Készült: 2020.02.16.20:44:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2009.10.27.), 18. felszólalás
Felszólaló Csampa Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSAMPA ZSOLT, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A honvédelmi és rendészeti bizottság 2009. október 19-én megtárgyalta a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, és egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.

Azt gondolom, elöljáróban azt kell megfogalmazni, ahogyan a miniszter úr is megfogalmazta, hogy azért is, mondjuk úgy, kevés vita alakult ki a bizottsági ülésen, mert a négypárti egyeztetések során azokat a javaslatokat, amelyeket mind az ellenzéki, mind pedig a kormányoldal megfogalmazott, a minisztérium átdolgozta, bedolgozta magába a törvényjavaslatba. Mindenféleképpen megint csak egy fontos eleme, ami az önkéntes tartalékos rendszer kialakítására utal, és azt mondhatom, magában a törvényben most már elkezdődött ez a folyamata, amit Simicskó képviselőtársam már 2002 óta - mondhatjuk úgy - folyamatosan a Ház napirendjén tartott és tart. Egy országgyűlési határozattal 2009-ben már megerősítettük, és ezt lényegében tudomásul véve vagy pedig befogadva a tárca elkezdte magának az önkéntes tartalékos rendszernek a kiépítését, akár a jogszabályi hátterekre is gondolván.

A miniszter úr elég alaposan felsorolta mindazokat a pontokat, amelyek a módosításban, a törvényjavaslatban szerepelnek. Én azért egy-két olyan pontot mindenféleképpen szeretnék a figyelmükbe ajánlani, amelyek a Magyar Honvédség megtartóképességének az előmozdításáról szólnak. Tudjuk nagyon jól, hogy ma azért a gazdasági válság hatása is rányomja a bélyegét arra, hogy akár a honvédelmi tárcát is érintő megszorítások... - ebből fakadóan esetleg a bér- és járuléknövelésre a jövőben csekély esély van. Ebből fakadóan mondhatjuk úgy, hogy a leszerelési segély átdolgozása, egyfajta szorzók előmozdítása - az állomány illetékes parancsnokaival és a szakma egyetértésével betéve a törvénybe - mindenféleképpen megerősítést ad az állománynak. Ugyanúgy a társadalombiztosítási nyugellátásról szólót is ezzel összhangban korrigálja a Hszt.-vel, ami már régebben volt, hogy a Hszt.-ben picit kedvezőtlenebb a rendőrökre a nyugellátásról szóló törvény vonatkozó része, passzusa. Ezt ugyan itt most már korrigálják a Hjt.-ben is, és a jelenlegi 47 évről 50 évre emeli magát a nyugállományba vonulást.

Azt gondolom, ezen módosításokkal és mindazzal, amit a miniszter úr felsorolt, általános vitára alkalmasnak tartom a törvényjavaslatot, és javasolom a Háznak az elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai