó Ildikó által vállaltak megvalósításáért garanciát vállalok", és alá is írta. Itt többek között olyanokat ígértek, hogy 1200 új munkahelyet hoznak létre a Bódva és a Szuha völgyében, olyan munkalehetőségeket, amelyek családok ezreinek biztosítanak majd jobb életet.

Kettes ígéret: hasznosíthatóvá tesszük az edelényi Coburg-L'Huillier-kastélyt, megteremtjük ennek a pénzügyi feltételeit.

A következő ígéret: megnyitjuk a tornanádaskai határátkelőhelyet a nemzetközi személy- és teherforgalom előtt, a térséget bekapcsoljuk Magyarország és Európa gazdasági vérkeringésébe. Az Edelény-Tornanádaska útvonalat panorámaúttá fejlesztjük, elősegítve ezzel a magyar és nemzetközi turizmus térségi fellendítését.

Nos, azért mondtam el ezt a néhány ígéretet, mert én a költségvetési tervezetben nem találtam semmilyen olyan pontot, amely ezeket az ígéreteket valamilyen módon megpróbálná segíteni, hogy meg is valósuljanak majd a Bódva völgyében.

Végezetül szerintem mindenki jobban járna, ha önök egyéves költségvetés helyett száznapos csomagokat alkotnának, így talán többek között nagyon sok önkormányzat is megúszná a már most előre látható működésképtelenséget.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai