Készült: 2020.08.11.22:01:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

108. ülésnap, 181. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:16

Felszólalások:  <<  181  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr által említett ügy valóban sajnálatos. Itt az történt, hogy a nagymányoki önkormányzat saját maga olyan adatokat szolgáltatott egy pályázathoz, amelynek alapján nem volt jogosult az adott támogatás igénybevételére, tehát Nagymányok önkormányzata saját magát zárta ki - ez egy pályázat és nem normatív támogatás - a pályázaton való részvételből, az ezen való indulásból.

Sajnálatos módon az önkormányzat később sem korrigálta ezt a hibát, hanem akkor, amikor már megszületett a pályázati döntés, tehát értesítést kapott arról, hogy a saját maga által szolgáltatott adatok szerint nem jogosult a pályázaton való részvételre, akkor kezdeményezte csak ezeknek az adatoknak a korrekcióját. Hozzá kell tennem, hogy 2006-ban ugyanez az önkormányzat hasonló feltételek mellett sikeresen pályázott, tehát minden valószínűség szerint birtokában voltak annak a tudásnak, hogy milyen módon kell ezt a bizonyos adatlapot kitölteni.

Ami a méltányosságot illeti, a tárca képviselői tájékoztatták a tárca álláspontjáról az önkormányzatot, azonban egy-egy pályázatnál a bírálóbizottság, amely több tárca szakértőiből áll össze, jogosult a döntések meghozatalára. Ezért a tárca álláspontjáról ugyan tájékoztatták az önkormányzatot, de a kérdést döntésre a bírálóbizottság elé terjesztették, miután ez így méltányos és szabályszerű. A bírálóbizottság azonban ugyanazt erősítette meg, ami a tárca álláspontja is volt, hogy méltányosságra ennél a pályázatnál nincsen lehetőség.

Gondoljon bele, képviselő úr, hogy ha adott esetben a nagymányoki önkormányzat számára más szabályokat teszünk lehetővé, lehetővé tesszük az utólagos korrekciót, akkor nyilván ez azt is jelenti, hogy a már odaítélt forrást kellene újraosztani, tehát más önkormányzatok kerülhetnének szabálytalan vagy nehezebb helyzetbe. Ez nem egy normatív támogatás, képviselő úr, ahol az a helyzet, hogy ha többletigény van, akkor az többletként jelentkezik, ha hiány van, akkor hiányként; itt sajnos ilyen típusú korrekcióra nincsen mód. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mindemellett arra nyitottak vagyunk, hogy a rendeletet áttekintsük abból a szempontból, hogy milyen módon tudnánk ilyen problémákat rugalmasabban kezelni. Idén a jogszabály ezt nem tette lehetővé.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  181  >>    Ülésnap adatai