Készült: 2020.06.04.04:56:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 54. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. El kell mondjam, hogy próbálom elmagyarázni a szocialistáknak, hogy megértsék, bár ez teljesen reménytelen vállalkozás.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném, ha megértené, hogy az adókedvezmény egyébként nem támogatás. Például ha valaki adójóváírást kapott az előző időszakban, soha senki nem nevezte azt támogatásnak. Az adójóváírás másról szól. Másról szól az adókedvezmény. Ez azt jelenti, hogy valaki megkeresett valamennyi pénzt, és mivel ő a társadalom számára hasznos feladatot végez, jelesül kettő, három vagy négy gyermeket vállal, nevel, ennek költségei vannak, ezért az állam ezt elismeri neki, és azt mondja, hogy tőled a megkeresett pénzedből kevesebbet vonok el.

Még egyszer mondom: Franciaországban a baloldal számára ez teljesen természetes. Egy francia vagy német baloldali nem is érti, Gúr képviselő úr, hogy mit mond. Az, hogy kevesebb jövedelmet vonunk el valakitől a megkeresett pénzéből, az nem támogatás.

Az az igazság, hogy - még egyszer mondom - ha van két 300 ezer forintot kereső ember, ön szerint az a normális, hogy ugyanannyi adót fizessenek, függetlenül attól, hogy az egyik csak magát tartja el a 300 ezer forintból, a másik meg netán négy gyermeket nevel belőle?

Tisztelt Képviselő Úr! Ha ez önnek logikus, akkor gratulálok; ezért nem vagyunk egyébként egy platformon. (Dr. Budai Gyula: Szerencsére. - Simon Gábor: Másokkal is van ilyen!)

Azt kell mondjam, mindenesetre azt azért biztatónak vélem, hogy a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt ebben a kérdésben nem egy állásponton van. Kolber István kategorikusan ellenezte és gyakorlatilag ki is mondta, hogy meg is szüntetnék egyébként az adókedvezmény rendszerét. Önök azt mondták, hogy ez a finomítás támogatható, és ez elhangzott egyébként a bizottsági ülésen.

Még arra is hadd hívjam fel a figyelmet, hogy aki egyébként alacsonyabb jövedelemmel rendelkezett, a gyermekek után járó adókedvezménnyel az is jól járt. Kétségkívül nem tudták a maximumot lehívni, de képviselő úr, rengeteg olyan család van, aki le tudott hívni 30-40-50 vagy 70 ezer forintot vagy 80-at három gyermek után. Ezeknek a családoknak a helyzete is egyébként nagyon jelentős mértékben javult. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

De még egyszer aláhúznám, hogy ez nem támogatás, hiszen csak kevesebbet vonunk el tőlük. (Simon Gábor: Kicsikét hosszabb ideig sikerült ezt is elmondani, elnök úr.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai