Készült: 2019.12.09.03:29:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 243. felszólalás
Felszólaló Győrffy Balázs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  243  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen. Alapvetően a módosító, úgy gondolom, különösebb szakmai vitát nem generált. Ugyanakkor szeretnék itt ezen a fórumon Legény Zsolt képviselőtársamnak reagálni arra, amit elmondott. Képviselő úr, szeretném kikérni magamnak, amit elmondott, a kollégáim nevében. Az elmúlt néhány évben a kamara falugazdászai mintegy 1500 milliárd forintnyi támogatást segítettek a gazdálkodóknak lehívni. Tettük ezt egyébként úgy, hogy az elmúlt évben és az idei évben egyetlenegy uniós forrást még nem sikerült erre a tevékenységre lehívni, tehát a kamara ezt a tevékenységét tagdíjakból és egyéb bevételekből finanszírozza. Tehát azt gondolom, hogy nem elpotyált pénzként kell elkönyvelni, amit kamarai tagdíjként befizetnek.

És még egy dologra szeretném felhívni a figyelmét, képviselő úr. Mintegy 5 milliárd forint az a tagdíj, amit évente beszed a kamara. Szeretném tájékoztatni arról, hogy csak a most futó és reményeink szerint sikeres projekttel, ami a jégeső-elhárító rendszert illeti, csak ezzel az egy projekttel éves szinten 50 milliárd forint termelési értéket tudunk a magyar agráriumnak megmenteni, és itt csak az agráriumról beszélek. Itt még az élelmiszeripar, a gépek, az épületek értéke ebbe nincs is beleszámolva. Képviselő úr, 1:10 az arány. Ahhoz, hogy ez a rendszer felépülhessen, ez a jégeső-elhárító rendszer kialakulhasson, kellett egy olyan infrastruktúra, amit a kamara tudott a saját felépítésével megteremteni. Ez adta meg a lehetőséget arra, hogy egyáltalán egy ilyen projektben, ami országos szinten védelmet biztosít, egyáltalán gondolkodni tudjunk.

Úgyhogy én erre nagyon büszke vagyok, a kollégáimra is nagyon büszke vagyok, akik mindezt kigondolták. Utána sikerült elérnünk azt, hogy mind a Miniszterelnökség a vidékfejlesztési programmal, mind az FM a kárenyhítési rendszerben… ‑ hiszen a finanszírozás se fog a gazdálkodóknak pluszforrást jelenteni, hiszen a Kárenyhítési Alapból fogjuk tudni ezt megtenni. Hogy ezt el tudtuk érni, ez, azt gondolom, hogy igenis érdemi eredmény. És azért, hogy önök ezt nyilván politikai okokból nem ismerik el, ezt én tudomásul veszem, de engedje meg, hogy ezen a helyen kijavítsam azt, amit ön mondott, mert mélységesen nem értek vele egyet, és bízom benne, hogy ennek a programnak a sikere majd önmagában is elégséges lesz ahhoz, hogy önt is és nagyon sokakat meggyőzzön arról, hogy érdemi, szakmai munkára esküdtünk fel, és ezt is szeretnénk folytatni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  243  Következő    Ülésnap adatai