Készült: 2021.01.23.19:02:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 159. felszólalás
Felszólaló Sasvári Szilárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:57


Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány programjában kiemelt figyelmet fordított és fordít a lakáspolitikára, az otthonteremtésre. Az elmúlt három és fél évben a magyarországi lakáshelyzet javítása érdekében többlépcsős intézkedéssorozatot valósított meg, amelynek már most látszanak az eredményei. A kormány elvégezte az otthonteremtési program nagy részét, és így annak a programnak, amit meghirdetett, nagy része teljesült is. Ezen felül további lehetőségeket is kidolgozott, ami a Széchenyi-tervben jelenik meg. A Széchenyi-tervben olyan lehetőségek találhatók, amelyek a családok élethelyzetéhez alkalmazkodó támogatási formát nyújtanak. (Zaj. - Az elnök csenget.)

A Gazdasági Minisztérium a Széchenyi-terv lakásprogramja keretében pályázatot hirdetett és hirdet az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatására. Ez a támogatási forma egyszerre jelent lehetőséget a panellakásban lakóknak, és egyszerre jelent lehetőséget a családi házban lakóknak. Akár panellakásban, akár társasházban, akár családi házban lakik valaki, megnyílik számára az a lehetőség, ha nyílászárókat kíván cserélni, ha a fűtést kívánja korszerűsíteni, akkor erre állami támogatást kapjon. E támogatás célja a fűtési rendszerek korszerűsítése és ezáltal a családok fűtési költségeinek csökkentése, és ez egyúttal az ország számára is energiatakarékosabb megoldást jelent.

A kamattámogatás szigorú műszaki normáknak megfelelő felújítás esetén adható, és ez a paneltechnológiával épült épületekhez kapcsolódóan a kamat kétharmadát is átvállalja. A legfontosabb feltétel, hogy a felújítás eredményeképpen a ház megfeleljen azon minőségi elveknek, amelyek az EU-szabványokban is szerepelnek.

A program főként a magas fenntartási költséggel rendelkező panelházak fűtéskorszerűsítését szolgálja; eredményeképpen az ilyen házak, az ilyen lakások fűtési díja - így a panellakásban élők lakásfenntartási költségei - jelentősen csökkenhet.

Ismertté vált, hogy számos helyen az önkormányzatok nem élnek a pályázati lehetőséggel annak ellenére, hogy a lakók ezt szorgalmazzák.

Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelettel kérdezem önt, hogy a 2002-es módosítások révén milyen lehetőségek nyílnak meg a panelprogram végrehajtására, milyen eredmények születtek ezen a területen. Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, mekkora az az anyagi forrás, amellyel rendelkezhetnek a panellakást felújítani kívánók.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai