Készült: 2020.06.03.10:00:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 114. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! (Kovács Tibor: Az államtitkár úr kért szót, elnök úr!) Könnyű egyébként hitelből életszínvonalat biztosítani, csak tudja, képviselő úr, az volt a gond, hogy amíg önök kormányoztak, addig a túlzottdeficit-eljárás alatt nyögött Magyarország, és mennyi is volt a költségvetési hiány? Mit tettek önök? Óriási különbség volt az önök által készített költségvetés és az általunk készített költségvetések között, mert mi minden évben tudtuk 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt. Önök minden évben 4-5 százaléknyi hitelből finanszírozták az országot.

Ez egy ideig megy, képviselő úr, kétségkívül, csak egy idő után ezeket a hiteleket el kell kezdeni visszafizetni. Teljesen más lenne egyébként ez a költségvetés is, ha nem az lenne az első tétel, hogy több mint 1200 milliárd forintot egy masnival átkötünk, és ezt ki kell fizetni adósságtörlesztés kamataira.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha ebből az 1200 milliárd forintból csak 300 milliárd forintot fel tudnánk osztani másképp, akkor azt hiszem, hogy az érzékelhető lenne. Önöknek döntő felelőssége volt abban, hogy 53 százalékról 84 százalékra emelkedett a GDP-arányos költségvetési hiány (Kovács Tibor: Meg a Fidesznek, amikor el kellett számolni...) Ezt most valahogy ki kell fizetni az embereknek. Nyilván eltelt három év, csak nézzen szét, mondjuk, a devizahitelesek között. Meg tudták oldani három év alatt a devizahitelek visszafizetését? Nem tudták megoldani. (Kontur Pál: Nem is akarták.) A devizahitelesek, ne haragudj, meg akarták oldani, csak nem tudták visszafizetni ilyen rövid idő alatt.

(11.50)

Tehát nyilvánvalóan annak a borzalmas politikának, ami gyakorlatilag csődbe döntötte az országot, annak a következményeit nem is csak ebben a ciklusban, hanem még sokáig nyögtük volna. Ha 2010-ben önök 52 százalékos GDP-arányos hiánnyal adták volna át az országot, akkor ez az ország teljesen másképp nézne ki ebben az esztendőben, mint ahogy itt az önök tragikus kormányzása után kinéz. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai