Készült: 2021.04.11.22:54:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2017.11.16.), 66. felszólalás
Felszólaló Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSENGER-ZALÁN ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy képviselőtársaim itt érintették az egész témakört, én is ehhez néhány adalékot adnék. Furcsa dolog a statisztika, de végül is a statisztikák azért azt mutatják, hogy a fiatalok körében csökkent a szerhasználat, a középiskolásoknál például 30 százalékkal. Ugyanakkor emelkedik sajnos azok száma, akik kipróbálták az úgynevezett szintetikus drogokat. Tehát abban egyetértünk, hogy sajnos a veszélyesebb szerek irányába mozdult el a dolog, még akkor is, ha az egyéb szereknél ez csökkent.

A kormány 4,7 millió forintot biztosított például a telepi droghasználat feltérképezésére, kifejezetten a szegregált körzetekben és területeken élők droghasználatának kutatására. Még mindig keveset lehet tudni arról sajnos, hogy egy-egy ilyen izolált településrészen milyenek a drogfogyasztási szokások, és milyen szereket használnak. Ezek felderítése, megismerése éppen azért fontos, hogy a megfelelő preventív lépéseket meg lehessen tenni.

2010 és ’14 között 1,5 milliárd forintot fordított a kormányzat, a központi költségvetés drog­preven­cióra, és a 2015-18 közötti időszakra további 2,4 milliárd forint jut erre a célra. A kormány elkötelezett az addiktológia területének folyamatos fejlesztése mellett. Az alapvető cél, hogy azok, akik még nem próbálták ki a drogot vagy akár a pszichotrop anyagokat, ne is tegyék ezt meg. Ezen túlmenően értelemszerűen szükséges erősíteni az olyan közösségi tevékenységeket, amelyek a megelőzést szolgálják, ahogy ezt képviselőtársam is említette.

Említette itt Zacher Gábor nevét, akit meghívott a választókerületébe. Hadd mondjam el, hogy Zacher Gábor a korábbi választókerületemben gyakorlatilag a szomszédom volt, nagyon sokat találkoztam ott vele, és nagyon sok drogprevenciós előadásán találkoztam vele. A jelenlegi választókerületemben is nem egy ilyen előadást tartott. Én is nagyon hasznosnak tartom ezt, és képviselőtársaimnak javaslom én is, hogy ezt az utat, ezt a módszert érdemes kipróbálni. A Fidesz támogatja a törvény elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai