Készült: 2020.08.12.20:33:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap, 54. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás belügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:39

Felszólalások:  <<  54  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr, ön pontosan tudja, hogy önkormányzati döntési kompetenciába tartozó ügyekben nem a kormány tagjait kell interpellálni, hanem az önkormányzatban kell interpellálni - így szól a magyar jogi berendezkedés. De én természetesen fogok válaszolni néhány olyan kérdésre, amelyek a nyilvánosság előtt közérdeklődésre tarthatnak számot, mert úgy gondolom, hogy a parlament egyébként a közélet egyik legfontosabb fóruma. Ha ez majd a Fideszben is általános álláspont lesz, akkor talán a legfontosabb kérdéseket itt fogják olyan összefüggésben felvetni, ami másutt jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Nos, képviselő úr, válasszuk ketté a dolgot: van egy jogi része és van egy morális része. Ami a jogi részét illeti, ön itt arról beszélt, hogy a törvényt kijátszva vagy a törvényt megszegve született önkormányzati döntés. Ha bármilyen önkormányzati döntésben jogszerűtlenség vélhető vagy fedezhető fel, akkor a közigazgatási hivatal természetesen meg fogja tenni a szükséges lépéseket. A polgármesterek javadalmazására, jutalmára vonatkozó törvényi szabályozás egyértelmű, azonban keretszabály, hiszen a polgármesteri jogviszony egy sajátos munkajogviszony, ami azt jelenti, hogy a képviselő-testület a munkáltatója a polgármesternek, ebből adódóan a törvény olyan keretszabályokat határoz meg, amely kereten belül a képviselő-testület saját maga hozhatja meg a szükséges döntéseket. Ha ez jogszerűtlen, és törvénysértő döntés született, akkor a közigazgatási hivatal a törvényesség kérdésében el fog járni; ha pedig nem törvénysértő a döntés, hanem morálisan valamilyen módon elítélhető vagy negatívan megítélhető, akkor a választópolgárok - akik ezt a sajátos munkajogviszonyt létrehozták - meg fogják majd ítélni.

 

 

(14.30)

 

Tisztelt Képviselő Úr! Azt azonban a tisztességesen és becsületesen dolgozó szocialista polgármesterek nevében visszautasítom, hogy ön úgy állítja be, mint ha azért lenne amorális bármilyen döntés, mert szocialista polgármesterről van szó. Nem felel meg a valóságnak, inkorrekt, tisztességtelen, amit ön ebben az ügyben a szocialista polgármesterekkel művel. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Szeretném arról tájékoztatni tisztelt képviselőtársamat, hogy pártállástól függetlenül kialakult olyan gyakorlat a polgármestereknél, hogy a havi fizetésük mellett testületi döntés születik arról, milyen összegű jutalmat kapjanak. Így döntött Kaposvár város képviselő-testülete a fideszes kaposvári polgármester javadalmazását illetően. Ilyen döntés született Debrecenben is, ahol ugyancsak fideszes polgármester van. Tehát, képviselő úr, inkorrekt ez a megközelítés. Azt gondolom, nagyon helyes ezt morális kérdésként is fölvetni, a nagyságrendeket is a képviselő-testület vagy a közgyűlés és a települési önkormányzat teherbíró képességével összevetni, a polgármester teljesítményével összevetni - joga van ehhez a képviselő-testületnek. Azt azonban, hogy ezt pártálláshoz vagy bármilyen címkékhez kössük, egyszerűen inkorrektnek tartom.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  54  >>    Ülésnap adatai