Készült: 2020.10.21.09:49:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 261-263. felszólalás
Felszólaló Heringes Anita (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  261 - 263  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Mielőtt belekezdenék a napirend utáni felszólalásomba, muszáj reagálnom, hiszen (Dr. Répássy Róbert: De nem lehet a házszabály szerint!) Répássy Róbert képviselőtársam a zárszóban próbált válaszolni a felvetéseinkre. Azt gondolom, hogy ez mérsékelt bátorságra vall. (Dr. Józsa István: Sunyiság!) Azt szokták mondani, hogy egy vitában illik részt venni, ha ön hisz abban, amit mond. Mérsékelten hihet benne, ha csak zárszóban bátortalanul mer megszólalni és sértegetni a képviselőtársakat, akik itt ülnek. (Dr. Legény Zsolt tapsol.) Az ön képviselőtársai valahogy nem voltak a teremben.

De akkor térjünk…

ELNÖK: Kérem, térjen a tárgyra!

HERINGES ANITA (MSZP): Térjünk át május 1-jére és a munka ünnepére. Ezen a napon, 1886. május 1-jén a chicagói munkás-szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetéséért. A május 1-jei ünnepnapot a nemzetközi munkásmozgalom harcolta ki. A legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokra hivatott megemlékezni. 1955-ben a római katolikus egyház is csatlakozott a világ dolgozóihoz, amikor XII. Piusz pápa május 1-jét Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította, és így május 1-je katolikus ünnep is lett.

Itt és most ünnepelnünk kellene; ünnepelni a szabadságjogokat, az esélyegyenlőséget, a szolidaritást, a munkabékét, a bérből és fizetésből élőket, akik, ha kellett, már többször is a saját két kezükkel építették újra Magyarországot.

(19.20)

Nekik kijár a tisztelet és a megbecsülés! De sajnos az ünnep öröme nem lehet felhőtlen, hiszen a jelenlegi kormányzat már hosszú-hosszú évek óta egyre rosszabb munkakörülményeket teremt a dolgozók számára, és egyre kiszámíthatatlanabb, bizonytalanabb a munka világa. Sorra bontja le a kormányzat a munkavállalók érdekeit, a szakszervezetek működését biztosító szabályokat és intézményeket.

A mostani május 1-jének egyik szomorú aktualitását a fideszes Bánki Erik által benyújtott, majd érdekes körülmények között visszavont munka törvénykönyvének módosítása szolgáltatja. Mint köztudott, a magyar parlament Gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik 2017. április 11-én nyújtotta be a munka törvénykönyve módosítását, ami nagy felhördülést okozott a munkavállalói szervezetek körében.

A törvénytervezet lényegében két ponton ‑ a munkaidőkeret meghosszabbítása, illetve a túlórapótlék lehetséges megvonása kapcsán ‑ javasol érdemi változtatásokat. A javaslatot a nagy felzúdulás eredményeként ugyanolyan viharos gyorsasággal vonták vissza, mint amilyen gyorsan terjesztették be. Így a munkavállalói és ellenzéki fellépésnek köszönhetően 14 nap alatt a Fidesz vissza is vonta a rabszolgatörvényt.

Ha visszatekintünk az elmúlt lassan két év kormányzatára, sőt akár két kormányzati ciklusra is, akkor nem nagyon van okunk az örömre, ami a munkavállalói jogok fejlődését, a kiszámítható és biztonságos munkafeltételek megteremtését vagy akár a szakszervezetek helyzetének erősödését jelentené. A teljesség igénye nélkül néhány kormányzati intézkedést ki kell emelni abból a számtalanból, amelyet a kormányzat hozott a munkavállalókkal szemben. A kormányzat a szakszervezetek és a munkavállalók jelentős akarata ellenére új munka törvénykönyvét léptetett hatályba, amivel megalkotta a cselédtörvényt, és a munkáltatóknak szinte korlátlan szabadságot adott a kizsákmányolásra. Ezzel párhuzamosan szinte ellehetetlenítette a szakszervezetek működését is. De itt még nem ért véget a munkavállalók sanyargatása, kiszipolyozása, ugyanis a munkavédelmi és munkabiztonsági intézményrendszert is jelentős mértékben meggyengítették.

Ezzel szemben, a számtalan, a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedéssel szemben a Magyar Szocialista Párt meg kívánta és meg is kívánja teremteni a társadalmi párbeszéd érdemi és valós rendszerét, ahol a munkavállalók a szakszervezetekkel közösen tudják majd meghozni azokat a döntéseket, amelyek valóban a dolgozók érdekeit szolgálják; a tisztes és biztonságos megélhetés alapjait, hogy senki nem érezze magát kiszolgáltatva a hatalomnak, mindenkinek legyen annyi fizetése, amiből meg tud élni; az új munka törvénykönyve alapjait, ami biztosítja a munkavállalóknak járó jogokat, és erősíti a gazdaságot, hogy egyre többen tudjanak dolgozni; az új szak- és felnőttképzés rendszerét, hogy egyre több és jobban felkészült mesterember tudjon Magyarországon dolgozni; a munkavállalók védelme érdekében az erős munkavédelmi, munkabiztonsági rendszert, hogy mindenkit a törvényekben leírtaknak megfelelően foglalkoztassanak és megszűnjenek a munka világában a visszaélések.

Az MSZP a munkavállalói jogok és a tisztességes megélhetés megalkotását és megvédését akarja elérni, ennek elérését minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni akarja. Úgyhogy a választóknak már csak egy feladatuk van: megszavazni az új MSZP-kor­mányt. Köszönjük szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  261 - 263  Következő    Ülésnap adatai