Készült: 2019.12.15.22:54:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 117. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  117  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára önök előtt is ismeretes, hogy ma Magyarországon évente körülbelül 80 ezer embert diagnosztizálnak különböző rákbetegséggel, és sajnálatos módon a 80 ezer emberből mintegy 30 ezren sajnos meg is halnak. Sajnos Magyarország élen jár a tüdőrák és a vastagbélrák területén az Európai Unióban. Azt hiszem, ezek borzalmasan rossz adatok. Éppen ebből adódóan tanulmányozgattam magam is európai statisztikai felméréseket, és ebből kiderül, hogy egy 75 év feletti egészséges ember akkor, ha megfelelő terápiát kap, mondjuk, egy betegség kapcsán, és visszanyeri az egészségét, még 15,7 évre számíthat, és egy 80 éves ember, abban az esetben, ha 80 évét egészségben tölti, még 8,5 évre számíthat. Éppen ebből adódóan kérdezték a tárcát és a tárca nevében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, lánykori nevén az OEP-et, amely tájékoztatása alapján azt válaszolta, hogy az említett készítmények befogadási eljárása jelenleg is folyamatban van.

Annál is inkább elfogadhatatlan a szakemberek szerint, etikailag elfogadhatatlan, hogy azt sugallja a miniszteri válasz, illetve az alapkezelő válasza, minthogyha életkor szerint tennének különbséget beteg és beteg között. Ebben az eljárásban a rászoruló betegek csak egyedi méltányosság keretében juthatnak hozzá a gyógyszerekhez ‑ hangsúlyozom, itt a 75 éven felüliekről van szó ‑, kiderül azonban, hogy az egyedi méltányosságnál olyan szempontokat mérlegelnek, amelyek mégiscsak a beteg életkorára vezetik vissza a döntést.

Tehát hiába mondják azt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem dönthet életkor alapján a betegek méltányossági kérelméről, végső soron mégsem kaphatnak meg az idős beteg emberek bizonyos szereket, mert az ő csoportjukat nem tesztelték. Szakorvosok szerint más terápiáknál sem jellemző, hogy nyugdíjas betegen tesztelnék a jövőbeli szereket, ráadásul az új terápiák lényegesen kíméletesebbek a klasszikus eljárásoknál. Az onkológusok szerint a kor szerinti eljárás konkrét szakmai indokok nélkül etikailag elfogadhatatlan.

Sajnos akár daganatos, akár más betegségekről van szó, a betegjogi képviselők gyakran tájékoztattak arról, hogy az időseket érintő diszkrimináció mindennapos. Éppen ebből adódóan kérdezem, hogy miért mond le a kormány a beteg idős emberekről, és kérdezem továbbá, miért nem biztosítják kortól függetlenül a rákos betegeknek az állapotukhoz mérten szükséges eljárást; és miért fizetett járulékot egy ember, ha bizonyos kor felett már nem kaphatja meg ugyanazt az ellátást, mint egy fiatalabb beteg. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  117  Következő    Ülésnap adatai