Készült: 2021.04.17.06:31:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2017.11.16.), 26. felszólalás
Felszólaló Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:17


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSENGER-ZALÁN ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A hagyományos kínai orvoslás igen nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a több ezer évre visszatekintő hagyományos kínai gyógyászat iránt érdeklődőknek lehetőségük legyen tanulmányokat folytatni ezen a területen.

(10.10)

A Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem között létrejött megállapodás értelmében már folyik képzés az Egészségtudományi Karon. A Magyarországon oktatott tantárgyak két csoportba sorolhatók, a nyugati orvoslás témakörébe tartozó tantárgyak és a hagyományos kínai orvosláshoz kapcsolódóak. A hagyományos kínai orvoslási tárgyakat Magyarországon élő és dolgozó, kínai szakemberek oktatják, akiknek részvételét a Heilongjiang Egyetem jóváhagyta. Az utóbbi években hozzájuk csatlakoztak olyan fiatal magyar szakemberek, akik Kínában szerezték meg szaktudásukat és végzettségüket.

A Semmelweis Egyetem nemzetközi oktatási-kutatási együttműködései rendkívül sokrétűek, az utóbbi években pedig különösen dinamikusan fejlődtek kínai kapcsolatai. 2011 óta folyik az Egészségtudományi Karon a Heilongjiang Egyetem kihelyezett képzésének keretében hagyományos kínai gyógyászattal kapcsolatos oktatás. A képzési együttműködési program teljes összhangban van a kormány törekvésével, amely szerint a keleti kapcsolatok, azon belül a hagyományos kínai gyógyászat terén mutatkozó tapasztalatok sok tekintetben hasznosíthatók a magyar társadalom számára is.

A két neves egyetem együttműködésével új modellt hoztak léte a nemzetközi oktatás számára. A kínai és magyar szakemberek az orvostudomány területén is együtt tudnak működni, és a hagyományos orvoslás mellett egymás kultúráját is jobban megismerik.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2017. évi módosítása értelmében az Európán kívüli székhellyel rendelkező és Magyarországon oktatási tevékenységet folytató külföldi felsőoktatási intézmények esetében a magyar kormány és a székhely szerinti állam kormánya között nemzetközi szerződés megkötése szükséges a magyarországi működés elvi támogatásáról. Az ennek a feltételnek való megfelelést célozza a jelen törvényjavaslat. S csak halkam jegyezném meg, hogy lám, lám, van lehetőség a fent említett felsőoktatási törvénynek való megfelelésre, az nem tartalmaz semmilyen irreális vagy betarthatatlan követelményt vagy előírást, gondolok itt arra, hogy egy tartománnyal kötött megállapodás is megfelel a törvénynek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai