Készült: 2019.12.09.03:25:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 215. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  215  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szégyen és gyalázat, amit a Mezőgazdasági bizottság fideszes többsége merészelt csinálni, miszerint egy élelmiszer-biztonságot érintő javaslatot jelen körülmények között még csak tárgyalásra sem talált méltónak. Úgy viselkednek, mintha Magyarországon ezen a téren ne találhatnánk bőven problémát.

Hogy egy példát mondjak: maguk, fi­de­szes képviselők is felhozták azt az élelmiszer-biz­ton­ságot érintő példát, miszerint egy magyar üzemben, ahol magyar és osztrák piacra is gyártották ugyanazt a terméket, ugyanazon márkanév és kiszerelés alatt a hazai piacra szánt termék mégis silányabb volt, mint ami az osztrák piacon kötött ki. Amíg ilyen arcátlan visszaélések egyáltalán előfordulhatnak ezen a piacon, addig bőven lenne mit tenni.

Azt látjuk, hogy az az elképesztő kettős mérce, ami egyébként a keresleti viszonyokra is kihat, és aminek eredményeképpen silányabb árut hoznak a magyar piacra, a Jobbik béruniót illető kezdeményezésével is csillapítható lenne, hiszen nagyon sok magyar vásárlónak nincs más választása, mint pusztán az ára alapján vásárlói, fogyasztói döntéseket hozni. Ha pedig pusztán az árverseny eredményét vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy bizony sokszor akadály nélkül hozzák a magyar piacra azokat a silány élelmiszeripari termékeket, amelyek egy normális ellenőrző rendszer mellett nem is találhatnának utat a magyar piacokra.

Azt már csak adalékként jegyzem meg, hogy bármely nagy bevásárlóközpontban magyar zöldséget, magyar gyümölcsöt csak hosszas kutatómunka árán lehet találni, ha egyáltalán lehet.

Ez egy agrárországban és Európa potenciális éléskamrájában szégyen és gyalázat! Éppen ezért értetlenül állunk az előtt, hogy a Fidesz-KDNP képviselői milyen indokok mentén, egyáltalán hogyan merészelnek nem tárgyalni erről a témáról. A Jobbik mindenképpen legalább vitára érdemesnek tartja ezt a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  215  Következő    Ülésnap adatai