Készült: 2021.06.17.09:37:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2011.09.20.), 4. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, egy dologban igaza van, hogy készül az új önkormányzati törvényjavaslat. Nézzük, hogy miben nincs. Például abban, hogy nincs társadalmi egyeztetés. Május óta a hét plusz egy érdekszövetséggel folyamatos egyeztetéseket tartunk, először külön-külön ültünk le a Belügyminisztériumban, majd kétszer úgynevezett plenáris ülést is tartottunk, az úgynevezett ÖNEF-et, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumát is megtartottuk. Azon túl levelet írtunk - ha már a fővárost vetette fel - az összes fővárosi kerületnek és magának a fővárosnak is, hogy véleményezzék a munkaanyagot, illetve tegyenek javaslatot. Ezt jó néhány kerület és maga a főváros is megtette. Természetesen egyeztettünk minden tárcával, és számtalan előadást tartottunk kistérségekben, tárgyaltunk polgármesterekkel, több könyvre való anyag gyűlt össze az önkormányzati reformmal kapcsolatosan.

Hogy a pártok véleményét figyelmen kívül hagytuk: fatális tévedésen alapul, amit mondott. Valószínűleg önök között van belháború, a Jobbikon belül, és nem szerzi meg az információkat. Tudniillik már a második ötpárti egyeztetés történik ebben az ügyben. Az önök pártja először a Belügyminisztériumban július 6-án volt, Nyikos László és Hegedűs Lorántné vett részt az egyeztetésen, és - ha hiszi, ha nem - tegnap este a Jobbik két képviselője nem a szavazáson vett részt, hanem egyeztetett a Belügyminisztériumban a belügyminiszter úrral, szintén Hegedűs Lorántné és Gaudi-Nagy Tamás.

Nézzük, mi hangzott el az önök részéről a két megbeszélésen a fővárossal kapcsolatban. Az elsőn: "A rákosista Nagy-Budapestnek az elfelejtése lenne jó, ha az 1950-es határokig mennénk vissza. Azok a települések, amik karéjban csatlakoztak, újra lehetőséget kapnának az önállóságra. Ezt b) pontként, lehetőségként szeretnénk felvetni." Ezt természetesen megfontoljuk. Egyébként az akkori javaslatuk háromoldalnyit tett ki, Budapest ebből ennyit jelentett.

A tegnapi egyeztetésen egyetlen szó nem esett a fővárosról, azért, mert az önök képviselői nem tartották fontosnak, hogy erről a kérdésről a belügyminiszterrel beszéljenek.

(9.10)

Azt gondolom, a főváros kérdését a Belügyminisztérium és a kormányzat a készülő törvényjavaslatban a helyén kezeli. Nem lesz önálló Budapest-törvény, hanem az önkormányzati törvényjavaslatnak a része lesz, és amiről ön beszél, ez a bizonyos feladattérkép elkészült, és tételesen átvettük a főváros és a kerületek előtt álló feladatokat. A cél egyértelmű: a jelenlegi kaotikus, mondhatni, zavaros működés valóban tiszta és átlátható legyen. Egy szempontot tartunk fontosnak: a lakosság jelenleginél sokkal jobb, minőségibb kiszolgálását az önkormányzati és állami feladatokkal.

A további cél az, hogy a főváros és a kerületek között olyan feladatmegosztás legyen, hogy egy feladatot egy helyen lehessen elvégezni. Ami a fővárosé, azt a főváros fogja a jövőben végezni, és ami pedig a kerületeké, azt a kerületek. Valóban, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével is tárgyaltunk, megtették a javaslataikat, nagyon korrekt javaslatot tettek - a fővárosi feladatok zöme a jövőben is a fővárosnál marad, azonban annak finanszírozása és átláthatósága sokkal precízebb és pontosabb lesz. Úgy gondolom, hogy az ő javaslatukkal egy tiszta, működtethető önkormányzati kétszintű rendszer jön létre a fővárosban. Ami pedig a polgármester-, illetve a főpolgármester-választás kérdését illeti, ez alapvetően nem az önkormányzati törvény kérdésköre, hanem választójogi kérdés, és mi azt fogjuk javasolni, hogy ez a választójogi törvény módosításával kerüljön napirendre, és akkor tárgyalja a parlament.

Köszönöm a felszólalását, köszönöm, hogy ön is felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a fővárosban változtatni kell. A kiskirályok korszakát, akik ellen egyébként most - ezek mind szocialista politikusok - több büntetőeljárás folyik, valóban meg kell szüntetni, és egy valóságos (Az elnök a csengő megkocogatásával jelzi az időkeret leteltét.) önkormányzati rendszert kell létrehozni a fővárosban is.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai