Készült: 2019.12.11.07:50:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 89. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is hangsúlyozza, az építőipar a nemzetgazdaság meghatározó ágazata és egyben a lakosság mindennapi életét is jelentősen befolyásoló tényező, hiszen az építőipar teljesítménye meghatározza az egész ország teljesítményét, a GDP alakulását, a GDP-növekedés mértékét. De foglalkoztatási szempontból is meghatározó, hiszen ha az építőipar jól teljesít, akkor az kihat a foglalkoztatási adatokra is. Gazdasági súlya mellett a mindennapi életünket, az egzisztenciánkat is befolyásolja, hiszen otthonokat teremtünk ezáltal, utakat építünk, közműhálózatot fejlesztünk, irodát, közösségi épületeket teremtünk meg az építőipar teljesítményével. Az ágazat jelentősége elvitathatatlan, és az elmúlt évben nyújtott teljesítménye is növekvő és pozitív. Ahogy ön is említette, növekszik az építőiparban a szerződések száma, a szerződések összege, volumene, növekszik a kiadott építési engedélyek száma.

Az építőipar teljesítménye növekedésének hátterében az az általános gazdasági közeg, környezet áll, amit maga az ország és a kormány teremtett meg. A kormány piacélénkítő hatású intézkedéseivel nőtt a magánszféra aktivitása a szektorban. Az ön által is említett családi otthonteremtési kedvezmény nagyon jó hatással volt a lakásépítésekre, hiszen 2017. március végéig több mint 42 ezer család adott be CSOK-kérelmet, amelynek összege meghaladja a 100 milliárd forintot. Ennek hatása természetesen nemsokára érezhető lesz az építőipar teljesítményében.

Nagyon fontos az, hogy a kormány más intézkedésekkel, például adócsökkentésekkel is megteremti a jó gazdasági közeget, környezetet, például a kedvezményes lakásáfakulccsal vagy a társasági adó mértékének a csökkentésével, az ezáltal felszabaduló források építőiparban való megjelenésével, vagy a hatéves bérmegállapodással, ami nemcsak a bérek növekményét jelenti, hanem a közterhek jelentős csökkentését is. Ez mind-mind olyan intézkedés, ami pozitívan hat a gazdaságra, pozitívan hat az építőipar teljesítményére. Ugyanakkor pedig az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, épületek építése, bővítése is jelentős növekedést fog eredményezni az építőipar számára.

Nagyon fontos az, hogy nemcsak gazdasági intézkedésekkel, hanem más hatékonyságnövelő intézkedésekkel is próbál segíteni a kormány. Ilyen például a jogszabályok egyszerűsítése, az építésügyi eljárások egyszerűsítése és ezáltal a versenyképesség jelentős növelése, jelentős javítása. Most jött létre a Versenyképességi Tanács, amelynek az egyik meghatározott célkitűzése az, hogy az építésügy területén jelentős könnyítéseket tudjon elérni. A modern technológiák alkalmazásával is próbáljuk segíteni az építőipar termelékenységének, hatékonyságának növelését.

Összességében elmondható, hogy a képviselő úr által mondott és kért adatok és háttér alapján, valamint KSH-adatok is bizonyítják azt, hogy az építőipar elindult fölfelé. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az építőipar teljesítménye, ezáltal a gazdaság egész teljesítménye növekedjen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai