Készült: 2020.06.02.11:42:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 214. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Most az egyes törvényeknek a gyermekgondozási ellátások átalakításával kapcsolatban, valamint a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli kedvezmény bővítésével összefüggő módosításokról van szó. Meg kell nyugtassam a képviselőtársamat, hogy semmiféle dohánnyal kapcsolatos módosító javaslat ehhez a törvényhez sem a gazdasági, sem más bizottság részéről nem érkezett.

Először is szeretném megköszönni mindenkinek a parlamentben, aki ebben a vitában részt vett, a konstruktív hozzáállását, és néhány felvetésre szeretnék is reagálni.

Szél Bernadett, illetve Varga képviselő úr is megkérdezte, hogy a hatvan napra miért is volt szükség.

(17.40)

Egyébként hadd hívjam fel a figyelmet, hogy éppen a nők védelme érdekében.

Szél Bernadett kifogásolta, hogy a nők munkába való visszatérését nem segíti túl sok minden. Képviselő asszony figyelmét talán elkerülte, hogy a gyed mellett is a gyermek egyéves korától lehet dolgozni. Viszont, ha lehet dolgozni, nagyon könnyen előállhat az a helyzet, hogy a család megpróbálja a gyedet arra a félre igénybe venni, akinek magasabb a keresete, és nagyon gyakran és nagyon könnyen előállhatna az a helyzet, hogy az apára igénybe veszik a gyedet, az édesanya otthon marad mondjuk, munkanélküliként, így havi 20-30 ezer forinttal többet keresne a család, csak az édesanya szempontjából ez jelentős kockázatokat jelent - biztosítás és egyéb szempontból - hosszabb távon. Ezért azt a megoldást fogalmaztuk meg, képviselő asszony, hogy az apa is igénybe veheti a gyedet, ez teljesen természetes, de csak akkor, ha legalább két hónapot otthon van a gyermekkel. Ha nincs otthon legalább 60 napot, akkor erre az időszakra nem jár gyed. És ez egyébként éppen az édesanyák védelmében született.

Hadd hívjam fel képviselő asszony figyelmét arra is, hogy a gyed extra, ami itt szerepel, igenis elősegíti azt, hogy a nők hamarabb visszatérjenek a munkaerőpiacra. Ez egy nagyon fontos célkitűzésünk volt. Ezt szolgálja egyébként az is, hogy a gyed nem veszik el akkor, illetve a gyesből hátralévő rész, ha gyorsabban születik meg a kistestvér, hiszen pontosan azt tűztük ki célul magunk elé, amit egyébként ön is mondott.

Az utolsó módosító javaslat, amiről itt a mai napon szó van és fontos, hogy beszéljünk, hogy az a szabályozás, ami a törvényben eredetileg szerepelt, az az ikrek esetében nem volt teljesen koherens. Ugye, azt a döntést hoztuk, hogy a következő gyerek megszületését követően nem vész el a gyedből, gyesből hátralévő rész, viszont az ikreknél ezt a szabályozást - ahogy a szocialista képviselő úr is jelezte - nem követtük le.

Itt azt a megoldást javasoltuk, hogy minden egyes gyereknél ikrek esetében plusz egy évvel hosszabbodjon meg a gyed időtartama. Emellett is még egyszer felhívnám a figyelmet, egyéves kora után a gyerekeknek el lehet menni dolgozni, de ezt az összeget már nem vesztik el az édesanyák.

Én kérem képviselőtársaimat, hogy ezeket a javaslatokat, zárószavazás előtti módosító javaslatokat támogassák. Minden egyes módosító javaslat olyan, ami egyébként a gyermeket vállaló családoknak, édesanyáknak a helyzetét javítani fogja. Én azt hiszem, kicsit méltánytalanok voltak azok a vádak, amelyeket Varga képviselő úr elmondott, hiszen elég sok minden történt a családok érdekében. Ha ezen a törvényjavaslaton túltekintünk, az is, hogy mondjuk, az adókedvezményt megnyitottuk azoknak a családoknak a számára, amelyek ezt nem tudják a jövedelmükből érvényesíteni, a járulékok felé, csak ez az egy kedvezmény is több mint 50 milliárd forintot fog a családoknál ott hagyni.

Én azt gondolom, hogy büszkék lehetünk erre a törvénymódosító javaslatra, hiszen még az eddig szóba kerülteken kívül a munkahelyvédelmi akcióterv kibővítése is egyébként pontosan azt a célt szolgálja, amit Szél Bernadett hiányolt, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében érdemes lesz visszavenni a gyedről, gyesről visszatérő édesanyákat a munkaerőpiacra. Szerintem ez a két dolog, a munkahelyvédelmi akcióterv, illetve a gyed extra elő fogja segíteni azt, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás az eddigieknél jóval nagyobb mértékben terjedjen el Magyarországon.

Szél Bernadettnek még egy biztató jövőképet szeretnék felvázolni. A rugalmas gyedről nem tettünk le, csak rövid volt a rendelkezésre álló idő, és ezt januártól semmiképpen nem lehetett volna bevezetni. Viszont én nagyon reménykedem abban, hogy hamarosan sikerülni fog ez is, és képviselő asszony ezt is üdvözölni fogja majd.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai